Σε δυόμιση μήνες ελεύθερος με τριετή αναστολή ο Τηλέμαχος Λαβίδας

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας με την σύζυγό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος θα αφεθεί μετά από δυόμιση μήνες ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας (Telemaque Lavidas) για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Insider Trading».

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης, 2 Ιουλίου 2020 από την ομοσπονδιακή δικαστή Denice L. Cote και ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή του βοηθού ομοσπονδιακού εισαγγελέα για την Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, του συνηγόρου του ομογενή, κ. Τζόναθαν Στρίτερ και του ιδίου του κατηγορούμενου Τηλεμάχου Λαβίδα.

Η δικαστής επέβαλε 2/3 της προτεινόμενης ποινής από την έκθεση (Probation  Report) του Probation Authority), πέντε χρόνια λιγότερα από ότι την πρόταση της Εισαγγελίας και δυόμιση μήνες παραπάνω από ό,τι ζήτησε η υπεράσπιση.

Συνεπώς ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι υποχρεωμένος να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους και μίας ημέρας και μετά από δυόμιση μήνες να είναι ελεύθερος με τριετή αναστολή. Την τριετή αυτή περίοδο αυτή δεν μπορεί να προβεί σε καμιά πιστοληπτική πράξη (δεν μπορεί να ανοίξει ακόμη και πιστωτική κάρτα) χωρίς την ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των αρχών.  

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν όπου διεξάγεται η δίκη του ομογενή Τηλέμαχου Λαβίδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Σε 90 ημέρες από την ανακοίνωση της ποινής πρέπει να καταβάλει το ποσό των $93.215.50 που αντιστοιχεί στο ήμισυ των $186.430.99 που οι ομοσπονδιακές αρχές όρισαν ως αποζημίωση της φαρμακευτικής εταιρείας Ariad Pharmaceuticals.  To υπόλοιπο θα καταβληθεί από τον Marc Demane – Debih, τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας του ομογενή, ο οποίος πρόκειται να καταδικαστεί προσεχώς.

Σε περίπτωση που ο Marc Demane – Debih δεν καταβάλει το ποσό που του αναλογεί τότε ο Λαβίδας θα κληθεί να υποβάλει το υπόλοιπο σε διάστημα τριών μηνών μετά την εκπνοή της περιόδου που θα μεσολαβήσει από την ανακοίνωση της ποινής του Marc Demane – Debih.

Ο ομογενής δικαιούται να εφεσιβάλλει εντός 14 ημερών από σήμερα.

Τόσο ο εισαγγελέας Ντάνιελ Στρίτερ, όσο και ο συνήγορος του ομογενή Τζόναθαν Στρίτερ δεν προέβησαν σε ενστάσεις τόσο κατά την διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, όσο και μετά την ανακοίνωση της ποινής από την δικαστή Denice L. Cote και η διαδικασία κύλησε ομαλά. .

Η περιφερειακή δικαστής Denice L. Cote. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Η διαδικασία

Η δικαστής διευκρίνισε ότι ο κατηγορούμενος δικαιούνταν να  περιμένει έως ότου οι αρχές επιτρέψουν την επιστροφή στις αίθουσες του δικαστηρίου, αλλά ο ομογενής είχε παραδέχτηκε να γίνει μέσω τηλεδιασκέψεως.

Η ακροαματική διαδικασία έγινε με τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κατηγορουμένου από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα του Μανχάταν, της Δικαστού, του εισαγγελέα Ντάνιελ Τρέισερ και του συνηγόρου Τζόναθαν Στρίτερ και με ανοικτή τηλεφωνική ακρόαση για τους δημοσιογράφους και τους άλλους ενδιαφερόμενους και απαγορευόταν ρητά η μαγνητοφώνηση και η βιντεοσκόπησή της. Διήρκησε δύο ώρες με ελάχιστες διακοπές η πρώτη λόγω διακοπής του σήματος του ομογενή και η δεύτερη του δικηγόρου  του.

Η εν λόγω ακροαματική διαδικασία, όπως έγραψαν οι  «Αναμνήσεις» και το www.mononews.gr είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 και αναβλήθηκε λόγω του συναγερμού για παράνομο όπλο που εντοπίστηκε στο Σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατούνταν ο ομογενής και το οποίο οδήγησε στον εγκλεισμό όλων των κρατουμένων.

Αριστερά ο Τηλέμαχος Λαβίδας ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας “Mediterra SA” τηλέμαχος Λαβίδας, ενώ δεξιά την ημέρα του γάμου του. Φωτογραφίες: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Τις επτά τελευταίες ημέρες ο ομογενής, όπως επεσήμανε ο συνήγορός του δεν είχε καμιά επαφή με τον ίδιο και την οικογένεια.

Οι 70 από τις 100 και πλέον ημέρες που μεσολάβησαν από το lockdown ήταν οι πιο δύσκολες για τον ομογενή, διότι δεν επιτρεπόταν καμιά έξοδο από το κελί και συνάμα η επικοινωνία με την οικογένεια.

Οι 100 τελευταίες ημέρες, όπως επεσήμανε ο κ. Στρίτερ ήταν ακόμη πιο δύσκολες για την οικογένειά του και κυρίως για την έγκυο σύζυγό του και την κόρη του αφ ενός μεν διότι οι γονείς τους βρίσκονταν στην Ελλάδα  και στην Ιταλία , αντίστοιχα, αφ ετέρου δε διότι δε μπορούσε να τους βοηθήσει και η αδελφή του που διέμενε στη Νέας Υόρκη. Προ ενός περίπου μηνός η σύζυγός του έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί και τώρα πλέον μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά.

Εν τω μεταξύ 114 άτομα – συμμαθητές, φίλοι, συγγενείς, εργαζόμενοι στις εταιρείες του και φιλανθρωπικά ιδρύματα – που έχουν ευεργετηθεί από την γενναιοδωρία του ιδίου και της οικογένειας Λαβίδα, καθώς επίσης και συγκρατούμενοί του – απέστειλαν επιστολές στο Δικαστήριο, μέσω των οποίων ζητούσαν την επιείκεια του Δικαστηρίου.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος προ έξι περίπου μηνών που διεξήχθη το πρώτο μέρος της δίκης με την απόδειξη της ενοχής επέλεξε να μην καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου σήμερα μίλησε για τις εμπειρίες από τους 8 ½ μήνες του Γολγοθά του και τόνισε ότι οι 144 επιστολές ήταν άκρως συγκινητικές διότι του υπενθύμισαν τις αγαθές του πράξεις που είχε κάνει και του παρείχαν τη δυνατότητα να αντιληφθεί καλύτερα τις ατέλειες ή ακόμη και τις αστοχίες του.

Οι 8 ½ μήνες του εγκλεισμού, όπως επεσήμανε, του παρείχαν τη δυνατότητα να αντιληφθεί καλύτερα τις αξίες των θείων δώρων, μεταξύ των οποίων και της ελευθερίας τα οποία στερήθηκε και του έδωσαν το έναυσμα ακόμη και στη φυλακή να φανεί χρήσιμος, να βοηθήσει τους συγκρατούμενους και να τους παράσχει την δυνατότητα να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά προβλήματα και τους κινδύνους του εγκλεισμού.

Τόνισε επίσης ότι την εν λόγω περίοδο στερήθηκε την οικογενειακή θαλπωρή, την σύζυγο και την κόρη του και την δυνατότητα να προστατεύσει την οικογένειά του από την πανδημία.

Στην φυλακή, όπως επεσήμανε, έμαθε καλύτερα τι εστί συνέπεια λόγων και πράξεων και βοήθησε και άλλους να καταλάβουν τις εστί συνέπεια.

«Όπως τους τελευταίους μήνες στην φυλακή, έτσι και μετά την απελευθέρωσή μου θα προσπαθήσω να κάνω το παν για να μεγαλώσουν τα παιδιά μου αξίες και να προσφέρω στην κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Λαβίδας ζητώντας την επιείκεια του Δικαστηρίου και όπως ικανοποιηθεί το αίτημα της υπεράσπισης για την υποβολή ποινής ισότιμης με τις ημέρες της κράτησής του.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο του κατηγορουμένου, τις προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου για παρόμοια αδικήματα, καθώς επίσης και του Μπράγιαν Κόχεν που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» καταδικάστηκε σε ενός έτους κατ΄ οίκον περιορισμού.

Ο κ. Τζόναθαν Στρίτερ επικαλέστηκε τις επιστολές των 144 συμπολιτών προς το δικαστήριο, τις επιπρόσθετες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην φυλακή λόγω της πανδημίας και τόνισε ότι άλλοι κατηγορούμενοι που είχαν διαπράξει βαρύτερα εγκλήματα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο πελάτης του πέρασε την πανδημία στην φυλακή.

Η αγόρευση του εισαγγελέα κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με την αγόρευση του την ημέρα που η δικαστής ανακοίνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής των Ενόρκων, ενώ ο συνήγορος επέμενε στους λόγους για τους οποίους η Δικαστής έπρεπε να αποφασίσει την απελευθέρωσή του.

Η Δικαστής αναγνώρισε πολλά ελαφρυντικά βάσει των οποίων δικαιολόγησε ποινή  μειωμένη κατά 1/3 από την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής.

Παρακολουθώντας τις αγορεύσεις της δικαστού, του εισαγγελέα και της υπεράσπισης διαπίστωσα ότι η εποχή των μνημονίων και η άνευ προηγουμένου λιτότητα που επιβλήθηκε στην γενέτειρα έχει προκαλέσει θα δικά της θύματα, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Λαβίδα, η οποία βιώνει ακόμη και σήμερα τον δικό της Γολγοθά.

Δήλωση συνηγόρου

Ο κ. Jonathan Streeter, συνήγορος του κ. Τηλέμαχου Λαβίδα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου των 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κράτησης, σημαίνει ότι ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας αναμένεται να επιστρέψει στην οικογένειά του σύντομα και πολύ νωρίτερα από την έκτιση της ποινής.

Παρ’ όλα ταύτα, η απόφαση είναι άδικη. Ο έντιμος βίος του, η απουσία αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων και μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη, τα νομικά μας επιχειρήματα και ο χρόνος κράτησής του, σε συνδυασμό με τις ελαφριές ποινές και απαλλακτικές συμφωνίες που δόθηκαν σε άλλα πρόσωπα που έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους σε αυτή και σε παρόμοιες υποθέσεις, συνηγορούσαν μόνο στην άμεση ελευθέρωσή του κι επιστροφή στην οικογένειά του.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας σέβεται την αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης και ποινής του, τις οποίες θεωρεί άδικες προς εκείνον και την οικογένειά του, καθώς εμμένει στην αθωότητά του.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας ευχαριστεί ολόψυχα την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του για την αγάπη τους, την αμέριστη συμπαράστασή τους και την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους.

Διαβάστε επίσης: 

https://www.anamniseis.net/enohos-o-tilemahos-labidas-gia-ti-simmetoxi-tou-sto-insider-trading-stis-17-apriliou-i-poini/

https://www.anamniseis.net/paratinete-i-agonia-gia-tin-tihi-tou-tilemahou-lavida-en-anamoni-tis-etimigorias-ton-enorkon/

https://www.anamniseis.net/xoris-katathesi-tou-t-lavida-oloklirothike-i-akroamatiki-diadikasia-stous-enorkous-i-tihi-tou/

https://www.anamniseis.net/animera-ton-foton-me-tin-epilogi-ton-enorkon-ksekinaei-i-diki-tou-telemaque-lavidas/

https://www.anamniseis.net/me-tis-eisagogikes-diloseis-arxise-i-diki-tou-telemaque-lavida-sto-dikastirio-tou-manhattan/

https://www.anamniseis.net/katatheseis-p-proedrou-tis-ariad-kai-tou-vasikou-martyra-sti-diki-tou-telemaque-lavidas/

https://www.anamniseis.net/skandalo-insider-trading-enohos-dilonei-trapezitis-tis-goldman-tha-paei-pente-xronia-filaki/

https://www.anamniseis.net/o-vasikos-martiras-paradextike-oti-den-elave-aporita-apo-ton-lavida-kai-de-gnorise-ton-patera/

https://www.anamniseis.net/nea-tropi-tin-4-mera-eolo-to-kathgoritirio-eis-varos-tou-thlemahou-lavida/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.