Σκάνδαλο insider trading: Ένοχος δηλώνει τραπεζίτης της Goldman – Θα πάει 5 χρόνια φυλακή

0
Ο Μπράιαν Κόχεν, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση mononews.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Bloomberg Mononews.gr) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading) για το οποίο κατηγoρούνται μεταξύ άλλων οι έλληνες Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας. Ο αμερικανός τραπεζίτης της Goldman Sachs, Bryan Cohen, ένα εκ των 6 προσώπων που είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις απο τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ ομολόγησε οτι εκμεταλλεύτηκε  εμπιστευτικές πληροφοριες (insider trading) στο πλαίσιο ενός –όπως το έχουν χαρακτηρίσει οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ– διεθνούς δικτύου εσωτερικής πληροφόρησης με παράνομα κέρδη ύψους δεκάδων εκατ. δολαρίων, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Το δίκτυο φέρεται να κέρδισε πάνω απ;o 100 εκατ. δολάρια όπως έχει παραδεχτεί σε κατάθεση του πράκτορας του FBI.

Ο Bryan Cohen, 33 ετών, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος σε μονάδα της Goldman πριν την σύλληψη του στις 18 Οκτωβρίου, δήλωσε ένοχος σε συνωμοσία για τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης σε δικαστήριο του Μανχάταν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Είναι ο πρώτος εναγόμενος που παραδέχεται την ενοχή του μεταξύ των έξι προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τον περασμένο Οκτώβριο σε τέσσερις διαφορετικές απαγγελίες κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, του οποίου η δίκη ξεκίνησε στο Μανχάταν.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο κ. Λαβίδας, γιος ενός μέλους Δ.Σ. της εταιρείας Ariad Pharmaceuticals Inc, μετέφερε εσωτερικές πληροφορίες για την εταιρεία βιοτεχνολογίας στον Έλληνα επιχειρηματία Γεώργιο Νίκα, ο οποίος απεκόμισε εκατομμύρια δολάρια από τις πληροφορίες και τις πέρασε σε έναν άλλο trader.

Μεταξύ των ατόμων που διώκονται από τις αμερικανικές αρχές είναι επίσης οι Benjamin Taylor και Darina Windsor, επενδυτικοί τραπεζίτες στις Moelis & Co και Centerview Partners LLC αντίστοιχα και ο trader Joseph ElKhouri.

Οι Νίκας, Taylor και Windsor βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και δεν έχουν συλληφθεί. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την έκδοση  του El-Khouri από το Λονδίνο μετά τη σύλληψη του στις 21 Οκτωβρίου από τις βρετανικές αρχές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας δηλώνει «αθώος» έναντι όλων των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί από τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του σε ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο Τ. Λαβίδας είναι βέβαιος ότι θα κριθεί αθώος από τους ενόρκους του δικαστηρίου.

Μέχρι πέντε χρόνια

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Cohen, ο οποίος εργάστηκε για την Goldman στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έδωσε σε trader στην Ελβετία πληροφορίες για εταιρικές εξαγορές με αντάλλαγμα μετρητά και άλλα οφέλη από το 2015 μέχρι το 2017.

Αναφέρουν ακόμα ότι προσπάθησε να αποκρύψει τα ίχνη του πραγματοποιώντας τις συνομιλίες του μέσω προπληρωμένων κινητών προσωρινής χρήσης («burner» cellphones) και λαμβάνοντας τα μετρητά αυτοπροσώπως ή μέσω ενδιάμεσων.

Ο Cohen αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.