ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Τηλεμάχου Λαβίδα (Telemaque Lavidas), Μαρκ Ντεμέιν- Ντεμπί (Marc Demane-Debih) παραδέχτηκε, ότι δεν είχε λάβει ποτέ απόρρητες πληροφορίες από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ότι δε συνάντησε ποτέ και δε γνωρίζει τον πατέρα του και ότι οι πληροφορίες που αξιοποίησε για να θησαυρίσει με τις μετοχές της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» προέρχονταν από τον συγκατηγορούμενο και φυγόδικο Γιώργο Νίκα (George Nikas).

Ο Ντεμπί τόσο κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον Εισαγγελέα, όσο και από τον συνήγορο του ομογενή, κ. Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) παραδέχτηκε ότι ο βασικός πληροφοριοδότης για την «Ariad Pharmaceuticals Inc.», ήταν ο Γιώργος Νίκας και ισχυρίστηκε ότι ο Νίκας του είχε πει ότι οι πληροφορίες προέρχονταν από τον Τηλέμαχο Λαβίδα και από τον πατέρα του.

Ο Ντεμπί ήταν ο πρώτος μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος κατέθεσε το απόγευμα της δεύτερης ημέρας και σχεδόν το πρώτο ήμισυ της τρίτης ημέρας της δίκης του Τηλεμάχου Λαβίδα.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας με την σύζυγό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Η δίκη, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες www.anamniseis.net  και www.mononews.gr  ξεκίνησε τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020 στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Νότιο Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York) και όπως επεσήμανε η δικαστής Denise Louise Cote μετά το πέρας της τελευταίας ακροαματικής διαδικασίας τηςΤετάρτης αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, το αργότερο την Τετάρτη.

Αν και οι εισαγωγικές αγορεύσεις του εισαγγελέα και της υπεράσπισης και οι μέχρι τούδε καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και οι εξετάσεις τους κατάφεραν να ξεδιπλώσουν στους ενόρκους και στο ακροατήριο τον τρόπο με το οποίο λειτούργησε το κύκλωμα του σκανδάλου εσωτερικής πληροφόρησης «insider trading», εν τούτοις μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν κανένα τεκμήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που στην κυριολεξία να καίει τον Τηλέμαχο Λαβίδα.

Ωστόσο είναι πρόωρα να εξάγουμε συμπεράσματα, διότι  αύριο, τέταρτη ημέρα της δίκης, αναμένεται να καταθέσουν άλλοι τρεις μάρτυρες κατηγορίας και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν η Εισαγγελία έχει άλλα όπλα στη φαρέτρα της, ικανά να τεκμηριώσουν την ενοχή του Τηλεμάχου Λαβίδα.

Βάσει της συμφωνίας που επήλθε μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας της 3ης ημέρας μεταξύ «της Δικαιοσύνης, του Κράτους και της Υπεράσπισης», όπως είθισται να λέει η δικαστής Denise Louise Cote, οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης θα ξεκινήσουν μια μέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα αύριο το απόγευμα.

Η 3η ημέρα

Πριν εισέλθουμε στις καταθέσεις των μαρτύρων οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι στιγμής στη δίκη δεν προσκομίστηκαν  οπτικοακουστικά και άλλα τεκμήρια, παρά μόνο ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ των μελών του κυκλώματος και των πληφοριοδοτών και χιλιάδες άλλα έγγραφα σχετικά με τις κινήσεις των λογαριασμών και με τις επενδύσεις στην «Ariad Pharmaceuticals Inc.», καθώς επίσης και άλλα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις επιπτώσεις που έχουν στην χρηματαγορά οι διαρρεύσεις των απορρήτων στοιχείων για την οικονομική κατάσταση των εισαγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν όπου διεξάγεται η δίκη του ομογενή Τηλέμαχου Λαβίδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα έγγραφα αυτά παρουσιάζονται μέσω ανοικτού κυκλώματος αρχικά στην δικαστή, στο μάρτυρα, στην εισαγγελία και στην υπεράσπιση και εάν δεν υπάρχουν ενστάσεις  τότε παρουσιάζονται στις οθόνες των ενόρκων και στην μεγάλη οθόνη του ακροατηρίου.

Τόσο τη δεύτερη ημέρα, όσο και την τρίτη ημέρα της δίκης κατά τη διάρκεια της εξετάσεως των μαρτύρων από την Υπεράσπιση ο εισαγγελέας προέβη αρκετές φορές σε ενστάσεις και η δικαστής άλλοτε τις αποδεχόταν και άλλοτε τις παράκαμπτε και έδινε εντολή στον μάρτυρα να απαντήσει στις ερωτήσεις της Υπεράσπισης. 

Marc Demane-Debih

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον Εισαγγελέα ο Μαρκ Ντεμέιν – Ντεμπί ανέφερε ότι αποδέχτηκε την ενοχή του για 39 διαφορετικές κατηγορίες για το σκάνδαλο «inside trading» και βάσει της συμφωνίας θα του κατασχεθούν 49 εκατομμύρια δολάρια και θα επιδιωχθεί η λιγότερη δυνατή ποινή.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εξασφάλιζε τις απόρρητες πληροφορίες και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο τις αξιοποιούσε. Τις πληροφορίες που λάμβανε από τα στελέχη των εισαγμένων εταιριών, από τους οικονομικούς αναλυτές και από στελέχη των επενδυτικών τραπεζών δεν τις αξιοποιούσε κάνοντας ο ίδιος βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες μετοχών, διότι φοβόταν ότι θα έπεφτε στα ραντάρ των ελεγκτών της κεφαλαιαγοράς.

Η περιφερειακή δικαστής Denice L. Cote. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Τις πληροφορίες τις διοχέτευε έναντι αδρά ανταμοιβής τοις μετρητοίς σε επενδυτές που εξασφάλιζαν αμύθητα κέρδη, καθώς επίσης και σε δημοσιογράφους του Μπλούμπεργκ και άλλων ΜΜΕ, οι οποίοι δημοσιεύαν τα θετικά είτε και τα αρνητικά δεδομένα των εταιρειών αρκετές μέρες πριν οι ίδιες οι εταιρείες μοιραστούν με τους μετόχους και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό τις θετικές εξελίξεις οι οποίες οδηγούσαν στην άνοδο της αξίας των μετοχών, είτε τις αρνητικές εξελίξεις οι οποίες οδηγούσαν στην πρώτη της αξίας των μετοχών.

Απαντώντας σε ερώτηση του Εισαγγελέα από πού αντλούσε τις απόρρητες πληροφορίες για την «Ariad Pharmaceuticals Inc.» ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι τις λάμβανε από τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος του έλεγε ότι προέρχονταν από τον κατηγορούμενο Τηλέμαχο Λαβίδα και από τον πατέρα του.

Ο Ντεμπί αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε με τον Τηλέμαχο Λαβίδα και επεσήμανε ότι γνωρίστηκαν στις 26 Φεβρουαρίου 2011 μέσω του Γιώργου Νίκα και ότι η συνάντηση έγινε στο υπερπολυτελές εστιατόριο – νυχτερινό κέντρο «Lavo» στο Μανχάταν.

Η γνωριμία, όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, έγινε στο εστιατόριο του δευτέρου ορόφου και μετά το δείπνο κατέβηκαν στο νυχτερινό κέντρο του πρώτου ορόφου.

Αν και ο συνήγορος Τζόναθαν Στρίτερ επέμενε να αποκαλύψει ο μάρτυρας τι συζήτησαν μετά το δείπνο ο εισαγγελέας προέβη σε ένσταση.

Αναφερόμενος στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου επεσήμανε ότι πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας του Αθανάσιος Λαβίδας ήταν ιδρυτής, πρόεδρος και σύμβουλος της εισαγμένης στο ΧΑΑ φαρμακοβιομηχανίας «Lavipharm» και συνάμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ariad Pharmaceuticals Inc.».

Μετά τη συνάντηση ο Ντεμπί απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον Τηλέμαχο Λαβίδα μέσω του οποίου του πρότεινε να μεσολαβήσει για την πώληση των γενοσήμων φαρμάκων της Lavipharm στην Αλγερία, αλλά ο Λαβίδας δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Και στην ουσία αυτό ήταν το μόνο ηλεκτρονικό μήνυμα που είχαν ανταλλάξει οι δύο από τη γνωριμία τους μέχρι και σήμερα και το οποίο παρουσιάστηκε στη δίκη. 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τον συνήγορο του ομογενή ο κ. Ντεμπί παραδέχτηκε ότι από την έκδοση του στις ΗΠΑ είχε 19 συναντήσεις με τους εισαγγελείς, ότι τα κέρδη που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στο κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης «insider trading» ανέρχονται στα 70 εκατομμύρια δολάρια και ότι παραδέχτηκε να του κατασχεθούν 49 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα δέκα μέρες πριν την έναρξη της δίκης έδωσε την εντολή για την εκταμίευση των χρημάτων.

Ο κ. Στρίτερ αποκάλυψε έγγραφο βάσει του οποίου ο μάρτυρας στις 12 Δεκεμβρίου 2019 ζήτησε από τις αρχές να επιτρέψουν στη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά να έρθουν από τη Σερβία στις ΗΠΑ και μάλιστα τους απείλησε ότι εάν δεν ικανοποιούσαν το αίτημά του θα διέκοπτε τη συνεργασία μαζί τους.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2019 εστάλη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σερβία το γράμμα για την έλευση της οικογένειας του Ντεμπί στις ΗΠΑ.

Ο κ. Στρίτερ αναφέρθηκε στη συμφωνία του μάρτυρα με τις αρχές και του υπενθύμισε ότι αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους εισαγγελείς δε θα ευεργετηθεί από τις ρήτρες της συμφωνίας, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και μειωμένη ποινή φυλάκισης.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσε με τον Γεώργιο Νίκα ο κ. Ντεμπί επεσήμανε ότι τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας επικοινωνούσαν μέσω της εφαρμογής «Viber» και αργότερα με «burner phone», τα οποία είναι δύσκολο να ανιχνευτούν από τις διωκτικές αρχές. Τόνισε επίσης ότι στις συναντήσεις με τους πληροφοριοδότες έκλεινε το κινητό του τηλέφωνο για να ξεφύγει από τα ραντάρ τους.

Απαντώντας στις ερώτηση του εισαγγελέα Ντάνιελ Τρέισερ (Daniel Tracer) σχετικά με την πηγή των απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την «Ariad Pharmaceuticals Inc.» ο κ. Ντεμπί ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν μόνο από τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος του έλεγε ότι προέρχονταν από τον Τηλέμαχο Λαβίδα και ότι ήταν έγκυρες.

Αν και ο συνήγορος του ομογενή Τζόναθαν Στρίτερ ρώτησε αρκετές φορές τον μάρτυρα εάν λάμβανε πληροφορίες και από την «Centerview Partners LLC» ο μάρτυρας δεν απάντησε ποτέ λόγω των ενστάσεων των Εισαγγελέων.

Stipulation

Η απογευματινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το λεγόμενο «Stipulation» (κατάθεση ενώπιον του δικαστή έγγραφα και τεκμήρια με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα και της Υπεράσπισης) .

Ο εισαγγελέας Ντάνιελ Τρέισερ παρουσίασε τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail ) που ο Γιώργος Νίκας έστελνε στους πελάτες τους και φίλους μεταξύ των οποίων και σε ομογενείς που επένδυσαν στις επίμαχες ημερομηνίες στην «Ariad Pharmaceuticals Inc.»

Αμέσως μετά κατέθεσε ο Jan Jidra, PhD, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Committee) ο οποίος ερεύνησε τις τρεις περιόδους που το κύκλωμα εξασφάλισε αμύθητα ποσά από τις επενδύσεις στην «Ariad Pharmaceuticals Inc.» και παρουσίασε τα ευρήματα της οικονομικής ανάλυσης των δεδομένων.

O μάρτυρας παρουσίασε τα σχεδιαγράμματα με τις επενδύσεις των Ελλήνων Γιώργου Νίκα, Στηβ Μακρή, Γιώργου Κορδάκη, Ιωάννη Ξυλά και των Dov Malnick, Marc Demane-Debih, Yomi Rodrig , βάσει των οποίων την περίοδο 20 Δεκεμβρίου 2013 επένδυσαν συνολικά $ 28,807,507.00 τα οποία επέφεραν κέρδη $15, 640,660.00 και αποδώσεις 54.29%.

Η εξέτασή του Jan Jidra από τον Eric Sussman, τον έτερο συνήγορο του Τηλεμάχου Λαβίδα, επιβεβαίωσε ότι η οικονομική ανάλυση των δεδομένων αφορούσε μόνο τις περιόδους που υπέδειξε η Εισαγγελία και δεν παρουσίασε στοιχεία για άλλες περιπτώσεις που αναφέρονται στο κατηγορητήριο και αφορούν τις επιπτώσεις στην πορεία των μετοχών από τα δημοσιεύματα του τύπου.

Ο κ. Sussman με τα στοιχεία από τις αξίες των μετοχών σε διάφορες ημέρες που προσκόμισε ο ίδιος και με τα σχεδιαγράμματα που παρουσίασε ο κ. Jidra απέδειξε ότι κανένας από τους ομογενείς (συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Νίκα) δεν ξεπούλησαν τις μετοχές στις 20 Αυγούστου 2015, την ημέρα που οι άλλοι που ερευνήθηκαν ξεπούλησαν και μάλιστα εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη.

Ερωτηθείς από τις «Αναμνήσεις» γιατί στην έρευνα του κ. Jidra περιλαμβάνονταν τόσοι πολλοί Έλληνες, ο κ. Susmman αρνήθηκε να απαντήσει και μας παρέπεμψε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2019 με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων κατηγορίας, ενώ το απόγευμα θα αρχίσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.