ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τις εισαγωγικές δηλώσεις του εισαγγελέα και της υπεράσπισης ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Ιανουαρίου 2020, η δίκη του ομογενή επιχειρηματία Τηλεμάχου Λαβίδα (Telemaque Lavidas), που κατηγορείται για συμμετοχή στη διεθνή ομάδα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών (inside information scheme).

Η δίκη λαμβάνει χώρα στον 18ο όροφο του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Νότιο Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York), σε ένα από τα πιο σύγχρονα με και πρωτοφανή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δικαστικά μέγαρα και βάσει των αρχικών δηλώσεων της περιφερειακού δικαστού Denice L. Cote υπολογίζεται να διαρκέσει έως και την 28η Ιανουαρίου 2020.

Ήταν η πρώτη φορά στις δύο και πλέον δεκαετίες που ασχολούμαστε με το δικαστικό ρεπορτάζ που εισερχόμενοι στο δικαστικό μέγαρο υποχρεωθήκαμε να παραδώσουμε τα κινητά, τα μαγνητόφωνα και άλλα δημοσιογραφικά σύνεργα.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος καθόταν δίπλα στους συνηγόρους του και αν δεν ανέφερε η δικαστής το όνομά του ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Φορούσε κουστούμι και παρακολούθησε με ψυχραιμία τόσο τη διαδικασία σύστασης της Επιτροπής των Ενόρκων και τις νουθεσίες της δικαστού, όσο και τις εισαγωγικές δηλώσεις του εισαγγελέα και του συνηγόρου Jonathan R. Streeter.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας με την σύζυγό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Ήταν αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον μια από τις ολιγοστές φορές που ένας ομογενής βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου και είχε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του την οικογένειά και τους φίλους. Στα διαλείμματα και όταν η δικαστής συζητούσε διάφορα διαδικαστικά θέματα με τους εισαγγελείς και την υπεράσπιση ο Τηλέμαχος γύριζε το κεφάλι και άλλοτε τους χαμογελούσε και άλλοτε έστελνε φιλάκια.

Στα βλέμματά του διέκρινε κανείς την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητά του να αποδείξει ότι είναι αθώος.

Επιλογή ενόρκων

Όταν συνομιλούσα την Παρασκευή με τον εκπρόσωπο τύπου της Εισαγγελίας εξεπλάγην όταν μου είπε ότι στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά από όλα τα άλλα ποινικά δικαστήρια της Νέας Υόρκης. Αν και μου είπε ότι εντός της ημέρας θα εκλεγεί η επιτροπή των ενόρκων και θα ξεκινήσει και η ακροαματική διαδικασία, εν τούτοις δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων ετών το θεώρησα απίθανο.

Η 74χρονη δικαστής Denise Louise Cote από την πρώτη στιγμή που εισήλθαν οι ένορκοι στην αίθουσα μέχρι και την λήξη της πρώτης συνεδριάσεως είχε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης και το πιο σημαντικό κατάφερε να εκλέξει σε χρόνο ρεκόρ και με υποδειγματικό τρόπο την Επιτροπή των Ενόρκων η οποία απαρτίζεται από δώδεκα τακτικούς και τέσσερις αναπληρωματικούς.

Η περιφερειακή δικαστής Denice L. Cote. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Η τακτική επιτροπή στο σύνολό της είναι γυναικοκρατούμενη, διότι αποτελείται από 7 γυναίκες και πέντε άνδρες οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία είναι κάτοχοι πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων. Μεταξύ αυτών και ένας ομογενής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ενόρκων δήλωσε ότι είναι καθηγητής και γνώστης τόσο της ελληνικής όσο και της αγγλικής γλώσσας και ότι είναι σε θέση να μεταφράζει.

Η δικαστής μάλιστα τον ρώτησε ότι εάν οι μεταφράσεις που θα προσκομίσουν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν μεταξύ τους θα εξετάσει τις δύο ή θα έρθει με τρίτη μετάφραση;

Η δικαστής από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξέταση των ενόρκων μέχρι και την ώρα της εκλογής της Επιτροπής ερωτούσε ευθέως τους ενόρκους και τους προέτρεπε εάν δεν θα είναι σε θέση να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι να μην δεχτούν το προνόμιο που τους παρέχει το δικαστικό σύστημα και ότι πρέπει να είναι δίκαιοι και με το κράτος και με τον κατηγορούμενο.

Οι Ένορκοι από την ορκωμοσία τους μέχρι και την ώρα της τελικής αποφάσεως απαγορεύεται να συζητούν και να ανταλλάσσουν μηνύματα τόσο αναμεταξύ τους, όσο και με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Παράλληλα τους συνέστησε να μην ερευνήσουν την υπόθεση κάνοντας αναζητήσεις στην εγκυκλοπαίδεια και στο διαδίκτυο και να μην επηρεαστούν τόσο από τα δημοσιεύματα του τύπου, όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιλογή των ενόρκων έγινε με σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων και της υπεράσπισης και αμέσως μετά έλαβε χώρα η ορκωμοσία των ενόρκων.

Ο Γιώργος Νίκας (αριστερά) και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, οι οποίοι είναι οι μόνοι Έλληνες οι οποίοι κατηγορούνται από τις αρχές ότι συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση: www.mononews.gr

Η δικαστής ανήγγειλε ότι οι συνεδριάσεις θα διαρκούν από τις 9.30 π.μ. – 5.00 μ.μ. με μιάμιση περίπου ώρα γεύμα και δύο μικρά διαλείμματα. Η δίκη θα συνεχιστεί όλες τις εργάσιμες μέρες μέχρι και την απόφαση της επιτροπής των Ενόρκων με εξαίρεση την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 και την 20η Ιανουαρίου που είναι αργίες.

Εισαγωγικές δηλώσεις

Οι εισαγωγικές δηλώσεις ήταν σύντομες και τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο δικηγόρος του ομογενή παρέμειναν αταλάντευτοι στις θέσεις τους.

Ο εισαγγελέας Daniel Tracer επανέλαβε το κατηγορητήριο βάσει του οποίου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» και η ιστοσελίδα «mononews.gr», ο Τηλέμαχος Λαβίδας φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος ο οποίος διοχέτευσε τις απόρρητες πληροφορίες που λάμβανε από τον πατέρα του Αθανάσιο Λαβίδα που ήταν φαρμακοβιομήχανος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρεία «Ariad Pharmaceuticals Inc.» και τις διοχέτευε στον Γεώργιο Νίκα, Έλληνα επιχειρηματία που έχει εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να πραγματοποιήσει συναλλαγές πριν από μεγάλες κινήσεις των μετοχών της εταιρείας.

Ο εισαγγελέας επανέλαβε ότι ο Γεώργιος Νίκας, ο οποίος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μελών του κυκλώματος, γνώριζε τα απόρρητα στοιχεία για την Ariad Pharmaceuticals Inc και άλλες εταιρείες και κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές των μετοχών τους.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο συγκατηγορούμενός του, Γεώργιος Νίκας, μέσω της συζύγου του είχε επενδύσει μισό εκατομμύριο δολάρια στις εταιρείες του Λαβίδα και ισχυρίστηκε ότι έχουν ατράνταχτα στοιχεία από τα ευρήματα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα κινητά τηλέφωνα, καθώς επίσης και από τις καταθέσεις του βασικού μάρτυρα που είναι ο Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί, trader με έδρα τη Γενεύη.

«Ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για τη συμμετοχή στο κύκλωμα «insider trading», κατέληξε ο κ. Tracer.

Η υπεράσπιση

Ο δικηγόρος του Λαβίδα, Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) απευθυνόμενος στους ενόρκους επεσήμανε ότι η δίκη η οποία ξεκίνησε σήμερα θα αποδείξει ότι «το κράτος κάνει λάθος» και ότι «στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται λάθος άνδρας».

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Στρίτερ, δεν υπήρξε ποτέ ο πληροφοριοδότης των απόρρητων στοιχείων της εταιρείας «Ariad Pharmaceuticals Inc.» και ότι τα ευρήματα που αφορούν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Τηλεμάχου με τον πατέρα του δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφ ενός μεν διότι δεν υπάρχουν μαγνητοφωνημένες κλήσεις, αφ ετέρου δε διότι ο Τηλέμαχος και ο Αθανάσιος Λαβίδας επικοινωνούσαν πολλές φορές την ημέρα και τα τηλεφωνήματα αυτά ήταν όπως όλες οι επικοινωνίες ενός γιου με τον πατέρα του.

«Δεν υπάρχει κανένα ηλεκτρονικό μήνυμα, ή SMS, είτε και τηλεφωνική συνδιάλεξη που να αποδεικνύει ότι ο Τηλέμαχος ήταν στο επίκεντρο αυτού του σχήματος», επεσήμανε ο κ. Στρίτερ.

Αναφερόμενος στον βασικό μάρτυρα Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί επεσήμανε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 750 ετών και ότι για να πέσει στα μαλακά θα καταθέσει εις βάρος του Λαβίδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πελάτη του και επεσήμανε ότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ότι επέστρεψε για σπουδές στην Ελλάδα και ότι στη συνέχεια αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Κατάγεται από μια εύπορη οικογένεια, είναι εξαίρετος οικογενειάρχης και δεν είχε κανέναν λόγο και καμιά ανάγκη να μπλεχτεί σε ένα κύκλωμα, πόσο μάλλον που ο ίδιος δεν είχε επενδύσει στην Ariad Pharmaceuticals Inc.

Ο κ. Στρίτερ επεσήμανε ότι οι συγκατηγορούμενοι Γιώργος Νίκας και Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί δεν είχαν ως πληροφοριοδότη τον Τηλέμαχο Λαβίδα, αλλά  Νταρίνα Γουίνσδορ, πρώην τραπεζικό στέλεχος της Centerview Partners LLC με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει ασχοληθεί με την προσπάθεια αγοραπωλησίας της Ariad και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.  Η Γουίνδορ έχει ήδη κατηγορηθεί αλλά δεν έχει συλληφθεί.

Και το στήριξε αυτό στο γεγονός ότι την τρίτη φορά που ο Γιώργος Νίκας εξασφάλισε αμύθητα κέρδη από τις μετοχές της Ariad ο Αθανάσιος Λαβίδας είχε παραιτηθεί δύο περίπου χρόνια πριν. Άρα ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεν είχε ούτε την παραμικρή πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία της εταιρείας.

Τέλος συνέστησε στους ενόρκους να εξετάσουν και να κρίνουν βάσει των τεκμηρίων που θα προσκομίσουν οι μάρτυρες στο δικαστήριο και τους διαβεβαίωσε ότι η απόφασή τους θα είναι αθωωτική για τον Λαβίδα.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020 με τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις εξετάσεις τους από τους εισαγγελείς και την υπεράσπιση.

Τόσο ο συνήγοροι, όσο και οι οικείοι του Τηλεμάχου Λαβίδα αρνήθηκαν να προβούν σε δηλώσεις στις «Αναμνήσεις» και στην Mononews.gr επικαλούμενοι την εν εξελίξει ακροαματική διαδικασία και τους όρους που έθεσε η δικαστής.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.