ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Νέα τροπή πήρε η δίκη του Τηλεμάχου Λαβίδα (Telemaque Lavidas), το απόγευμα της Πέμπτη, 9ης Ιανουαρίου 2019 μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του τελευταίου μάρτυρα κατηγορίας και την παρέμβαση του συνηγόρου Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) που απευθυνόμενος στην δικαστή έκανε λόγω για ανεπαρκή τεκμηρίωση του κατηγορητηρίου. 

Η δικαστής Denise Louise Cote συνέστησε στους εισαγγελείς και στην υπεράσπιση να συζητήσουν το θέμα και να ανταλλάξουν το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή, στις 6.00 το απόγευμα τα ντοκουμέντα που θα προσκομίσουν κατά την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων υπεράσπισης τη Δευτέρα και να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία. 

Παράλληλα υπενθύμισε στον κατηγορούμενο το δικαίωμα υπεράσπισης  της αθωότητάς του και του συνέστησε να συζητήσει σοβαρά με τους συνηγόρους εάν πρέπει να καταθέσει.

Μετά την παρέμβαση του κ. Στρίτερ ακολούθησε διάλειμμα και για πρώτα φορά από το πρωί της Δευτέρας επέστρεψαν τα χαμόγελα στα πρόσωπα του κ. Λαβίδα, στους οικείους και στους συγγενείς που στάθηκαν στο πλευρό του και παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις αγορεύσεις και τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας με την σύζυγό του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Τα μέτρα προστασίας του κατηγορούμενου χαλάρωσαν και ο κ. Λαβίδας για πρώτη φορά επικοινώνησε χαμηλόφωνα με τους οικείους.

Μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας της 4ης ημέρας της δίκης φάνηκε ξεκάθαρα πλέον ότι το κατηγορητήριο παραμένει έωλο.

Εξ άλλου η δικαστής απευθυνόμενη στους ενόρκους τους υπενθύμισε να μη συζητήσουν ούτε αναμεταξύ τους και ούτε με τους συγγενείς και φίλους όσα διαδραματίστηκαν τις τέσσερις ημέρες της δίκης και τους διέταξε να επιστρέψουν στα έδρανά τους το πρωί της Δευτέρας, 13 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη Τρίτη να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις (deliberations)  της Επιτροπής των Ενόρκων και την Τετάρτη να αποφανθούν για την ενοχή είτε την αθωότητα του κατηγορουμένου.

Η δίκη του Τηλεμάχου Λαβίδα, όπως έγραψαν οι ιστοσελίδες www.anamniseis.net  και www.mononews.gr  ξεκίνησε τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020 στο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Νότιο Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York).

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν όπου διεξάγεται η δίκη του ομογενή Τηλέμαχου Λαβίδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

4η ημέρα της Δίκης

Στο χθεσινό ρεπορτάζ αναφέραμε ότι «μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν κανένα τεκμήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που στην κυριολεξία να καίει τον Τηλέμαχο Λαβίδα» και αφήσαμε το ενδεχόμενο οι Εισαγγελείς να έχουν και «άλλα όπλα στη φαρέτρα τους, ικανά να τεκμηριώσουν την ενοχή του Τηλεμάχου Λαβίδα».  Και αυτό διότι εκκρεμούσε η κατάθεση ενός ομογενή μάρτυρα κατηγορίας και συγκεκριμένα του Παναγιώτη Γιατράκου (Panayiotis Giatrakos).

Ούτε οι καταθέσεις και ούτε οι εξετάσεις των μαρτύρων κατηγορίας την Πέμπτη δεν προσκόμισαν κανένα χειροπιαστό ενοχοποιητικό τεκμήριο.

Μάρτυρες κατηγορίας

Η ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη ξεκίνησε με την κατάθεση του ανακριτή Reginald Donaldson, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα από τους πομπούς της κινητής τηλεφωνίας στο κεντρικό Μανχάταν και με σχεδιαγράμματα και τοπογραφικούς χάρτες παρουσίασε τα σημεία από τα οποία έγιναν οι κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα του Τηλέμαχου Λαβίδα και του πατέρα του Αθανασίου Λαβίδα στις 8 Οκτωβρίου 2013 τις ώρες που επικοινώνησαν μεταξύ τους και ισχυρίστηκε ότι οι κλήσεις έγιναν από το σπίτι του Αθανασίου Λαβίδα και από το σπίτι του Γεωργίου Νίκα.

Ο κ. Ντόναλντσον απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου του ομογενή Έρικ Σάσμαν (Eric Sussman) επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο σ΄ αυτή την περιοχή να προσδιορίσουν με σαφήνεια το γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται ένα κινητό τηλέφωνο λόγω του Σέντραλ Παρκ, που δεν υπάρχουν πομποί και το κινητό μπορεί να αναζητήσει σήμα από δύο διαφορετικούς πομπούς και να υπάρχει παρεμβολή (interference)

Ο Γιώργος Νίκας (αριστερά) και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, οι οποίοι είναι οι μόνοι Έλληνες οι οποίοι κατηγορούνται από τις αρχές ότι συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα εκμετάλλευσης εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση: www.mononews.gr

Κατάθεση ομογενή

Αμέσως μετά κατάθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο ομογενής Παναγιώτης Γιατράκος (Panayiotis Giatrakos) o οποίος, όπως επεσήμανε ο εισαγγελέας κατείχε ασυλία (immunity order).

Ο Παναγιώτης Γιατράκος, όπως επεσήμανε στην κατάθεσή του είναι 48 ετών, πρώτος εξάδελφος του Γιώργου Νίκα και ήρθε στις ΗΠΑ το 2012. Από το 2015 έως και το 2018 εργάστηκε στα εστιατόρια «GRK Fresh», ιδιοκτησίας του Γιώργου Νίκα και εκτελούσε χρέη διευθυντή ανάπτυξης και μάρκετινγκ της εταιρείας.

Πρόκειται για μια αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων, η οποία έχει 4 εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, 3 στην Ουάσινγκτον και 4 στο Ντουμπάι.  Ο κ. Νίκας, όπως αποκάλυψε ο μάρτυρας, είναι ιδιοκτήτης και του εργοστασίου παραγωγής γύρου «Mega Yeero» με έδρα το Λίντενχερστ της Νέας Ιερσέης.

Ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Νίκας διέμενε σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο πολυώροφο κτίριο στη διεύθυνση 230 West 56 Street στο κεντρικό Μανχάταν και πήγαινε συχνά στο σπίτι του. Ειδικά την περίοδο 2018 – 2019 που ο Νίκας απουσίαζε από τη Νέα Υόρκη πήγαινε στις συναντήσεις που αφορούσαν την εταιρεία εκπροσωπώντας τον ίδιο.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο σπίτι του ξαδέλφου του υπήρχαν και δύο χρηματοκιβώτια στα οποία διατηρούσε χρήματα, ωρολόγια, φάρμακα και σκληρούς δίσκους υπολογιστών.

Η περιφερειακή δικαστής Denice L. Cote. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση www.mononews.gr

Ο κ. Νίκας, ο οποίος κατηγορήθηκε από τις αρχές για συμμετοχή στο σκάνδαλο «inside trading», δεν έχει συλληφθεί, διότι είναι Έλληνας πολίτης και βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο Γιατράκος αποκάλυψε ότι εκτελούσε πιστά τις εντολές του αφεντικού του και αγόραζε τοις μετρητοίς τα «burner phone» και τα πήγαινε στα εστιατόρια προκειμένου να περάσουν να τα πάρουν οι συνεργάτες, είτε και οι πελάτες του κ. Νίκα.

Ερωτηθείς εάν έδωσε ποτέ «burner phone» στον Λαβίδα ο κ. Γιατράκος επεσήμανε ότι δεν του έδωσε ποτέ διότι ο Λαβίδας είχε πάντα το δικό του κινητό τηλέφωνο.

Ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν γνωρίζει τον Τηλέμαχο Λαβίδα και ο μάρτυρας απάντησε ότι τον γνώρισε το 2012 και μέχρι και το 2015 είχαν συναντηθεί μερικές φορές ακόμη και στο διαμέρισμα του κ. Νίκα. Τόνισε επίσης ότι το 2013 ο κ. Λαβίδας διέμεινε ένα διάστημα στο διαμέρισμα του κ. Νίκα και μάλιστα αυτός του παρέδωσε τα κλειδιά.

Την περίοδο εκείνη, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο κ. Λαβίδας προσπαθούσε να προωθήσει στην αμερικανική αγορά τα προϊόντα της εταιρείας «Mediterra SA» και μάλιστα είχε πάει να τα φωτογραφίσει και σε ένα από τα καταστήματα «CVS» που βρίσκονταν πλησίον του εστιατορίου του κ. Νίκα.

Ερωτηθείς από τον εισαγγελέα σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν όταν ήταν οι τρεις μαζί επεσήμανε ότι συζητούσαν πολιτικά ζητήματα, οικογενειακά, κοινωνικά και για το Χρηματιστήριο.

Αν και ο εισαγγελέας επέμενε να αποκαλύψει εάν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών που ο κ. Νίκας είχε με τον κ. Λαβίδα  μιλούσαν για κάποια συγκεκριμένη μετοχή, εν τούτοις ο μάρτυρας επεσήμανε ότι μιλούσαν γενικά για την πορεία του Χρηματιστηρίου και ότι ακόμη και όταν ήταν μαζί και στην άλλη άκρη του ακουστικού ήταν ο κ. Λαβίδας, ο κ. Νίκας δεν απομακρυνόταν ποτέ και συνομιλούσε ενώπιων.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την Υπεράσπιση ο ομογενής μάρτυρας επανέλαβε ότι ο Νίκας και ο Λαβίδας δε μιλούσαν ποτέ κρυφά και ότι ποτέ δεν αγόρασε και δεν έδωσε «burner phone» στον Λαβίδα, γιατί διατηρούσε πάντα το δικό του κινητό τηλέφωνο με τον ίδιο αριθμό.

Πράκτορας FBI

Αμέσως μετά κατέθεσε η ειδική πράκτορας του FBI  Μισέλ Χου, η οποία παρουσίασε τις τηλεφωνικές κλήσεις του κατηγορούμενου με τον πατέρα του Αθανάσιο Λαβίδα και με τον Γιώργο Νίκα για τις περιόδους 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2013, 2 Οκτωβρίου –  9 Οκτωβρίου 2013 , 19 Νοέμβρη – 20 Δεκέμβρη 2013 και 27 Ιουλίου – 28 Αυγούστου 2015.

Σε ένα από τα σχεδιαγράμματα που παρουσίασε η μάρτυς φαινόταν ότι ο κατηγορούμενος ευθύς αμέσως μετά την επικοινωνία με τον πατέρα του επικοινωνούσε με τον Γιώργο Νίκα.

Αμέσως μετά ο Εισαγγελέας προχώρησε στο λεγόμενο stipulation και προσπάθησε να συσχετίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κατηγορούμενου με τον Γιώργο Νίκα με το δάνειο $200.000 που ο Νίκας παραχώρησε στην εταιρεία του κ. Λαβίδα, με την πρόταση του να γίνει κουμπάρος στον γάμο του Λαβίδα με την Caterina Radaelli και μάλιστα παρουσίασε φωτογραφία του Νίκα με τους νεόνυμφους.

Ο συνήγορος του ομογενή, κ. Έρικ Σάσμαν ερεύνησε τους καταλόγους των τηλεφωνικών κλήσεων που προσκόμισε στο δικαστήριο η πράκτορας του FBI και οι ερωτήσεις του πώς μπορούν να γίνουν τρεις κλήσεις στο ίδιο λεπτό και μια από αυτές τις τρεις να διαρκέσει 1.57 λεπτά, καθώς επίσης πώς ήξεραν ότι όταν ο Τηλέμαχος Λαβίδας καλούσε στο σταθερό τηλέφωνο στο Μανχάταν στην άλλη άκρη του ακουστικού ήταν ο πατέρας του,  παρέμειναν αναπάντητες λόγω αλλεπάλληλων ενστάσεων του Εισαγγελέα.

Vinita Juneja PhD 

Η 4η ημέρα της δίκης του κ. Λαβίδα έληξε με την κατάθεση της Dr. Vinita Juneja, η οποία είναι διευθύντρια (managing director) της εταιρείας NERA Economic Consulting και προσελήφθη από την Υπεράσπιση για να ερευνήσει το κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Λαβίδα και των υπολοίπων μελών του κυκλώματος. Η μάρτυς επιβεβαίωσε το γεγονός και μάλιστα τόνισε ότι μέχρι και το τέλος του 2019 ανταμείβονταν με $950 την ώρα, ενώ το 2020 ανταμείβεται με $975 την ώρα.

Τα σχεδιαγράμματα που παρουσίασε η Dr. Juneja αφορούσαν τόσο τις επενδύσεις του κ. Γιώργου Νίκα σε μετοχές της «Ariad Pharmaceuticals Inc.»  στις επίμαχες ημερομηνίες, καθώς επίσης και στην Onyx όσο και τις επενδύσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Μαρκ Ντεμέιν- Ντεμπί (Marc Demane-Debih) στην «Ariad Pharmaceuticals Inc.».

Από την έρευνα, όπως ανέφερε η μάρτυς, προέκυψε ότι στις 28 Αυγούστου 2015 που ανακοινώθηκε η πρόθεση της Baxalta για την εξαγορά της «Ariad Pharmaceuticals Inc.» ο Μάρκ Ντεμέιν – Ντεμπί αγόρασε τις μετοχές σε αξία $7.07 και όταν η μετοχή ανήλθε στα $9.70 τις ξεπούλησε αποκομίζοντας κέρδη άνω των τριάντα χιλιάδων δολαρίων.  Τουναντίον ο κ. Νίκας την ίδια ημέρα δεν ξεπούλησε, αλλά διατήρησε τις μετοχές του.

Η Dr. Juneja παρουσίασε ένα σχεδιάγραμμα βάσει του οποίου αποδεικνύεται ότι τα κέρδη από τις επενδύσεις του κ. Νίκα στην «Ariad Pharmaceutical» είναι μεγαλύτερα μετά την αποχώρηση του Δρα Αθανασίου Λαβίδα από το ΔΣ της Ariad. Την  περίοδο που ο Λαβίδας συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο τα κέρδη του Νίκα ανέρχονταν στα 5.5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από την αποχώρησή του τον Αύγουστο του 2013 μέχρι πρόσφατα τα κέρδη του ανήλθαν στα 6.7 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμπεριφορά του κ. Νίκα στις μετοχές τις Onyx την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση εξαγοράς ήταν διαφορετική. Αγόρασε την προηγούμενη των θετικών νέων και την επόμενη σχεδόν ξεπούλησε όλες τις μετοχές. Το σχεδιάγραμμα αυτό έμοιαζε με έναν ουρανοξύστη και ήταν παρόμοιο με το αντίστοιχο του Ντεμπί με τις μετοχές της Ariad Pharmaceutical.

H  Dr. Juneja παρουσίασε και ένα σχεδιάγραμμα με τις κινήσεις των μετοχών της Ariad  στις 1Ιουλίου 2013 που η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του φαρμάκου «iclusig» στην Ευρώπη καθώς και την επόμενη και απέδειξε ότι οι μετοχές της Ariad ακολούθησαν πτωτική τάξη. Η διαπραγμάτευση της μετοχής με τα καλά νέα ξεκίνησε στα $19.53 και το βράδυ έκλεισε στα $19.41 και την επόμενη ημέρα στα $19.27.

Το σχεδιάγραμμα αυτό ήρθε να αποδείξει ότι όσα δήλωσε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας υπεράσπισης Μαρκ Ντεμέιν – Ντεμπί  σχετικά με την ανοδική πορεία των μετοχών όταν υπάρχουν θετικά νέα, τουλάχιστον για τις μετοχές της Ariad, δεν επιβεβαιώθηκαν.  

Μετά την εξέταση της Dr. Juneja ακολούθησε το λεγόμενο «stipulation» και ο συνήγορος υπεράσπισης Τζόναθαν Στρίτερ παρουσίασε τα ντοκουμέντα από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Νταρίνα Γουίντσορ με τα στελέχη της “Centerview Partners” σχετικά με τις μελέτες της πορείας των φαρμακευτικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένης και της Ariad προκειμένου να αξιοποιηθούν στην εξαγορά από άλλες εταιρείες. 

Αν και οι δύο πλευρές κρατούν ερμητικά τα χαρτιά τους σχετικά με τους επόμενους μάρτυρες, εντούτοις βάσει των εγγράφων του «stipulation» που παρουσίασε ο κ. Στρίτερ μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αυλαία των καταθέσεων το πρωί της Δευτέρας, 13ης Ιανουαρίου 2020, θα ανοίξει με μάρτυρα που θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η διαρροή των απόρρητών πληροφοριών της «Ariad» δεν έγινε από τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον πατέρα του, αλλά από την Darina Windsor διευθυντικό στέλεχος της «Centerview Partners» με έδρα το Λονδίνο και τον Benjamin Taylor, που εργάζονταν στην «Moelis & Co» με έδρα το Μανχάταν.

Αμφότεροι  οι Darina Windsor και Benjamin Taylor συμπεριλαμβάνονται στο κύκλωμα “insider trading” και είναι συγκατηγορούμενοι των ομογενών Γιώργου Νίκα και Τηλεμάχου Λαβίδα.

Η κ. Darina Windsor και ο κ. Νίκας είναι οι μόνοι που μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχουν συλληφθεί διότι δεν είναι Αμερικανοί υπήκοοι είτε μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας από τους συνηγόρους του Τηλεμάχου Λαβίδα (μια ομάδα δέκα περίπου δικηγόρων και εμπειρογνώμων) καθώς επίσης και της πρώτης μάρτυρος υπεράσπισης κατέστησε έωλο το κατηγορητήριο και στα αυτιά του γράφοντα και άλλων που παρακολουθούν τη δίκη από την πρώτη στιγμή ηχούν τα λόγια του Τζόναθαν Στρίτερ στην εισαγωγική αγόρευση: «Η δίκη η οποία ξεκίνησε σήμερα θα αποδείξει ότι το κράτος κάνει λάθος και ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται λάθος άνδρας».

Ο συνήγορος του ομογενή, κ. Eric Sussman, απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία με τους εισαγγελείς για την απόρριψη των κατηγοριών και την αθώωση του Τηλεμάχου Λαβίδα, το θεώρησε λογικό, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο και προέβλεψε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις διαβουλεύσεις και την απόφαση της επιτροπής των ενόρκων.

Άρα η τύχη του Τηλεμάχου Λαβίδα κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί το απόγευμα της Τετάρτης που οι ένορκοι θα μιλήσουν για πρώτη φορά και θα που θα κληθούν να ψηφίσουν «αθώος» ή «ένοχος». Η επιτροπή των ενόρκων είναι δωδεκαμελής και σε περίπτωση που οι έξι ψηφίσουν αθώος και οι υπόλοιποι έξι ένοχος τότε θα οδηγηθούμε σε κακοδικία (hung jury).

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.