ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τις 15 Νοεμβρίου του 2011, τότε που στο Zuccotti Park το κίνημα Occupy Wall Street με εντολή του δήμαρχου της Νέας Υόρκης, Μπλούμπεργκ, η αστυνομία έδωσε βίαιο τέλος στη πρώτη πράξη αντίστασης κατά του 1% σε βάρος των υπολοίπων 99%. Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 η αυλαία ξανάνοιξε με τη δεύτερη πράξη του έργου αμφισβήτησης του συστήματος με την κατάληψη Occupy City Hall.

Η δολοφονία στη Μινεσότα του George Floyd, τις 25 Μαΐου, ήταν η αφορμή να φουντώσει το κίνημα Black Lives Matter. Ξεκίνησε σα διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού και της ανισότητας για να εξελιχθεί μέσα σε λίγες βδομάδες σε πανεθνικό ξεσηκωμό και κίνημα αντίστασης για να πάρει τη σημερινή του μορφή με την κατάληψη του City Hall Park, τον προαύλιο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου της Νέας Υόρκης.

Σήμερα, 1η Ιουλίου, 2020, 9η μέρα κατάληψης, ο προαύλιος χώρος του δημαρχιακού μεγάρου της Νέας Υόρκης έχει μεταμορφωθεί σε αυτόνομη ζώνη. Οι καταληψίες θέτουν τους κανόνες εσωτερικής οργάνωσης, είναι σε πλήρη αυτάρκεια γενικού εφοδιασμού και τροφίμων, υγειονομικής περίθαλψης, βιβλιοθήκης, δημόσιων σχέσεων, υπηρεσία καθαριότητας, υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, παιδική χαρά…κλπ.

Διαθέτουν με λίγα λόγια όλα τα μέσα και τις προϋποθέσεις για αυτονομία και αυτοδιάθεση. Λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαμαρτυρία με την κατάληψη δημόσιου χώρου να μην επιφέρει την ελάχιστη παρενόχληση ή ταλαιπωρία των συμπολιτών τους. Δεν είναι εμφανής κάποια ηγετική ομάδα. Διαμορφώνεται κουλτούρα άμεσης δημοκρατίας που εξελίσσεται.

Οι αποφάσεις  παίρνονται ομαδικά άμεσα, αποτελεσματικά με συνοχή και ευέλικτη προσέγγιση ιδιαίτερα όταν απειλούνται από την υπεροπλισμένη και παντοδύναμη Αστυνομία. Είναι απορίας άξιο πως νέα παιδιά αντιπαραβάλουν σώμα και ψυχή απέναντι στην πανίσχυρη υπεροπλία των δυνάμεων καταστολής. Δεν έχουν να χάσουν τίποτε εκτός από τις αλυσίδες του φόβου και της καταπίεσης. 

Τα συνθήματα των διαδηλωτών του κινήματος Occupy City Hall. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης

Οι στόχοι που έχουν θέσει είναι ξεκάθαροι και άρχισαν να διαμορφώνεται ευθύς αμέσως με το ξεκίνημα της διαμαρτυρίας Black Lives Μatter. Εξελίσσονται σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους όπως είναι ο μετασχηματισμός της Αστυνομίας από δύναμη καταστολής σε δύναμη προστασίας του πολίτη, μείωση κατά $1 δις του προϋπολογισμού της Αστυνομίας, αποζημιώσεις από την εποχή της δουλείας, εναλλακτικό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης που θα ευνοεί το σύνολο των πολιτών, ίσες ευκαιρίες στη νομή εξουσίας και κατά συνέπια την δικαιότερη κατανομή πλούτου.

Όπως όλα δείχνουν οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το χώρο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει.

Εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Στιγμιότυπο από την κατάληψη του πάρκου από το κίνημα Occupy City Hall. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Βιβλιοθήκη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Το περίπτερο τύπου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης
Στιγμιότυπο από την κατάληψη του Πάρκου στο προαύλιο του Δημαρχείου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Στιγμιότυπο από την κατάληψη του Πάρκου στο προαύλιο του Δημαρχείου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Στιγμιότυπο από την κατάληψη του Πάρκου στο προαύλιο του Δημαρχείου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.