NEA ΥΟΡΚΗ. Ο ναός του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν το πρωί της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου 2019, είχε στην κυριολεξία πλημμυρίσει από μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου «Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή», τους δασκάλους, τους γονείς, τα μέλη της κοινότητας, μέλη του τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείο, και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίοι προσήλθαν να παρακολουθήσουν το 40ήμερο μνημόσυνο και να αποτίσουν φόρο τιμής στον ευεργέτη του σχολείου, της ομογένειας και της γενέτειρας, στον φιλάνθρωπο και ευπατρίδη Δημήτριο Καλοειδή.

Μεταξύ αυτών και οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Μπρούκλιν Ανδρέας Γουναρδής, η πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο συνέταιρος του εκλιπόντα Γεώργιος Μάκκος πλαισιωμένος από στελέχη και εργαζομένους του «Terrace on the Park» καθώς επίσης και οι επιστήθιοι φίλοι οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν για την εκδημία του πήραν το πρώτο αεροπλάνο και μετέβησαν στον Μυστρά για να συμπαρασταθούν στην πολυαγαπημένη του σύζυγο, τη Γεωργία Καλοειδή και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο Δημήτριος Καλοειδής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 85 ετών, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού και το Ημερήσιο Σχολείο «Δημήτρ1ιος και Γεωργία Καλοειδή, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έψαλαν τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του και διοργάνωσαν ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες ήταν άκρως συγκινητικές.

Οι εκδηλώσεις την Κυριακής ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο χοροστατήσαντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και ολοκληρώθηκαν με την άκρως συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Γυμναστήριο του Σχολείου που φέρει το όνομα των ευεργετών και σωτήρων «Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και η χαροκαμένη σύζυγό του, Γεωργία Καλοειδή και τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα επάνω της, διότι ήταν η πρώτη φορά που είχαν ανάμεσά τους την ευεργέτιδα χωρίς τον Uncle Jimmy, όπως τον αποκαλούσαν και συνεχίζουν να τον  αποκαλούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι του σχολείου, μεταξύ των οποίων και ο πολιτειακός γερουσιαστής Ανδρέας Γουναρδής.

Από αριστερά σε πρώτο πλάνο η διευθύντρια Ελευθερία Οίκουτα, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Δημήτριος Καλαμαράς και στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας του μνημόσυνου απευθύνθηκε με λόγια παρηγοριάς στην Γεωργία Καλοειδή, η οποία δεν άντεξε τον πόνο και ξέσπασε σε λιγμούς (κάνετε κλικ το βίντεο για να παρακολουθήσετε τα άκρως συγκινητικά λόγια του Αρχιεπισκόπου).

Αμέσως μετά μια αντιπροσωπεία του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με επικεφαλής τον Πίτερ Σκιαδά επέδωσε στην Γεωργία Καλοειδή έναν σταυρό στον οποίο είχαν αποτυπώσει με χρυσά γράμματα την ευγνωμοσύνη τους για την προσφορά του αειμνήστου στο Τάγμα των Αρχόντων.

Η Ελλάδα σε ευγνωμονεί…

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας μετέφερε την ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσφορά του αειμνήστου στην ομογένεια και στη γενέτειρα και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Πώς να αποδεχτεί κανείς την απώλεια, τι λόγια να εκφράσουν το κενό της απουσίας; Στην καρδιά μας ο αγαπημένος μας άνθρωπος δεν έχει ηλικία, ούτε προσδιορισμό. Είναι άχρονος σε διάρκεια, είναι παντού και πουθενά. Εμείς όμως οι Χριστιανοί έχουμε ένα χαρμόσυνο μήνυμα για να πιαστούμε μέσα στον χαμό που προκαλεί το πένθος. Έχουμε τη χαρά ότι υπάγουμε στον Δημιουργό μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ τελεί το 40ήμερο μνημόσυνο του Δημητρίου Καλοειδή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο συνάνθρωπός και αδελφός μας Δημήτρης αναπαύεται πλέον στους ουρανούς, μετά από μια ζωή πλούσια σε συναισθήματα και συγκινήσεις.

Ό,τι δημιούργησε το περιέβαλε με αγάπη και το έκανε με γνώμονα την προσφορά προς τον πλησίον του και την πατρίδα του. Αυτή την πατρίδα που έμελλε να τον αγκαλιάσει στο τέλος της ζωής του.

«Ό,τι είναι ο άνθρωπος είναι και το έργο του» συνηθίζουμε να λέμε και είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε σήμερα τόσους ανθρώπους να το επιβεβαιώνουν.

Η χαμογελαστή φωτογραφία του Δημητρίου Καλοειδή, αντανακλούσε την αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αυτή είναι μια ύστατη στιγμή και δικαίωση ειδικά για την πολυαγαπημένη σύζυγό του Γεωργία, που μένει πίσω για να βλέπει πόσο πολύ αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε ο άνθρωπός της. Να λαμβάνει δύναμη για να συνεχίσει και διαιωνίσει το έργο του.

Η πατρίδα λοιπόν σήμερα τιμά – και αυτή μαζί με όλους τους άλλους – τον φιλεύσπλαχνο ευεργέτη της Δημήτριο Καλοειδή.

Είναι ματαιότητα να επιδιώκει κανείς τον έπαινο για την ματαιοδοξία του, αλλά είναι αιώνιος ο έπαινος που συνοδεύει την ανιδιοτελή προσφορά προς τον άνθρωπο και τα ιδανικά του.

Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη και ο συνέταιρος Γιώργος Μάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και καρποφόρο το έργο του για τις γενιές που θα έρθουν.

Η Ελλάδα θα σε ευγνωμονεί», κατέληξε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Εκδήλωση μνήμης

Η εκδήλωση μνήμη που διοργανώθηκε στο Γυμναστήριο του Σχολείου «Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή» ήταν άκρως συγκινητική διότι οι μαθητές του σχολείου και οι δάσκαλοι για πρώτη φορά μετά την εκδημία είχαν ανάμεσά τους την ευεργέτιδά τους Γεωργία Καλοειδή. Ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί εξέφρασαν με μοναδικό τρόπο τη θλίψη και τη συγκίνηση συνοδευόμενη από την αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουν την πλούσια κληρονομιά που παρέλαβαν από το ζεύγος Καλοειδή και να αναβαθμίσουν την τιμή και τη δόξα του σχολείου που φέρει το όνομά τους.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πολιτειακού γερουσιαστή Ανδρέα Γουναρδή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά τους ύμνους και τις αναφορές των μαθητών μίλησαν η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου Ελευθερία Οίκουτα, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Γεράσιμος Μενεγάτος, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Δημήτριος Καλαμαράς, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελένη Ψαρά, ο πολιτειακός γερουσιαστής Ανδρέας Γουναρδής, η πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προ το περιεχόμενο διότι αναφέρονταν σε μία συγκεκριμένη πτυχή της προσφοράς του, εν τούτοις όλες μαζί προέβαλαν την πολυδιάστατη και πολυσχιδή προσφορά και δράση του αειμνήστου Δημητρίου Γεωργίου Καλοειδή.

Η Γεωργία Καλοειδή παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια τις αναφορές των ομιλητών και βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο να τους ευχαριστήσει και να τους διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει το έργο του συζύγου της για το καλό της κοινότητας, του σχολείου, της ομογένειας και της γενέτειρας.

«Ο Δημήτριος Καλοειδής προσέφερε τον πλούτο της καρδιάς του. Υποκλινόμαστε όλοι και μαζί μας υποκλίνεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Υποκλίνεται η Ελλάδα, η Κύπρος, η ομογένεια και η Αμερική ενώπιον ενός τέτοιου ανθρώπου που μπορεί να χαρακτηριστεί Αθάνατος του Ελληνικού Έθνους», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος απευθυνόμενος στην Γεωργία Καλοειδή.

Η κ. Καλοειδή εν μέσω δακρύων τόνισε: «Προσεύχομαι στον πανάγαθο Θεό να με αξιώσει να συνεχίσω το έργο του και να κάνω ότι ήθελε και θα έκανε ο ίδιος ο Δημήτρης μου».

Σε πρώτο πλάνο οι Πίτερ Σκιαδάς, Πίτερ Κακογιάννης, Σταματική και Ευστάθιος Ναλιώτης, Μάρκος και Μαρία Μαρινάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η αντιπροσωπεία του Τάγμ,ατος των Αρχόντων ενώ παραδίδει τον Τίμιο Σταυρό στην Γεωργία Καλοειδή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά η Γεωργία Καλοειδή με τους συγγενείς της, ενώ όρθιοι οι Νικήτας Δρακωτός και Πίτερ Κακογιάννης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το Μνημόσυνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.