ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Σεπτεμβρίου 2019, διοργάνωσαν μια άκρως συγκινητική εκδήλωση προς τιμή του ευεργέτη του Σχολείου Δημητρίου Καλοειδή.

Ο Δημήτριος Καλοειδής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 85 ετών, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη το μεσημέρι της Πέπμτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Οι μαθητές των μικρότερων μαθητών του σχολείου παρατάχτηκαν δίπλα στη μεγάλη φωτογραφία του αειμνήστου Δημητρίου Καλοειδή και οι υπόλοιποι στην εξέδρα που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες του φεστιβάλ.

Η Δέσποινα Γιακουμή κρατούσε ένα πορτραίτο του αειμνήστου, ενώ η Ευαγγελία Καραχάλιου κάθονταν με τα μάτια θλιμμένα δίπλα στα τρία περιστέρια τα οποία τα είχαν τοποθετήσει σε ένα λευκό κουβούκλιο το οποίο συμβόλιζε το ναό.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η νέα διευθύντρια του σχολείου Ναόμι Πλότκιν, η οποία κάλεσε τους μαθητές και τους δασκάλους να λάβουν στάση προσοχής και να παρακολουθήσουν από κοινού την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο π. Γεώργιος Λειβαδίτης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον Τίμιο Σταυρό και τώρα υπηρετεί στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

Ο π. Γεώργιος έπλεξε το εγκώμιο του αειμνήστου και της συζύγου του Γεωργίας Καλοειδή και κάλεσε τους μαθητές να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, να είναι γενναιόδωροι και να ασχολούνται με τα κοινά.

Τα τρία λευκά περιστέρα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Γεράσιμος Μενεγάτος αναφέρθηκε στη σωσίβια δωρεά του Δημητρίου και Γεωργίου Καλοειδή και τόνισε ότι με τη δωρεά τους διασφάλισαν το μέλλον του σχολείου.

Η πρόεδρος της κοινότητας Ελένη Φύκια μετέφερε τις ευλογίες του ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεράσιμου Μακρή και των άλλων στελεχών και μελών της κοινότητας που ταξίδεψαν στην Σπάρτη και παρέστησαν στη νεκρώσιμη ακολουθία του Δημητρίου Καλοειδή.

«Όλα τα μέλη της Κοινότητάς μας, με βαθιά ευγνώμονα αισθήματα συμμετέχουμε με άλγος ψυχής στο πένθος για την εκδημία του αείμνηστου Δημητρίου Καλοειδή ο οποίος με αγάπη πολλή και αφειδώλευτη γενναιοδωρία υποστήριζε διαρκώς και σταθερώς το σχολείο και την κοινότητά μας. Συμπαραστάτης του στις μεγάλες αποφάσεις και δωρεές ήταν πάντοτε η αγαπημένη του σύζυγος Γεωργία», επεσήμανε η κ. Φύκια.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση: Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Γεωργία και ευχόμαστε όπως ο πανάγαθος Θεός της χαρίζει δύναμη και υγεία για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές στιγμές. Από κοινού συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προαγωγή του ελληνικού ημερησίου σχολείου μας.

Προσευχόμαστε ο καλός μας Θεός να αναπαύει την αγαθήν του ψυχή και το χώμα που θα τον σκεπάσει, της Πατρίδας Ελλάδας μας, που επέλεξε να αφήσει την τελευταία του πνοή, να είναι ελαφρύ. Η μνήμη του να είναι άληστος και αιώνια», κατέληξε η κ. Φύκια.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου Ελευθερία Οίκουτα επεσήμανε: «Νέος ακόμα ούτε 20 χρόνων στο λιμάνι του Πειραιά και πάνω στο υπερωκεάνειο «Ολυμπία» αποχαιρετά την Μάνα που κουνάει μαντήλι και φωνάζει: «Μιμάκο μου στο καλό … η Παναγία μαζί σου. Ήρθε στη νέα γη όπου εργάστηκε τίμια χωρίς να βλέπει ρολόι ώρες,  μέρες και μεγαλούργησε …

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά οι Ελευθερία Οίκουτα, π. Γεώργιος Λειβαδίτης και η νέα διευθύντρια Ναόμι Πλότκιν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Συνοδοιπόρος του η αγαπημένη του Γεωργία …Μαζί πάντα ….μέχρι τη στιγμή που του κράταγε το χέρι και αυτός έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων …
Η ζωή του …μια φιλανθρωπία ..μια αγάπη …μια αλληλεγγύη …για τον συνάνθρωπο.
Με τις πράξεις του αυτές ο κ. Καλοειδής αποδεικνύει ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινότητα δεν έχουν χαθεί στη δίνη της σύγχρονης επιδίωξης ….της πρόσκαιρης φήμης και των εγωκεντρικών επιδιώξεων.

Παράλληλα, με το παράδειγμά του αναδεικνύεται ως σύμβολο της αγάπης και ενεργούς υποστήριξης της εκκλησίας, των σχολείων, της παιδείας της ελληνικής, των παιδιών σαν κι αυτόν που ήταν ένα αθώο μεγάλο παιδί όλη του τη ζωή.

Σε ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τα μέγιστα Δημήτρη Καλοειδή
Να είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας μας που σε σκέπασε και που επέλεξες να αναπαυτείς
Αείμνηστος ¨, κατέληξε η κ. Οίκουτα.

Στο βήμα ο π. Γεώργιος Λειβαδίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Μπρούκλιν Ανδρέας Γουναρδής επεσήμανε ότι αποφοίτησε προ είκοσι ετών από το σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» και απέδωσε τα επιτεύγματά του στους γονείς, στους δασκάλους, στην κοινότητα και στους ευεργέτες Δημήτριο και Γεωργία Καλοειδή.

Ο κ. Γουνάρδης επεσήμανε ότι μεγάλωσε μαζί με τον Δημήτριο και τη Γεωργία Καλοειδή και τον αποκαλούσε «uncle Jimmy» (θείο Δημήτριο).

Αμέσως μετά οι ιθύνοντες της κοινότητας και οι δάσκαλοι εναπόθεσαν από ένα άσπρο τριαντάφυλλο δίπλα στη μεγάλη φωτογραφία.

Στο βήμα η διευθύντρια Ναόμι Πλότκιν. Διακρίνονται επίσης ο π. Γεώργιος Λειβαδίτης και η Ελευθερία Οίκουτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η μαθήτρια Ευαγγελία Καραχάλιου, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής καθόταν με τα μάτια θλιμμένα άνοιξε την πύλη κουβουκλίου με τα τρία λευκά περιστέρια, τα οποία συμβόλιζαν την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα).

Τα λευκά περιστέρα χάθηκαν στον καταγάλανο ουρανό του Μπρούκλιν.   

Οι Αναμνήσεις μετέδωσαν ζωντανά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης. Κάνετε κλικ στο https://www.facebook.com/anamniseismediagroup/videos/528415661239816/

Στο κέντρο διακρίνεται η Δέσποινα Γιακουμή η οποία μίλησε εκ μέρους των μαθητών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές ενώ παρακολουθούν τα λευκά περιστέρια που χάθηκαν στον καταγάλανο ουρανό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.