Ανοικτή Επιστολή: Η άλλη αλήθεια για την ανοικτή Επιστολή σχετικά με το Γκρίνπορτ

11
Ο ναός των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου, στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Άϊλαντ,

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχη και Γερασίμου στο Γρκίνπορτ του Λονγκ Άϊλαντ Μαρία Ανδρεόλα- Παλαιός μέσω μιας ανοικτής επιστολής προς τα μέσα ενημέρωσης δίνει μια άλλη διάσταση σχετικά με την πρόσφατη κρίση στην κοινότητα των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχη & Γερασίμου. Greenport, NY.

Στην ουσία η κ. Παλαιού απαντά στην ανοικτή επιστολή της νεοδιορισθείσας εκκλησιαστικής επιτροπής προς τους ενορίτες που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Αναμνήσεις» στις 31 Μαρτίου 2023 ( https://www.anamniseis.net/anikti-epistoli-prow-tous-enorites-ton-ag-anargyron-taksiarhou-kai-gerasimou-sto-greenport-ny/).

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής της αντιπροέδρου της Φιλοπτώχου:

Αξιότιμε, κ. διευθυντά,

Σχετικά με τη δημοσίευση της ανοικτής επιστολής  υπογεγραμμένης υπό  της παράνομα διορισμένης εκκλησιαστικής επιτροπής της εκκλησίας  των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Greenport, Long Island και προφανέστατα συνταχθείσης από την εκκλησιαστική αρχή, θα ήθελα να διευκρινήσω κάποια πράγματα.

Πιστεύω ότι η δημοσίευση των προβλημάτων είναι παράλληλα και διασυρμός για την κοινότητά μας, αλλά η επαναλαμβανόμενη μονομερής δημοσίευση δημιουργεί την ανάγκη αντίλογου για την αλήθεια και μόνο.

Η αφίσα του γεύματος για την Κυριακή των Βαΐων.

Πρώτα απ’ όλα,  διεμηνεύοντας τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των ενοριτών, με χαρά γίνεται δεκτή η αντικατάσταση του πατρός Καλαφάτη και καλωσορίζεται ο νέος ιερέας, π. Γεράσιμος Μαρουλάς και συμπαραστεκόμαστε στο έργο του.

Επίσης το πνεύμα της ανοικτής επιστολης που για πρώτη φορά κάνει λόγο για συζήτηση, συνεννόηση και συνεργασία για το καλό της εκκλησίας είναι ευχαρίστως καλοδεχούμενο (σε αντίθεση με τη μεχρι τώρα ανένδοτη στάση της εκκλησιαστικής αρχής και την αντιεποικοδομιτική έως διχαστική στάση μερικών μελών της διορισμένης επιτροπής (τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της απειρίας και  του όψιμου υπερβάλλοντα  ζήλου).

Αν αυτό το πνεύμα είχεν επιδειχθεί από τον Ιανουάριο, η κρίση θα είχε ξεπεραστεί «εν τη γεννέσει της».

Βέβαια το αίτημα για την επαναφορά του ενοριακού καθεστώτος που ίσχυε επι 25 συνεχή χρόνια παραμένει και  την πιθανολογούμενη υπαγωγή του «μετοχίου» στην  Ιερά Αρχιεπισκοπή την θεωρούμε ευχής έργο και μεγάλη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της εκκλησίας μας που θα την απαλλάξει  από πολλά, γνωστά και αχρείαστα «βαρίδια» (ο νοών νοείτω).

Επίσης για το καλό της εκκλησίας και για την ενότητα των ενοριτών πρέπει επι τέλους να σταματήσει η παραφιλολογία που παρουσιάζει τους θύτες σαν θύματα και δημιουργεί λανθασμένες  εντυπώσεις

Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ολόπλευρη πληροφόρηση των αναγνωστών σας  παραθέτω κάποια στοιχεία  για να δούμε πως φθάσαμε στην  όλη κρίση.

Στιγμιότυπο από πρόσφατη Θεία Λετουργία στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου, στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Άϊλαντ,

Υπήρξα μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδος της Φιλοπτώχου και έχω ιδία γνώση δια τα συμβαίνοντα.

Πριν 25 χρόνια οι Ελληνορθόδοξοι της περιοχής ανέλαβαν μία εκκλησία «άδεια» και εγκαταλελειμμένη, την γέμισαν πιστούς, την ανακαίνισαν και την ανέδειξαν το στολίδι της περιοχής.

Η εκκλησία επί 25 συναπτά έτη λειτουργούσε, όπως και οι άλλες εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τα εγγεγραμμένα μέλη της, με τις συνελεύσεις των μελών και εκλογές προς ανάδειξη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (κάθε που εξελέγετο νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ο εκάστοτε  Επίσκοπος από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου το ανεγνώριζε και με τα σχετικά έγγραφα, ενημέρωνε την τράπεζα για να αναγνωρίζει εις το εξής τις υπογραφές του νέου προέδρου και ταμία).

Επί 25 έτη η συνεργασία της εκκλησίας του Greenport με την εκκλησιαστική αρχή της Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης υπήρξε άψογος και αγαστή.

Αυτή η 25ετής ανοδική πορεία προόδου και πλούσιας χριστιανικής δράσης διεκόπη τον Δεκέμβριο 2022, όταν ο επί 20ετία ιερέας, πατήρ Γεράσιμος Μπάλας εξωθήθηκε σε παραίτηση και τον αντικατέστησε ο π. Νικόλαος Καλαφάτης.

Ο νέος ιερέας, παρ’ όλο που αρχικά έγινε δεκτός με αγάπη και ενθουσιώδη προδιάθεση από όλους τους πιστούς της ενορίας, δυστυχώς δεν έδειξε ανάλογη συμπεριφορά.

Με αυταρχική συμπεριφορά απέλυσε την επί 4ετία έμμισθη γραμματέα του γραφείου και την καθαρίστρια λέγοντας στον τότε πρόεδρο να τους  πει «σήμερα είναι η τελευταία τους μέρα», για να τις αντικαταστήσει με τις αδελφές του.

Στον επί 4ετία πρόεδρο που υπηρετεί την εκκλησία από παιδί (ο πατέρας του ήταν ιεροψάλτης), που ταυτόχρονα ήταν άμισθος ψάλτης, άμισθος νεωκόρος (τα φιλοδωρήματα που ελάμβανε από τα Μυστήρια τα παρέδιδε στη Φιλόπτωχο), άμισθος επιστάτης του ναού και οικονομικός χορηγός, ο νέος ιερέας είπε ότι δεν θα τον δέχεται πλέον σαν συνεργάτη, παρά μόνο σαν προσκυνητή να ανάβει το κερί του.

Σημειωτέον ότι ο ανωτέρω πρόεδρος με τη συζυγό του έιναι ο αγαπητός καλός «Σαμαρείτης» των ηλικιωμένων ενοριτών μας, τους πηγαίνει στους γιατρούς, στα φαρμακεία, στα μαγαζιά και τρέχει σε όποια ανάγκη τους παρουσιαστεί.

Με προσβλητικές και αυταρχικές παρατηρήσεις προς ηλικιωμένους εθελοντές που επί 25 χρόνια πρόσφεραν τη γενναία οικονομική χορηγία τους και τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες του στην εκκλησία, ο νέος ιερέας δημιούργησε ένα πρωτόγνωρο για την ενορία «τοξικό» κλίμα με αποτέλεσμα η εκκλησία να αδειάσει και να λειτουργεί με ελαχίστους πιστούς. Άραγε περιμένει – στις ελεύθερες κοινωνίες που ζούμε – να βρει ακόμη εθελοντές και χορηγούς  που δουλεύουν με το μαστίγιο;

Καθαίρεσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και διόρισε άλλους, μερικοί από τους οποίους δεν  είναι ούτε κάτοικοι της περιοχής.

Ο πατήρ Γεράσιμος Μπάλλας που επί 25 έτη μόχθησε και ανέδειξε την εκκλησία άξιζε μια τιμητική αποχώρηση με σεβασμό και δόξα, αλλά αντ’αυτού εισέπραξε από την εκκλησιαστική αρχή απαξίωση και περιφρόνηση. Μια ηθική αδικία που πρέπει να διορθωθεί, (αλήθεια η παράνομα διορισμένη επιτροπή τόσο γρήγορα τον ξέχασε;)

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος του ΔΣ και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, σε συνεννόηση με τα άλλα μέλη του ΔΣ, προσέλαβαν νομικό σύμβουλο για να προστατέψουν τα συμφέροντα της εκκλησίας και  όχι τα προσωπικά τους, γι αυτό επλήρωσαν $10,000.00 από τον λογαριασμό της εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος Ηγούμενος άδειασε τον λογαριασμό της εκκλησίας, το building fund και τον λογαριασμό της Φιλοπτώχου, συνολικά περίπου $90,000,00 για «να  προστατεύσει τα χρήματα». Αυτά έχουν επιστραφεί στην «διορισμένη επιτροπή» για τις ανάγκες τις εκκλησίας;

Σχετικόν «petition» που κυκλοφορεί – με τα αιτήματα των ενοριτών – έχει συγκεντρώσει τη στήριξη πάνω από 95% των Ελληνορθοδόξων μελών και υποστηρικτων της εκκλησίας.

Αυτά για να πληροφορηθούν οι αναγνώστες σας πώς φθάσαμε στην κρίση, ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων» και πόσο πραγματική είναι η ωραιοποίση των πραγμάτων που επιχειρείται.

Ελπίζω το πνεύμα των Αγίων Ημερών που έρχονται να πρυτανεύσει στις καρδιές και το νού μας και το τρίπτυχον της διδασκαλίας του Κυρίου μας, Αγάπη, Μετάνοια και Συγχώρεση να μας δείξει το δρόμο και όλοι μαζί να συνεργαστούμε οπως παλιά για το καλό του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Αυτά που μας χωρίζουν είναι μηδαμινά συγκρινόμενα με τα πάμπολλα που μας ενώνουν.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία της επιστολής

Μαρία Ανδρεόλα- Παλαιός, αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχη και Γερασίμου στο Γρκίνπορτ του Λονγκ Άϊλαντ

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/anikti-epistoli-prow-tous-enorites-ton-ag-anargyron-taksiarhou-kai-gerasimou-sto-greenport-ny/

https://www.anamniseis.net/anatarahi-stis-sheseis-klirikon-kai-laikon-sto-grinport-tou-long-island/ 

https://www.anamniseis.net/doste-mas-ksana-tin-ekklisia-fonazan-oi-diadilotes-stin-agia-irini-stin-astoria/

-Advertisement / Διαφήμιση-

11 COMMENTS

 1. Angelo Vagelis Gerasimou
  Ελένη Χαρτοφίλις καταπατάς το Facebook της εκκλησίας γράφεις αυτά που θες και έχεις αρκετά μέλοι blocked. Η εκκλησία όπως και το Facebook αυτής δεν σου ανήκει και θα πρέπει να σταματήσεις. Ήσουν η αιτία να φύγει ο Παπαγεράσιμος Μπάλας και μετά ο Παπσνικόλαος Καλαφάτις. Πλέον κατάλαβε εσύ και η ομάδα που έχεις δημιουργήσει θα κατηγορηθείτε for your actions και για τα χρήματα που υπεξερέσατε από το ταμείο.

  MARIKA
  Είσται εσείς που σας αντιπροσωπεύει ο ίδιος δικηγόρος του Παίσιου Κ. Γκαισίδις στο εκκρεμές δικαστήριο των σεξουαλικών σκανδάλων,ενάντια στην Αγία Ειρήνη και Αρχιεπισκοπή.
  Σε αυτόν τον δικηγόρο δώσατε τα χρήματα για συμβουλή?
  Μαζί με αυτόν θα τα φέρετε πίσω.
  Σφραγίσατε την εκκλησία αλλάζοντας κλειδαριές και τοιχοκολείσατε ανακοινώσεις στο κτίριο της εκκλησίας για την μη λειτουργία της.
  Πραγματικοί ήρωες την κρατούν ανοιχτοί και την φυλούν από την τουρκοκρατία……………..
  ΑΡΚΕΤΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
  Καληνύχτα σας.

 2. Θέλω να πω την αλήθεια ο πάτερ Γεράσιμος Μπάλας με τηλεφωνούσε να στηρίξω την εκκλησία μας και αυτό έκανα ,κάτι που θα το έκανα έτσι κι αλλιώς!!!! Θέλω να πιστέψω ότι έλεγε τα ίδια και σε σας? Αλλά δυστυχώς δεν το είδα, μερικοί άνθρωποι έχουν δύο πρόσωπα δυστυχώς !!!!
  Καλωσορίσατε τον πάτερ Γεράσιμο Μαρούλα στην επιστολή σας, αλλά δε σας είδα να τον καλωσορίσετέ σαν αντιπρόεδρος της εκκλησίας μας, αφού σας έγινε η επιθυμία και διώξατε τον πάτερ Νικόλα Καλαφάτη, πιστεύω ότι του δώσατε καλύτερη ενορία πρέπει να το γνωρίζετε !!! Στην Αγία ειρήνη Χρυσοβαλάντου ο πάτερ Νικολάς Καλαφάτης ήταν πολύ αγαπητός και όλος ο κόσμος είναι πολύ χαρούμενος που γύρισε πίσω ιερέας τους!!!
  Εγώ ατομικά στηρίζω την εκκλησία μου και όχι τους παπάδες !!! Η εκκλησία μας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός ,είναι σε όλους μας και σε κανέναν ,αυτό πρέπει να γνωρίζουμε !!!Επίσης θα ήθελα να ξέρω και εγώ πότε εγινε ψηφοφορία του (κόσμου)και σας επέλεξαν αντιπρόεδρος? Γιατί η επιτροπή της εκκλησίας μας δεν το γνωρίζει αυτό ότι ήσασταν αντιπρόεδρος κι από ότι ξέρω η ενορία μας δεν έχει πολύ κόσμο και μεταξύ μας οπως και τώρα ψηφίστηκε το καινούργιο συμβούλιο και με την εντολή του Θεοφιλέστατου και από εμάς !!!!Εσείς δεν το γνωρίζετε γιατί έτσι κι αλλιώς δεν ερχόσασταν στην εκκλησία μας !!!Ελπίζω να έχουμε καλό Πάσχα και να φέρει φώτιση σε όλο τον κόσμο!!!

 3. Όλα γίνονται για τον παρά και το βόλεμα
  ημετέρων και θα συμβαίνουν όσο θα
  βρωμάει η κεφαλή του ψαριού……
  που απλώνεται και στα μέλη του σώματος.
  Ήξερα έναν Παπά που έλεγε:” Όταν βρείς
  τον υπεύθυνο και ξέρεις να τον μπουλώνεις….
  με παχιά φάκελα ….( όχι φακελάκια) δεν σε κουνάει κανένας από την θέση σου είναι η μαγική
  συνταγή . Ένα από τα προβλήματα είναι αυτό,
  μετά είναι τα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας
  που η καφαλή τα θέλει όλα δικά της.
  Γνωρίζω την κοινότητα έχω εκκλησιαστεί αρκετές
  φορές και οίδα …..από κοντά την αγάπη του κόσμου προς τον Παπά ο οποίος με το έργο του
  είχε αποσπάσει την εκτίμηση όλων.
  Αν είναι αλήθεια ότι έδιωξε ο καινούργιος Παπάς
  τις δυο γυναίκες για να βάλλει τις αδελφές του
  ειλικρινά στέκομαι εδώ και δεν θέλω άλλες αποδείξεις. Με αυτό τον τρόπο έδειξε τον
  χαρακτήρα του και για να επανέλθει η αγάπη στην
  κοινότητα θα πρέπει να φύγει ο διορισμένος νέος
  Παπάς και να επιστρέψει ο προηγούμενος και να
  υπηρετήσει την κοινότητά του την πρόοδον της
  οποίας έχτισε ο ίδιος με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και τρόπο του.
  Δυστυχώς είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στις
  μέρες μας , η μανία απόκτησης χρήματος στον
  Εκκλησιαστικό χώρο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις … οι Μεγαλόσχημοι ….. τοποθετούν
  παντού τσιράκια τους για να αρμέγουν τις
  Εκκλησίες και το ποίμνιό της , σε τέτοιο σημείο
  που πολλές κοινότητες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους . Υπάρχουν και
  απειλές μάλιστα προς τους κληρικούς ότι θα τους
  μεταθέσουν αν δεν πληρωθούν οι ετήσιες συνδρομές . Φημολογείται πως ένας όροφος της
  Αρχιεπισκοπής έχει μετατραπεί σε δωμάτια και μένουν τα τσιράκια που έρχονται από την Τουρκία, αν αυτό αληθεύει , το μέλλον μας αν δεν
  επέμβει ο ίδιος ο Θεός είναι απρόβλεπτο , ειδικά
  για τους νέους μας οι οποίοι θα το δούν σαν ευκαιρία απόδρασης.
  Όταν θέλει ο Παπάς να δώσει εργασία στις αδελφές του καλά θα κάνει να πάει ν’ανοίξει μια
  ταβέρνα και να τις κάνει σερβιτόρες.
  Αύριο ο Χριστός με την είσοδό του στην
  Ιερουσαλήμ επί πόλου όνου θα μας διδάξει
  το Μεγαλείο της ταπείνωσης και οι Μεγαλόσχημοι
  μας διδάσκουν ακριβώς το αντίθετο , πηγαινοέρχονται για ψύλλου πήδημα στο Φανάρι,
  την Αθήνα και αλλού ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ παρακαλώ.
  Έτσι είναι φίλες και φίλοι , σε ξένο κώλο βάρα όσες ξυλιές θέλεις…….

 4. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Πάτερ Νικόλαος να έχει κάνει κάτι τέτοιο – όλα αυτά τα γραφόμενα είναι fake news, ντροπή.

   • Κύριε Στέλιο, έγω γράψει το όνομά μου αλλά δεν πέρασε για κάποιο λόγο, φιλικά.

    • Σου απαντάω λοιπόν δυστυχώς δεν πρέπει
     να ήμαστε βέβαιοι για κανένα καθημερινά
     εκπλησσόμεθα , έχουν όλα αλλάξει , μήπως
     περίμενες εσύ να ζήσουμε αυτό που έκανε
     ο Βαρθολομαίος με τους Παίσιο και Μαλαματένιο που ολόκληρος Πατριάρχης
     ηγέτης Όλων των Ορθοδόξων να έλθει στην
     Αστόρια και να κάνει κανονικούς τους απατεώνες που συνέχισαν το βιολί ….. τους
     γιατί του έσκασαν 4,5 εκατομμύρια; η περίμενες πως ο Άγιος Νικόλαος στο σημείον
     μηδέν θα ήταν βαρέλι δίχως πάτο; , που από 25 εκατ. Προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 100;
     Διεφθαρμένοι όλοι οι Μεγαλόσχημοι , δυστυχώς η Εκκλησία μας διοικείται από άπιστους , αιρετικούς οικουμενιστές και στο
     μόνο που πιστεύουν είναι το χρήμα και όπου
     υπάρχουν κληρικοί που αντιστέκονται τους
     ξηλώνουν ….Καλή Ανάσταση

  • Έχετε απόλυτο δίκαιο !!! Μιλάνε άνθρωποι που δεν ξέρουν τον πάτερ Νικόλα Καλαφάτη ήταν ένας υπέροχος ιερέας που πολύς κόσμος έχει λυπηθει για αυτόν!!!!Πραγματικά σχεδόν τρεις μήνες που ήταν μαζί μας περάσαμε πάρα πολύ όμορφα και θα μας λείψει !!!Οσο οι αδερφές του εβγάζουν πάρα πολλή δουλειά στην εκκλησία μας που πραγματικά της αναζητάμε !!!!

 5. Μα έγραψα το όνομά μου αλλά δεν ξέρω τον λόγο που δεν εμφανίστηκε κε Στέλιο.

 6. Πιστεύω ότι πρέπει να ενημερώνεστε λίγο πιο καλά πριν γράφετε οποία επιστολή, γιατί αυτούς που αναφέρετε στην επιστολή, μας έχει πει ο πρώην ιερέας, να υποστηρίξουμε την εκκλησία μας, κάτι που θα κάναμε έτσι και αλλιώς. Απλώς αναρωτιέμαι, γιατί σε μερικούς; Οι εκκλησίες δεν είναι ιδιοκτησίες. Η αγάπη προς την εκκλησία δεν εξαρτιέται από τον ιερέα, υποστηρίζεις την εκκλησία σου γιατί είναι σπίτι του Θεού! Αυτό κάνει ο καλός Χριστιανός! Έτσι δείχνετε την αγάπη σας για την εκκλησία;
  Ντροπή σας!

 7. Αγαπητή Μαρία Ανδρεόλα-Παλαιός,

  Προς απάντηση στην από 4/6/2023 επιστολή σας στην ιστοσελίδα “Αναμνήσεις”, η. NOMIMOTATH εκκλησιαστική. επιτροπή της Εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Greenport, θέλει να σας διορθώσει στις ανακρίβειες σας και στην έλλειψη γνώση σας για τον Ιερεά Νικόλαο Καλαφάτη και τις αδελφές του.

  Απόλυτα συμφωνώ μαζί σας στο περί μη δημοσιεύσεως των όποιων προβλημάτων θα έπρεπε κανονικά να επιλύονται εντός του οίκου μας. Ξεχνάτε όμως ότι εσείς και η ομάδα σας έχοντας «όμηρο» το facebook της Εκκλησίας δηλητηριάζετε μέσω αυτού τους ενορίτες και όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς που το διαβάζουν. Όπως επίσης οτι οδηγήσατε την Εκκλησία στο δικαστήριο με την υπεξαίρεση του ποσού τον $10,000 από το ταμείο της μαζί με τον ομογενή δικηγόρο Κωνσταντίνο Γκαισίδη. Για όσους τυχόν δεν τον γνωριζουν, είναι ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Παϊσίου στο Ανώτατο Δικαστήριο…
  Γίνατε λοιπόν μία παρέα και οργανωμένη ομάδα, πήρατε αριθμό πρωτοκόλλου, μα ποτέ δεν έγινε η μήνυση. Οργανώσετε διαδήλωση μαζί με αυτούς μπροστά στην Αγία Ειρήνη με πανό σε ένα από τους κεντρικούς δρόμους της Αστόριας.
  Για αυτό δεν δικαιούστε να αναφέρεστε περί ΜΗί δημοσιευμάτων!

  Ας δούμε όμως με λεπτομέρειες κάποια πράγματα που πρέπει επιτέλους να ειπωθούν ξεκάθαρα. Για να γνωρίζει και ο κόσμος τι συμβαίνει πραγματικά.

  1. Τα ίδια άτομα που συνέβαλαν στην φυγή του πατέρα Γεράσιμου Μπάλα τα ίδια προκάλεσαν και την αντικατάσταση του ιερέα Νικόλαου Καλαφάτη.
  2. Παρουσιάστηκε σε εσάς ο Κωνσταντίνος Γκαισίδης, δικηγόρος του Παϊσίου, για να στραφείτε δικαστικά εναντίον του ιερέα Καλαφάτη και του Ηγουμένου Ιεροθέου.
  3. Σας πήρε $10,000 μετά από απόφαση που «η ομάδα των οκτώ» έλαβε σε έναν δικό σας χώρο και όχι στη Εκκλησία η από το συμβούλιο. Τι σκοπούς άραγε εξυπηρετεί όλο αυτό; Γιατί οργανώθηκε η σύσταση της ομάδας αυτής μαζί με Κ. Πρέντζα και δικηγόρο Γκαισίδη, νόμιμο εκπρόσωπο του Παίσιου;;;
  4. Κλείσατε τις πόρτες της Εκκλησίας, αλλάξατε κλειδαριές, τη σφραγίσατε και τοιχοκολλήσατε ανακοινώσεις στο κτήριο για την ΜΗ λειτουργία της. Ακριβώς όπως θα κάνατε με το “μαγαζί” σας.
  5. Έχετε «όμηρο» το facebook της Εκκλησίας και διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις αποστέλλοντας μηνύματα που περιέχουν δηλητήριο ΟΧΙΑΣ και σίγουρα όχι χριστιανική αγάπη.To περίεργο είναι το ότι φανερά ο Αρχιεπίσκοπος φανερά αυτά τα μηνύματα στις ημέρες αυτών των Άγιων ημερών.
  6. Συναντηθήκατε όλοι στην Εκκλησία για συνεδρίαση και μέλος της ομάδα σας, ο Νικόλαος Παλαιός απευθύνθηκε με βάρβαρο και ανεπίτροπο τρόπο στον ιερέα Νικόλαο Καλαφάτη.
  7. Αφαιρέσατε από το βιντεογραφικό της Εκκλησίας τον σκληρό δίσκο και όλη τη λίστα των διευθύνσεων των μελών της Εκκλησίας.
  8. Στέλνετε επιστολές στα μέλη της Εκκλησίας κρυμμένοι πίσω από μια καινούρια οργάνωση ονόματι «save the church of Greenport». Πρόκειται για μια πολύ άνανδρη κίνηση που δείχνει τη βαθιά έλλειψη θεολογικής παιδείας από πλευράς σας.
  9. Οργανώσατε διαδήλωση έξω από το χώρο της Αγίας Ειρήνης μαζί με τους Κώστα Πρέντζα και δικηγόρο Γκαισίδη. ¨Ελειπε ο Παΐσιος, είχε όμως εκεί τον εκπρόσωπό του… Βέβαια, αν κάποιος μετρούσε τους “διαδηλωτές”, αυτοί δεν θα ήταν πάνω από δώδεκα άτομα συνολικά!
  10. Έχετε μηδενική παρουσία στην Εκκλησία εσείς και όλη η «ομάδα» σας τους τελευταίους τρεις μήνες. Γιατί; Αυτή είναι η αγάπη σας για την Εκκλησία μας;

  Η συμπεριφορά σας τελικά είναι από αντιφατική έως αλλοπρόσαλλη. Καλωσορίζετε και συμπαραστέκεστε στο νέο ιερέα, όπως γράφετε, στην πραγματικότητα όμως κρύβεστε πίσω από μια ανώνυμη -άνανδρη –εξευτελιστική επιστολή που απαξιώνει το έργο του, όπως κι εκείνο της Εκκλησίας μας.

  Ήταν πραγματικά ο Ιερέας Νικόλαος Καλαφάτης το πρόβλημα σας ή κάτι άλλο;
  Σκεφτήκατε ποτέ ότι οργανώσατε και είστε συμμέτοχοι στο παιχνίδι εντυπώσεων του Αρχιεπισκόπου για να κληρονομήσει τα “φιλέτα” των Μετοχίων;
  Ενημερώσατε το Πατριαρχείο για τα «τρομερά» γεγονότα που γίνονται στην Εκκλησία του Greenport, μα όχι βέβαια για τα παραπάνω. Για ποιον ακριβώς λόγο ή αιτία;
  Ποιός και γιατί σας παρακινεί;
  Συμβάλατε στο “φιάσκο” (γιατί περί φιάσκου πρόκειται, αν το έχετε καταλάβει) ή πραγματικά την… “πατήσατε”;
  Πού βρίσκεται η αλήθεια;

  Ο ιερέας Καλαφάτης είναι ένας ομογενής ΠΑΤΕΡΑΣ τεσσάρων μικρών παιδιών που και αυτός ήρθε σε αυτή τη χώρα όπως όλοι μας. Με μια μικρή βαλίτσα στο χέρι χωρίς πλούτη κι χρυσούς σταυρούς. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ που για κάποιες διαφωνίες που υπήρξαν για τη διοικητική και σωστή λειτουργία της Εκκλησίας, όπως ορίζει το καταστατικό, να φτάνετε εσείς και η «ομάδα» σας να τον παρουσιάζετε όπως θέλετε για τους δικούς σας λόγους. Ενώ είναι γνωστή η μεγάλη έλλειψη ιερέων, στερήσατε ένα πολύ μεγάλο “κεφάλαιο” από τα παιδιά και εγγόνια μας στην Εκκλησία του Greenport για τα επόμενα σαράντα χρόνια, τον Ιερέα Νικόλαο Καλαφάτη. Αυτό το χρεώνεστε εσείς και η “ομάδα” σας και όποιοι μεσολάβησαν με τους τερατώδεις, ανήθικους και ψεύτικους χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του. Το χρεώνεστε από τον πιο απλό ενορίτη της “ομάδα” σας μέχρι και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο που μεσολάβησε για την αντικατάσταση του Ιερέα.
  Διαδώσατε φρικτά ψέματα για τον Ιερέα και για τις αδελφές του. Αυτές που αφιλοκερδώς υπηρέτησαν το Μετόχι μαζί με άλλες αδελφές “ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΕΣ” που το κρατάνε ανοιχτό και λειτουργικό τους τελευταίους τρεις μήνες, αφού εσείς το σφραγίσατε λες και ήταν… το μαγαζάκι σας.
  ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ!

  Αλλά να σας θέσω και το εξής πριν κλείσω, για έναν άλλο ιερέα, τον Γεράσιμο Μπάλα. Υπενθυμίζω ότι είμαι δίπλα στον ιερέα Γεράσιμο Μπάλα τα τελευταία 23 χρόνια. Είμαι ακόμη και σήμερα κι ας μην ασκεί τα ιερατικά καθήκοντα εδώ στο Μετόχι. Ρωτήστε τον, είστε άλλωστε εδώ μαζί μας τα τελευταία έξι-επτά χρόνια. Να σας θυμίσω ακόμη κατά γενική ομολογία ότι ο ιερέας Γεράσιμος Μπάλας άφησε έργο πίσω του, ήταν και είναι αγαπητός και πάλι μερικοί από εσάς και την ομάδα σας προσπαθήσατε να αμαυρώσετε την εικόνα του δημιουργώντας συζήτηση περί διαφάνειας (!) Τυχαίο άραγε ότι πάλι εσείς δημιουργήσατε πρόβλημα; Ας προβληματιστούν οι αναγώστες, ας κάνουν τους εύλογους συνειρμούς και τις συγκρίσεις.

  Αγαπητή Μαρία Ανδρεόλα-Παλαιός,

  Αυτές λοιπόν τις λεπτομέρειες που ξεχάσατε, σας προσκαλώ να τις συζητήσουμε όποτε το επιθυμείτε, γιατί πιστεύω ότι όλοι στο τέλος θέλουμε την Εκκλησία μας ανοιχτή. Δεν είναι ποτέ φυσικά αργά για μετανόηση, συγχώρεση, εξομολόγηση, μεταλαβή και αγάπη προς όλους, αδελφούς, αδελφές και Ιερείς. Εύχομαι λοιπόν κι ελπίζω να κατανοήσετε ότι η Εκκλησία δεν είστε εσείς ή εγώ. Εκκλησία είμαστε όλοι μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ολοκληρώνοντας, θα παρακαλούσα να μην ξεχνάμε την παραβολή του ασώτου υιού και του σπλαχνικού πατέρα που είναι πάντα εκεί για αυτόν.

  Με εκτίμηση,

  Βαγγέλης Γερασίμου Μαργαρίτα Ζαχαρής Δημήτριος Κλαυδιάς

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.