Η νέα γενιά των μεταναστών – ευκαιρία αναγέννησης των Συλλόγων και κοινοτήτων

0
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Πατρινών για την αναβίωση των εθίμων της Τσικνοπέμπτης.

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τα δέκα τελευταία χρόνια τη γενέτειρα έχει ωθήσει πολλά από τα αδέλφια μας να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που παρέχει η Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές, άλλοι ήρθαν με επαγγελματική θεώρηση και άλλοι ήρθαν νόμιμα και στην πορεία παραβίασαν το όριο των τριών μηνών παραμονής. Αρκετοί άλλοι που έχουν επαναπατριστεί την περίοδο των παχιών αγελάδων επέστρεψαν για να ξεκινήσουν τη ζωή τους εκ νέου από το μηδέν.

Εξ άλλου μια βόλτα στα εστιατόρια και γενικότερα στην ελληνική αγορά της ελληνοκρατούμενης Αστόριας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την έντονη παρουσία των νέων Ελλήνων μεταναστών.

Ακόμη και στα τρένα της Αστόριας ακούς περισσότερους επιβάτες να ομιλούν ελληνικά.

Τα αδέλφια μας, όπως όλοι οι νέοι μετανάστες σε τούτη τη χώρα, ξεκίνησαν τη βιοπάλη τους στις πιο αντίξοες συνθήκες όλων των εποχών, αφ’ ενός μεν, λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, αφ’ ετέρου δε λόγω της επιθετικής πολιτικής της διακυβέρνησης Τραμπ για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

Η νέα φουρνιά των μεταναστών διαφέρει από όλες τις προηγούμενες διότι είναι περισσότερο μορφωμένη, με περισσότερα τάλαντα και το πιο σημαντικό ομιλεί την αγγλική γλώσσα.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάτι το οργανωμένο για την υποδοχή και την υποστήριξη των νεοφερμένων εν τούτοις ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε  μια αρχή, να  προσεγγίσουμε τους νεοφερμένους και να τους βοηθήσουμε να τακτοποιηθούν με εργασία και να εισέλθουν στη διαδικασία νομιμοποίησής τους.

Ιδιαίτερο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσουν οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι και οι κοινότητες, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις υποδοχής των. Πρέπει να κάνουμε ότι έκανε ο ιστορικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» προ τριών δεκαετιών όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς και οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου έρχονταν κατά εκατοντάδες. 

Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο Σύλλογος Πατρινών Νέας Υόρκης «Κωστής Παλαμάς», ο οποίος κατάφερε να προσελκύσει τους συμπατριώτες του που έχουν έρθει στη Νέα Υόρκη και να ξεκινήσει μια νέα πορεία. Προ ημερών έκοψαν τη βασιλόπιτα και εξέλεξαν τη νέα ηγεσία με πρόεδρο την Τζίνα Γεωργίου.

Έβαλαν ψηλά τον πήχη και ετοιμάζονται για την αναβίωση του πατρινού καρναβαλιού.

O Σύλλογος Πατρινών είναι σχετικά νέος σύλλογος. Ιδρύθηκε το 1978 και οι περισσότεροι από τους ιδρυτές και πρωτεργάτες καθώς επίσης οι πρόεδροι και τα στελέχη που ηγήθηκαν του Συλλόγου τις τέσσερις περίπου δεκαετίες είναι εν ζωή και, θέλω να πιστεύω, ότι θα αναφωνήσουν το «Ανήκουμε στο Εμείς» του στρατηγού Μακρυγιάννη και θα πλαισιώσουν με αγάπη και εμπιστοσύνη τη νεοεκλεγείσα ηγεσία.

Θα τη στηρίξουν συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και προσφέροντας τον οβολό τους και θα αποτελέσουν εγγύηση για να την αναζωογόνηση του Συλλόγου.

Όλοι μαζί μπορούμε.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.