ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η προ δύο περίπου μηνών συνταξιοδότηση του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Γερασίμου Μπάλα και η αντικατάστασή του από το νέο εφημέριο, π. Νικόλαο Καλαφάτη αποτέλεσε την αφετηρία μιας άνευ προηγουμένου αναταραχής στους κόλπους της κοινότητας.

Ο εν λόγω ναός είναι ένα από τα Μετόχια της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, με καθηγούμενο τον Επίσκοπο Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεο. Αν και πρόκειται περί Μετοχίου, εν τούτοις τις δύο τελευταίες δεκαετίες λειτουργούσε περισσότερο ως κοινότητα και ακολουθούσαν τους ίδιους περίπου κανόνες που ακολουθούν οι υπόλοιπες ελληνορθόδοξες κοινότητες της περιοχής που ανήκουν στην δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Χαρτοφύλλης και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Ελένη Χαρτοφύλλη στις 23 Ιανουαρίου 2023 προσέφυγαν στο Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο της Κομητείας Σάφολκ εναντίων του καθηγούμενου της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Επισκόπου Ευκαρπίας, κ. Ζαχαρή και του εφημέριου του ναού, π. Νικολάου Καλαφάτη και τους ζητούν όπως εντός 20 ημερών μετά την παραλαβή της Κλήσης για Διερεύνηση και Εξέταση (Notice of Discovery and Inspection) οι εναγόμενοι να προσκομίσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και όλα τα ντοκουμέντα και αντικείμενα που αφαίρεσαν από τον ναό.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Χαρτοφύλλης, βάσει των πληροφοριών των «Αναμνήσεων» φέρεται να ξόδεψε μεγάλα ποσά, συμπεριλαμβανομένων και των $10.000 προς τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Γκαϊσίδη (Konstantinos Gaisidis Esq). Οι πληρωμές έγιναν μέσω τραπεζικών λογαριασμών και, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χαρτοφύλλης βάσει απόφασης της κοινοτικού συμβουλίου.

Η πρώτη σελίδα της μηνυτήριαε αναφοράς στο Δικαστήριο.
Η τελευταία σελίδα της μηνυτήριαε αναφοράς στο Δικαστήριο.

Η Ιερά Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου λειτουργεί με το δικό της κατασταστικό και πρόεδρος όλων των μετοχίων είναι ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος και οι συνολικές πληρωμές άνω των $20.000 του Δεκεμβρίου θεωρήθηκαν παράνομες, διότι έγιναν χωρίς την έγκριση του κ. Ιερόθεου.

Εν τω μεταξύ στον λογαριασμό των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ στο Facebook, αναρτήθηκε η εν λόγω μηνυτήρια αναφορά, γίνεται λόγος για κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων αντικειμένων από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο ναός και η κοινότητα τελούν υπό καθεστώς ομηρίας.

Νέο συμβούλιο

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι ο καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής, Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος απήλλαξε από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινότητας και κάλεσε τον κ. Χαρτοφύλλη να επιστρέψουν στους λογαριασμούς όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν άνευ εγκρίσεώς του και διόρισε νέο συμβούλιο.

Πρόεδρος του συμβουλίου βάσει του Καταστατικού της Μονής και των Μετοχίων παραμένει ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος.

Το νέο συμβούλιο πλαισιώνουν ο π. Νικόλαος Καλαφάτης, ως προεδρεύων, η Σταματία Θεολογίτη, ως ταμίας, η Μαργαρίτα Ζαχαρή ως γραμματέας, καθώς επίσης και ο Ευάγγελος Γερασίμου και ο Γεώργιος Κυριάκου ως μέλη του.

Στιγμιότυπο από πρόσφατη Θεία Λετουργία στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου, στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Άϊλαντ,

Δηλώσεις π. Νικολάου Καλαφάτη

Ο εφημέριος του μετοχίου των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ του Λονγκ Αϊλαντ, π. Νικόλαος Καλαφάτης κληθείς από τις «Αναμνήσεις» να σχολιάσει τα λεχθέντα και τα τεκταινόμενα των τελευταίων εβδομάδων στο Γκρίνπορτ και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εκκλησιαστικό πρόβλημα λειτουργίας του Μετοχίου.

Διεμήνυσε ότι η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο Greenport δεν κλείνει και ότι από εδώ και πέρα «…προς την δόξα τραβά.»

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της γραπτής απάντησής του:

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ρεπορτάζ που κάνετε και που επιτέλους κάποιος ύστερα από τόσες λασπολογίες και αναλήθειες ενδιαφέρθηκε να καταγράψει την αληθινή διάσταση των πραγμάτων για το Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στο Greenport και με πήρε τηλέφωνο με ευγενείς απορίες για την αλήθεια. Το εκτιμώ βαθύτατα και φανερώνει την ποιότητα του χαρακτήρα σας.

Προς έκπληξη όλων αρχικά αναφέρω, ότι ουσιαστικό εκκλησιαστικό πρόβλημα ή πρόβλημα λειτουργίας της εκκλησίας δεν υπάρχει κανένα… όπως το ακούτε, κανένα. Όλη αυτή η αναταραχή ξεκίνησε όταν κατόπιν λογιστικού ελέγχου εντοπίστηκαν αυθαίρετες κινήσεις του λογαριασμού χωρίς εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο της εκκλησιαστικής επιτροπής του Μετοχίου (ο οποίος είναι ο Ηγούμενος) με πληρωμή πιστωτικών καρτών κ.α. και κάλεσε τον υπογράφοντα κ. Μιχαήλ Χαρτοφύλλη για εξηγήσεις.

Τότε το ζεύγος Χαρτοφύλλη μηνύοντας μας προσωπικά και με υπεξαίρεση $10.000 από τον λογαριασμό του Μετοχίου προς κάποιον δικηγόρο, έστειλαν μήνυση σε μένα και στον Ηγούμενο για συναισθηματική φθορά, για κακοποίηση υπερήλικα και για άλλους ανυπόστατους λόγους.

Εν συνεχεία αυτό το ζευγάρι, τηλεφωνεί προς πάσα κατεύθυνση στην ομογένεια για παραπληροφόρηση και μας λασπολογεί υποκινώντας μίσος με ψεύδη. Μάλιστα διοργάνωσαν και μία συνάντηση για να με λιντσάρουν, πράγμα το οποίο δεν πήγε πολύ καλά γι αυτούς, διότι ο κόσμος του Greenport είναι πανέξυπνος και κατάλαβαν ότι επικράτησε μία πολιτική σκανδαλοθηρίας για λόγους ανύπαρκτους.

Σας πληροφορώ ότι μέχρι και σήμερα έρχονται οι ενορίτες και μου ζητούν συγνώμη για την άδικη συμπεριφορά αυτών των ατόμων. Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτό, με κλείδωσαν έξω από τον ναό και έβγαλαν ανακοινώσεις ότι δεν θα ξανά γίνει Θεία Λειτουργία στον ναό μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης από εκείνους.

Αφού λοιπόν είδαν ότι οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό ξεκίνησαν μία άλλη πολιτική μίσους και έχουν σε ομηρία την σελίδα του Facebook του ναού, κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και μας χαρακτηρίζουν αδίκως με έντονη ψυχεδέλεια.

Τους εύχομαι να είναι πάντα καλά και τους ευχαριστώ για όλα τα πνευματικά δώρα που μου χαρίζουν και με κάνουν να αισθάνομαι ότι μόλις τώρα η ιερατική μου διακονία έχει αρχίσει να βγάζει ανθούς.

Έχουμε συνηθίσει από το 2012 να αντιμετωπίζουμε σκάνδαλα άλλων και το μένος των σκανδαλισμένων πιστών αναίτια προς το πρόσωπό μας, ήρθε η ώρα λοιπόν να αντιμετωπίσουμε και σκάνδαλα φαντασίας δύο ανθρώπων σαν μία καινούρια πνευματική πρόκληση.

Θα σας παρακαλέσω εσάς προσωπικά αλλά και το ευσεβές αναγνωστικό σας κοινό, να εύχεσθε υπέρ ημών έτσι ώστε ο Πανάγαθος Θεός να στηρίζει τον Καθηγούμενο της Μονής και να τον ενισχύει να επιτελεί το θεάρεστο έργο του πολλά χρόνια ακόμη.

Προς ενημέρωση λοιπόν όλων, θα ήθελα υπεύθυνα να αναφέρω:

Δεν έχει κλαπεί ούτε ένα δολάριο από τον λογαριασμό της εκκλησίας απλά για προστασία αλλάχθηκαν οι λογαριασμοί στο όνομα της εκκλησίας και διορίστηκε νέος ταμίας.

Διορίσθηκε νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο. Η ιδιοκτησία του ναού ήταν, είναι και θα είναι ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλες οι ενέργειες συκοφαντικής δυσφήμησης έχουν λάβει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η λειτουργία του ναού θα συνεχίσει κανονικότατα όπως έκανε τόσα χρόνια χωρίς καμία αλλαγή.

Και τέλος, η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο Greenport δεν κλείνει, απλά από εδώ και πέρα «…προς την δόξα τραβά.»

-Advertisement-

1 COMMENT

 1. Επίσκοπος Ευκαρπίας….. ο τέλειος τίτλος
  για πονηρές σκέψεις.
  Ευκαρπία από ποιούς και σε ποιούς;.
  Δυστυχώς κάποιοι αποφασίζουν και διατάσσουν
  χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το γεγονός της
  πορείας της κοινότητας όλα αυτά τα χρόνια.
  Η γενική εικόνα είναι απαγοητευτική και ο
  τρόπος με τον οποίον εκινήθισαν τα καινούργια
  αφεντικά είναι αχαρακτήριστος.
  Γνωρίζω την κοινότητα έχω εκκλησιαστεί πολλές
  φορές τα καλοκαίρια και πως η Εκκλησία, αυτό
  το αριστούργημα έγινε με την προσωπική
  εργασία και το χρήμα των ομογενών της περιοχής
  εκ των οποίων το μεγαλύτερο κομμάτι προσφοράς
  ανήκει στους συμπατριώτες μου Χιώτες.
  Θα επανέλθω όταν μάθω περισσότερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.