ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ράγισαν στην κυριολεξία οι καρδιές των ομογενών που συμμετείχαν στην πρεμιέρα του μουσικο – δραματικού έργου του Φύτου Στράτη «Φυλακισμένα Μνήματα – 60 χρόνια μετά». Κι αυτό διότι ο μαέστρος και διευθυντής της Χορωδίας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φύτος Στράτης κατάφερε μέσα από τις συνθέσεις, τις αφηγήσεις, τα σκηνικά, τα κουστούμια και πάνω από όλα βασιζόμενος στην υποκριτική τέχνη και στην καλλιφωνία των εβδομήντα περίπου ομογενών που μοιράστηκαν τη σκηνή να διδάξει το ακροατήριο και να το μεταφέρει νοερά σε όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αγώνα της ΕΟΚΑ στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Πρόκειται για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων εάν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι όλα ξεκινώντας από τις συνθέσεις, το σενάριο και τη σκηνοθεσία μέχρι και τη διεύθυνση φέρουν την υπογραφή του Φύτου Στράτη, που προ πέντε περίπου ετών ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χορωδίας του Παγκυπρίου και χάρισε μοναδικές στιγμές στην ομογένεια.

Η επιτυχία της πρεμιέρας δικαιολογεί πλήρως την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του την εν λόγω υπερπαραγωγή. Αν  και τα μέσα και οι οικονομικές δυνατότητες της Χορωδίας του Παγκυπρίου είναι περιορισμένες, εν τούτοις οι πεντακόσιοι περίπου ομογενείς είχαν την τύχη και το προνόμιο να παρακολουθήσουν μια παράσταση εφάμιλλη των υπερπαραγωγών που είθισται να παρακολουθούμε στα φημισμένα θέατρα της Λεωφόρου Μπρόντγουέι στο Μανχάταν.

Οι διακεκριμένοι ηθοποιοί και σολίστες Θεόδωρος Πετρόπουλος, Σταύρος Μαρκάλας, Μανταλένα Παπαδάτου, Τάσος Καρύδης, Ελενα Κροτσιάνι, Φάνης Γκίκας, Αννα Τσουκαλά, Μανώλης Ιωαννίδης, Λάζαρος Θεοδωρακόπουλος, Θεοδώρα Παπαχριστοφίλου, Περικλής Κασσανδρινός, Αγγελική Ψώνη, Χριστιάνα Κανδηλιώτη, Δημήτρης Μπονάρος, Ιωάννα Κατσαρού, Γεώργιος Μπερμπέης, Άντζελα Τσαμασίρου, Δημήτρης Μιχαήλ, Πένυ Τσινιά και Χρύσα Πετρίδου υποδύθηκαν με άψογο τρόπο τους ρόλους τους και αύξησαν τις αξίες του έργου.

Η Χορωδία του Παγκυπρίου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και μαζί με τους μαθητές έκαναν τη διαφορά.

Το ακροατήριο το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης παρακολουθούσε άλλοτε με κομμένη την ανάσα και άλλοτε με δάκρυα και αναστεναγμούς μόλις έληξε η παράσταση σηκώθηκε όρθιο και επιβράβευσε με παρατεταμένα χειροκροτήματα τους πρωταγωνιστές αυτής της συναυλίας.

Ο μοναδικός εν ζωή αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ανδρέα Καρακώστας επιβράβευσε με τον δικό του τρόπο τους πρωταγωνιστές και όλους τους συντελεστές γιατί κατάφεραν με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο να υποδυθούν τους ήρωες, τις χαροκαμένες μανάδες και τα αδέλφια τους, τους συμμαθητές και το δάσκαλο, τον ιερέα των Φυλακών και το πιο σημαντικό να δώσουν τη δυνατότητα στις τρεις γενιές που παρακολούθησαν την παράσταση να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι δήμιοι έφτιαξαν τα φυλακισμένα μνήματα.

Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Τα Φυλακισμένα Μνήματα αναμφίβολα αποτελούν πολύτιμο πετραδάκι του ελληνοαμερικανικού πολιτισμού και αποδεικνύουν ότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά και παραγωγός του δικού της πολιτισμού. Τα Φυλακισμένα Μνήματα το βράδυ του Σαββάτου εισήχθησαν στο Πάνθεον του Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα του Φύτου Στράτη, της Χορωδίας του Παγκυπρίου και του ιδίου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα υποστηρίξει οικονομικά το εγχείρημα και θα χρηματοδοτήσει το ελάχιστον μια επί πλέον παράσταση αποκλειστικά και μόνο για τους μαθητές των κοινοτικών σχολείων.

Θα ήταν το καλύτερο δώρο προς τους μαθητές εν όψει των αποφοιτήσεων. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να κλείσουμε το αμφιθέατρο του Κουίνς Κόλλετζ ή κάποιο άλλου πανεπιστημίου και να διοργανώναμε εκεί μια παράσταση για τους μαθητές και τους δασκάλους και τα οφέλη θα είναι μεγάλα.

Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Θέλω επίσης να πιστεύω πως η κυπριακή κυβέρνηση θα στηρίξει το έργο του Φύτου Στράτη και της Χορωδίας του Παγκυπρίου και θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν αυτή την υπερπαραγωγή τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο και στον πρόεδρό του Φίλιπ Κρίστοφερ, καθώς επίσης και στο Πολιτιστικό Τμήμα το οποίο όπως έχουν γράψει οι Αναμνήσεις είναι ένα από τα έξι δυναμικά τμήματα του Παγκυπρίου.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.