Νέα εποχή με τις δωρεές του Συλλόγου Αθηναίων για τις Ελληνικές Σπουδές

Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου Αθηναίων δείπνησαν στο εστιατόριο "Σταμάτης" στην Αστόρια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η γενική συνέλευση του ιστορικού Συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης, η οποία συνήλθε το απόγευμα της Κυριακής, 7 Μαϊου 2023, στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια ενέκρινε τρεις σημαντικές δωρεές για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών, οι οποίες σηματοδοτούν μια νέα εποχή.

Συνεπώς από την γενναιοδωρία των Αθηνών θα ευεργετηθούν το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του «Stony Brook University» υπό την διεύθυνση της Δρ. Στέλλας Τσίρκα με το ποσό των $3.000, καθώς επίσης το «Hellenic American Project» του Queens College υπό την διεύθυνση του Δρα Νίκου Αλεξίου και το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College υπό την διεύθυνση του Δρ. Γερασίμου Κατσάν και της Δρ. Μαρίας Αθανασοπούλου τα οποία θα λάβουν $500 εκάστου.

Οι δωρεές αυτές πέραν της πραγματικής αξίας αποκτούν επιπρόσθετη αξία διότι λειτουργούν ως εγερτήριο σάλπισμα για όλους τους οργανωμένους φορείς της ομογένειας διότι οι Ελληνικές Σπουδές στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωπες με την υποχρηματοδότηση.

Η εν λόγω γενική συνέλευση ήταν η πρώτη μετά την εκλογική συνέλευση του περασμένου Νοεμβρίου και έφερε το άρωμα της Αναστάσεως  – όχι μόνο του Κυρίου, αλλά και της Ανάστασης του ιδίου του Συλλόγου των Αθηναίων, καθώς τους έξι περίπου μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές κατάφερε να εκπλήξει ευχάριστα τα μέλη και να ξαφνιάσει την ομογένεια με τις εκδηλώσεις και με τις δράσεις του.

Η πρώτη μαζική εκδήλωση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν η Κοπή της Βασιλόπιτας στην Λατέρνα στο Μπέισαϊντ.

Ακολούθησε η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Ανατολικής Τουρκίας με φάρμακα παιδικές τροφές ρουχισμό και κουβέρτες. Πρόκειται για την πρώτη βοήθεια που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προερχόταν από έναν εθνικοτοπικό φορέα και η οποία έδωσε το έναυσμα και σε άλλους ομογενειακούς φορείς να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς

Τον Μάρτιο ο Σύλλογος Αθηναίων, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», διοργάνωσε την τέταρτη Έκθεση Βιβλίου Ελλήνων Λογοτεχνών της Διασποράς σε συνεργασία με το Queens College – Κέντρο Ελληνικής  Διασποράς, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πάνος Αδαμόπουλος αναφερόμενος στην έκθεση επεσήμανε: «Ήταν μία εξάωρη εκδήλωση αφιέρωμα τιμής και μνήμης στους ήρωες της επανάστασης του 1821. Λογοτέχνες παρουσίασαν τα έργα τους στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Αρχιεπισκοπικού Κέντρου στην Αστόρια. Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε ομιλίες και συναυλία».

Ο κ. Αδαμόπουλος  απέδωσε τις προαναφερόμενες επιτυχίες στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του Συλλόγου και τόνισε ότι ο Σύλλογος Αθηναίων έχει διδάξει με το έργο του και το πιο σημαντικό με τις συνέργειές του.

Στο πλαίσιο των συνεργειών συμπεριλαμβάνεται και η έκκληση του κ. Αδαμόπουλου για συμμετοχή στελεχών και μελών του στην εκδήλωση για την απονομή του Ιόνιου Βραβείου στον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρέμπερτ Μενέντεζ, η οποία διοργανώνεται από την Χιακή Ομοσπονδία και θα λάβει χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 20 Μαϊου 2023 στο Terrace on the Park στο Φλάσινγκ.

Ο ταμίας Ανδρέας Κοντομερκος έκανε αναλυτική αναφορά των οικονομικών του συλλόγου τα οποία παρουσίασαν αύξηση.

Η γραμματέας Σύλβια Αδαμοπούλου, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές αλληλογραφίες των φίλων και των μελών προς τον Σύλλογο των Αθηναίων καθώς και τις προσκλήσεις από το Stony Brook University και το Queens College να επισκεφθούν τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών.

Η κ. Αδαμοπούλου αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη εκστρατεία εγγραφής νέων μελών στο ενεργό δυναμικό του Συλλόγου.

Η  οικονομική εξελεγκτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Δρα Φώτη Πλακοκογιάννη, Ολυμπία Αργυρίου και Γρηγόρης Κουλμπαλίδης προέβη στον προβλεπόμενο από το καταστατικό έλεγχο.

Προσεχείς εκδηλώσεις

Η γενική συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2023, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν το θερινό γλέντι του Συλλόγου, το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια. Θα προσφερθούν άφθονα  εδέσματα και ξεφάντωμα με το μουσικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιμεληθεί η Αγγελική Ψώνη.

Στις 15 Οκτωβρίου 2023 θα διοργανώσουν την καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης των Αθηνών με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Τάσο Παπαϊωάννου, την Αρετή Γιοβάνου και την Μακαρία Ψηλιτέλη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αθηναίων, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εκλέχτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2022 με την ακόλουθη σύνθεση: Πάνος Αδαμόπουλος πρόεδρος, Τάσος Μουζάκης, αντιπρόεδρος Σύλβια Αδαμόπουλος, γραμματέας, Στέλιος Στρουμπάκης,  βοηθός γραμματέα, Αντρέας Κοντομέρκος, ταμίας και συμβούλους τους Ηρώ Πλακογιάννη, Δώρα Λαγός, Παύλος Χατζηκυριακός και Βάνα Κοντομέρκου. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν οι Μαριάνθη Παπαφράγκου και Φανή Παγουλάτου.

Διαβάστε επίσης:

https://www.anamniseis.net/den-epefte-karfitsa-stin-kopi-tis-vasilopitas-tou-syllogou-athineon/

https://www.anamniseis.net/o-syllogos-athineon-prosefere-anthropistiki-voithia-stous-seismopatheis-tis-tourkias/

https://www.anamniseis.net/evmeni-sholia-gia-tin-imerida-ellinoamerikanikis-poiisis-kai-tin-4-ekthesi-vivliou/  

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Αγαπητέ Δημήτρη, πάντοτε έβρισκες ένα ιδιαίτερο τρόπο να υπερβείς των προσδοκιών μου! Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι πάντα καλά και να μη σταματήσεις να γράφεις ποτέ!!! Με άπειρη εκτίμηση, Πάνος Αδαμόπουλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.