Ευμενή σχόλια για την ημερίδα Ελληνοαμερικανικής Ποίησης και την 4η Έκθεση Βιβλίου

0
Ο Πάνος Αδαμόπουλος και τα άλλα στελέχη του Συλλόγου Αθηναίων ενώ τιμούν τον Τάσο Μουζάκη. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη την σημασία της λέξεως αποτέλεσε η 4η Έκθεση Βιβλίου και η Ημερίδα Ελληνοαμερικανικής Ποίησης που έλαβαν χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 18ης Μαρτίου 2023 στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια.

Κι αυτό διότι παρείχε την δυνατότητα στους ποιητές και συγγραφείς να παρουσιάσουν το έργο τους και να παράσχουν την δυνατότητα στο ακροατήριο να συνειδητοποιήσει καλύτερα ότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά και λίκνο του Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού.

Αν και η εκδήλωση διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες εν τούτοις το ακροατήριο δεν κουράστηκε. Οι σύντομες παρουσιάσεις των λογοτεχνών τους έδωσαν το έναυσμα να αγοράσουν τα βιβλία τους και να τα προσθέσουν στις οικογενειακές τους βιβλιοθήκες.

Οι καλλιτέχνες οι οποίοι ερμήνευσαν μελοποιημένη ποίηση. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Η ημερίδα και η έκθεση αποτέλεσε μια σύμπραξη του Συλλόγου Αθηναίων, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής και του Αρχείου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς του Κολεγίου του Κουίνς (Hellenic American Project) και κατά κοινή ομολογία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, τους εισηγητές, τους λογοτέχνες και τους καλλιτέχνες που επένδυσαν την εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση.

Η εκδήλωση, όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος είχε ως στόχο τον εορτασμό της 202ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης και της Παγκόσμιος Ημέρας Ποίησης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Βάνα Κοντομέρκου, Τάσος Μουζάκης και Πάνος Αδαμόπουλος. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι ερμήνευσαν μελοποιημένη ποίηση. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Οργανωτές ήταν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ενώ παρουσιάστρια του προγράμματος ήταν η Φανη Παγουλάτου.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνά Κρομμύδα και ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Κολλεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου Δρ. Νίκος Αλεξίου.

Η φιλόλογος Αθηνά Κρομμύδα παρουσίασε το εμβληματικό έργο «Λουκής Λάρας» του αειμνήστου Δημητρίου Βικέλα, λόγιου, ποιητή και πεζογράφου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Φανή Παγουλάτου, Βάνα Κοντομέρκου, Πάνος Αδαμόπουλος και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Η εισήγηση του καθηγητή Νίκου Αλεξίου κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου διότι έκανε μια σύντομη αναφορά στην ελληνοαμερικανική ποίηση η οποία έχει την αφετηρία της στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα στο έτος 1912 που εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή.

Το 2023, όπως επεσήμανε ο ομιλητής είναι έτος ορόσημο, διότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του αειμνήστου Νίκου Σπάνια, ποιητή και μεταφραστή της ελληνικής ποίησης.

Ο ομιλητής πρότεινε την διοργάνωση και άλλων ποιητικών και λογοτεχνικών βραδιών ούτως ώστε οι ομογενείς να γνωρίσουν το έργο των πρωτοπόρων σκαπανέων του ελληνικού πνεύματος.  

Ο καθηγητής και συνάμα ποιητής Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Οι λογοτέχνες και συγγραφείς Δρ. Νίκος Αλεξίου, Αυγή Μαρία Ατματζίδου, Νίκος Ζαβόλας, Βάνα Κοντομέρκου, Μαρία Μιχελή, Τάσος Μουζάκης, Σέβη Μπούτου, Μαρία Νικολή, Γαβριήλ Παναγιωσούλης, Άσπα Τριγώνη, Μαρία Τσαρουχά και Ιουστίνη Φραγκούλη παρουσίασαν εν συντομία το ποιητικό τους έργο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος πλαισιωμένος από τα στελέχη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απένειμαν τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Τάσο Μουζάκη.

Η ημερίδα έληξε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε ο Φύτος Στράτης, διευθυντής του «Cyprus New York Productions» και το οποίο έχει ως πρωταγωνιστές την Αριάδνη – Άννα (σοπράνο), Αγγελική Ψώνη (άλτο) Αλέξανδρο Ντάρνα (τενόρο) και Τάσο Καρύδη (βαρύτονο) με την συνοδεία του Γλαύκου Κοντεμενιώτη στο πιάνο, του Κώστα Ψαρού στο μπουζούκι και της Αθηνάς Αδαμοπούλου στο πιάνο.

Η Αθηνά Κρομμύδα και ο Πάνος Αδαμόπουλος. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Στην βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου λειτούργησε η έκθεση βιβλίου, η οποία παρείχε την δυνατότητα στους ομογενείς να συνομιλήσουν με τους συγγραφείς και λογοτέχνες και να προμηθευτούν τα βιβλία τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο επιμελήθηκε η γραμματέας του Συλλόγου Σύλβια Αδαμοπούλου και το οποίο ήταν αντάξιο των προγραμμάτων των παραστάσεων Μπρόντγουεϊ.  

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Η Αυγή Μαρία Ατματζίδου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Η Φανή Παγουλάτου αριστερά και η Βάνα Κοντομέρκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Φανή Παγουλάτου και ο Τάσος Μουζάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Φανή Παγουλάτου αριστερά και η Σεβαστή Μπούτου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Φανή Παγουλάτου και ο Νίκος Ζαβόλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η Φανή Παγουλάτου αριστερά και η Μαρία Μιχελή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.