Ηθογράφημα: «Φιλία ή εγωισμός;»

0
Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Γράφει η Ευαγγελία Αλιβιζάτου *

Φιλία…Ψυχικός δεσμός. Ανάπτυξη συναισθημάτων μεταξύ ανθρώπων. Θησαυρός του ώριμου και άξιου ανθρώπου. Την προσφέρουμε σ’ έναν επίσης ώριμο και άξιο. Συνδεόμαστε μαζί του, ξέροντας ότι θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, τόσο για την ηθική και την ποιότητα της προσωπικότητάς του όσο και για όλα τα χαρίσματα που θα επιδιώξουμε να ζήσουμε μαζί του.  

Η φιλία είναι μία αναγκαιότητα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αριστοτέλης. Συντελεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας μας. Οι νέοι προπάντων έχουν ανάγκη από ένα συμπαραστάτη και βοηθό στις δυσκολίες τους. Ένας φίλος αληθινός θα χαλιναγωγήσει τις δικές σου αδυναμίες μέσα από τη δική του υποστήριξη.

Ένας φίλος αληθινός θα μάθει να περιορίζει την εγωιστική του συμπεριφορά, αρκεί να αποδεχθεί το ρόλο σου στη σχέση σας. Αρκεί να καταλάβει ότι νοιάζεσαι πραγματικά γι’ αυτόν.  

Ένας φίλος αληθινός βάζει ένα βήμα πίσω τα δικά του θέλω μπροστά στο ευτυχισμένο χαμόγελο σου. Η φιλία σε δυναμώνει να προχωρήσεις, να καταφέρεις ν’ ανταποκριθείς στην οποία δυσκολία αντιμετωπίσεις.

Μια πραγματική φιλία σημαίνει: Σε αποδέχομαι, σε στηρίζω, σε συμβουλεύω για το καλό σου, χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις. Μα για να γίνει αυτό χρειάζεται Αρετή.

Οι άνθρωποι είμαστε αδύναμοι να καλύψουμε όλομόναχοι τα κενά μας.  Μέσ’ από αυτή τη διεργασία νιώθει κανείς την ευτυχία. Ανυστερόβουλο δόσιμο. Πόσοι το ξέρουν και το τιμούν; Μοίρασμα του πόνου και της αγωνίας. Οι σχέσεις των ανθρώπων στο επίπεδο αυτό δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς.

Αντίθετα από αυτήν, ο εύθραυστος δεσμός που αποσκοπεί στα συμφέροντα, πλήττει ανεπανόρθωτα. Αντιζηλία, καχυποψία, φθόνος, παράγωγα του εγωισμού, σταγόνες δηλητηρίου. Τυχερός όποιος ζει τα καλά αγαθά της ευλογημένης φιλίας. Άτυχος αυτός που επιλέγει τη μοναξιά, την απόρριψη, την απαξίωση  μέσ’ από τον σύμμαχο εγωιστή και την πλεονεξία των υλικών αγαθών.

Να αγαπάτε με ανιδιοτέλεια. Να προσφέρετε τον εαυτό σας στους ανθρώπους που σας έχουν ανάγκη. Να γίνεστε ουράνιο τόξο μετά τη βροχή, με χρώματα ζωής… Με άρωμα ψυχής.

Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου ασχολείται με την δημιουργική συγγραφή – ποίηση και πεζογραφία

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.