Δεν έπεφτε καρφίτσα στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Αθηναίων (βίντεο)

0
Από αριστερά μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Βάνα Κοντομέρκου, Φανή Παγουλάτου, Μαριάνθη Παπαφράγκου, Ηρώ Πλακογιάννη΄, Σύλβια Αδαμοπούλου, Πάνος Αδαμόπουλος, Δώρα Λαγού, Στέλιος Στρουμπάκης, Ανδρέας Κοντομέρκος και Παύλος Χατζηκυριάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ελληνικού κέντρου εκδηλώσεων «Λατέρνα» στο Μπέισαϊντ του Κουίνς το βράδυ της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου 2023 είχε πλημμυρίσει από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Αθηναίων και στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του 2023 για την κοπή της βασιλόπιτας και συνάμα την πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε το νέο διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Πάνου Αδαμόπουλου. Η πρωτοφανής συμμετοχή προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλους τους παρισταμένους και κυρίως αναθάρρεψε την ελπίδα ότι ο Σύλλογος Αθηναίων θα εκπλήξει ευχάριστα την ομογένεια και τον απανταχού ελληνισμού με τις πρωτοβουλίες του και την δράση του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, σύσσωμη η διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών με επικεφαλής τον Τζορτζ Ντέλη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Γεώργιος Κίτσιος, η εκδότρια της πάλαι ποτέ «Πρωινής» Φάνη Πεταλλίδου – Χόλιντεϊ, η συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νομική Καστανά, ο διευθυντής της Όπερας «Κερύνεια», Κωνσταντίνος Γιαννούδης και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Η οργανωτική επιτροπή της οποίας ηγούνταν οι Ηρώ Πλακογιάννη, Δώρα Λαγού και Βάνα Κοντομέρκου είχε μεριμνήσει για όλες τις λεπτομέρειες συμπεριλαμβανομένης και της λαχειοφόρου αγοράς.

Ο πρόεδρος, κ. Πάνος Αδαμόπουλος, τόσο κατά την διάρκεια της προσφώνησής του, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την γραμματέα Σύλβια Αδαμοπούλου και τις κ.κ. Ηρώ Πλακογιάννη, Δώρα Λαγού και Βάνα Κοντομέρκου και τόνισε ότι απέδειξαν ότι έχουν όραμα, έμπνευση και μπορεί να πετύχουν κάθε στοίχημα.

Η επιτυχία της εν λόγω εκδήλωσης ήταν, όπως επεσήμανε ο κ. Αδαμόπουλος, το πρώτο στοίχημα το οποίο πέτυχε το διοικητικό συμβούλιο.

Η κατάμεστη μεγάλη έκθεση της “Λατέρνας” στο Μπέισαϊντ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

«Αποτελεί μόνον την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για να αξιοποιήσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις των Αθηναίων και των φίλων τους, διότι κατά κάποιον τρόπο όλοι οι ομογενείς είναι Αθηναίοι» επεσήμανε ο κ. Αδαμόπουλος.

Ενδεικτικό του ενθουσιασμού που προκάλεσε η πρωτοφανής συμμετοχή – τουλάχιστον για τα δεδομένα της μετακορωνοϊού εποχής – αποτελούν η δωρεά των χιλίων δολαρίων του ζεύγους Κώστα και Ελένη Γαλητού και η εξάντληση των λαχείων.

Ο Σύλλογος εξέδωσε 300 λαχεία των πέντε δολαρίων εκάστου και όλα τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση των φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων δράσεων του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Πάνος Αδαμόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το μήνυμα του φιλέλληνα ομοσπονδιακού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, το οποίο ανέγνωσε η γραμματέας Σύλβια Αδαμοπούλου. Κι αυτό διότι είναι η πρώτη φορά που αποστέλλονται μηνύματα σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η κοπή της βασιλόπιτας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Πάνος Αδαμόπουλος επεσήμανε ότι ξεκινάμε το νέο έτος με αισιοδοξία και ελπίδα, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη φως.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σας έχουμε μαζί μας. Νιώθουμε όλοι υπερήφανοι για τον Σύλλογο Αθηναίων και θερμά συγχαρητήρια στην απερχόμενη πρόεδρο Βάνα Κοντομέρκου και τα μέλη του Δ.Σ. που κράτησαν αναμμένη τη δάδα του Συλλόγου στην πιο δύσκολη περίοδό του στην 103χρονη ιστορία του. Αυτή η αναγνώριση της προηγούμενης ηγεσίας μας δίνει το κίνητρο και η παρουσία σας εδώ μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε», επεσήμανε.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ενώ ευλογεί την βασιλόπιτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην ιστορία του Συλλόγου τόνισε: «Ο Σύλλογος ιδρύθηκε πριν από 103 χρόνια στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, στην 46η Οδό και 8η Λεωφόρο, από επτά ανθρώπους, χωρίς να ξέρουμε καν αν κατάγονταν πραγματικά από την Αθήνα. Αυτό δεν έχει σημασία, καθώς όλοι γνωρίζουν την Αθήνα, ότι η Αθήνα είναι μια ιδέα. Δεν είναι μια πόλη, δεν είναι το τσιμέντο της. Η Αθήνα είναι κάτι ρομαντικό, είναι κάτι ιδιαίτερο, και δεν έχουμε σπίτι, γιατί το σπίτι μας είναι οι καρδιές μας, οι καρδιές σας, ο Σύλλογος Αθηναίων».

Στην συνέχεια κάλεσε όλους τους συνδαιτυμόνες να εγγραφούν μέλη του Συλλόγου ούτως ώστε να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τους που, όπως επεσήμανε «είναι κοινωνικές, εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές».

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και εστίασε την προσοχή του στην αποστολή του Συλλόγου Αθηναίων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ηρώ Πλακογιάννη, Πάνος Αδαμόπουλος, Δώρα Λαγού, Στέλιος Στρουμπάκης, Βάνα Κοντομέρκου και Ανδρέας Κοντομέρκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.

«Είμαστε όλοι Αθηναίοι, γιατί η Αθήνα, είναι κάτι παραπάνω από μια πόλη, είναι η πρωτεύουσά μας, η γενέτειρα ενός λαμπρού και ανάδελφου πολιτισμού», επεσήμανε ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αθηναίων, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εκλέχτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2022 με την ακόλουθη σύνθεση: Πάνος Αδαμόπουλος πρόεδρος, Τάσος Μουζάκης, αντιπρόεδρος Σύλβια Αδαμόπουλος, γραμματέας, Στέλιος Στρουμπάκης,  βοηθός γραμματέα, Αντρέας Κοντομέρκος, ταμίας και συμβούλους τους Ηρώ Πλακογιάννη, Δώρα Λαγός, Παύλος Χατζηκυριακός
Ηλίας Νεοφώτιστος και Βάνα Κοντομέρκου. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν οι Μαριάνθη Παπαφράγκου και Φανή Παγουλάτου.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ενώ ετοιμάζεται να κόψει την βασιλόπιτα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Αθηναίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.
Η βασιλόπιτα του ιστορικού Συλλόγου Αθηναίων της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις/ Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.