ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ιδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης τη Μεγάλη Εβδομάδα προέβη στην καθιερωμένη διανομή αμνοεριφίων και άλλων τροφίμων σε άπορες οικογένειες της Αθήνας και άλλες πόλεις της γενέτειρας.

Η διανομή αυτή, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, έγινε με τα χρήματα που προσέφεραν τα μέλη και οι φίλοι της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ που συμμετείχαν στην εκστρατεία «Spin Challenge» και από την οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν $80.000.

Αν και η κοινότητα έχει τις δικές της οικονομικές ανάγκες, λόγω των έργων που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, εν τούτοις έδωσαν προτεραιότητα στους άπορους της γενέτειρας. Όλοι, ξεκινώντας από τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Ανδρέα Βυθούλκα και τον πρόεδρο Δημήτρη Ξάνθο μέχρι και τους ποδηλάτες, συνεργάστηκαν άψογα για έναν πιο ιερό σκοπό και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι δίδαξαν τις άλλες κοινότητες.  

Προσέφεραν τον οβολό τους και παρείχαν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες οικογένειες να γιορτάσουν το Πάσχα.

Το βίντεο που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις», ο Κώστας Ζαχαριάδης και το οποίο αναρτήσαμε στο κανάλι των Αναμνήσεων στο YouTube έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.

Οι σκηνές από τη διανομή είναι άκρως συγκινητικές, αφ’ ενός μεν διότι προβάλλουν το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας στη γενέτειρα που για μια δεκαετία πλήττονται από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, αφ’ ετέρου δε προβάλλει τον τρόπο με τον το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης βρίσκεται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων.

Από αριστερά: Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Ανδρέας Βυθούλκας, Προκόπης Ζέρβας, Κώστας Ζαχαριάδης, Στέλιος Τακετζής και ο πρόεδρος Δημήτρης Ξανθός. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Το βίντεο αποδεικνύει περίτρανα ότι το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης τηρεί ως κόρη οφθαλμού την αρχική διακήρυξη και συγκεκριμένα τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ευεργετούμενων από τη γενναιοδωρία της ομογένειας.

Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης

Το έναυσμα για την ίδρυση του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης το είχε δώσει μια εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση της ομογένειας για τις συνέπειες της κρίσης στη γενέτειρα που είχε λάβει χώρα το Δεκέμβριο του 2011 στο Σταθάκειο Κέντρο. Οι πρωτεργάτες εκείνης της προσπάθειας πρότειναν τη συλλογή ρούχων, τροφίμων και χρημάτων, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο συγκεκριμένοι πρόγραμμα.

Μια χούφτα ομογενών προβληματίστηκαν τόσο από το ρεπορτάζ όσο και από τον Πρακτορικό που έγραψα την επόμενη στον «Εθνικό Κήρυκα» και συνέλαβαν την ιδέα για την ίδρυση του Ιδρύματος και τον Φεβρουάριο του 2012 έκαναν και την πρώτη διανομή τροφίμων συνεργαζόμενοι με τον Σύλλογο Φίλων Αστέγων της Αθήνας.

Αν και οι πρωτεργάτες πίστευαν ότι η αποστολή του Ιδρύματος θα έληγε σε τρία το πολύ πέντε χρόνια, εν τούτοις οι εξελίξεις τους διέψευσαν. Η αποστολή του συνεχίζεται και θα συνεχιστεί πολλά χρόνια διότι οι πληγές των μνημονίων στη γενέτειρα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν.

Το Ιδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης διαφέρει από πολλά άλλα ιδρύματα, διότι είναι το μόνο το οποίο δεν έχει πρόεδρο, αλλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και μάχονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν χρήματα για τη συνέχιση του έργου τους.

Το εν λόγω Ίδρυμα είναι αν όχι το μόνο, τουλάχιστον ένα από τα ολίγα Ιδρύματα που κάθε δολάριο που προσφέρουν οι ομογενείς πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο για την διανομή τροφίμων.

Η ομάδα στατικής ποδηλασίας. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Παράλληλα είναι το μόνο Ιδρυμα που τα χρήματα που προσφέρουν οι ομογενείς ενισχύουν τους παραγωγούς στη γενέτειρα. Κι αυτό διότι όλα τα τρόφιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης αγοράζονται στην Ελλάδα. Οι δωρεές των ομογενών έδωσαν το έναυσμα στους παραγωγούς στη γενέτειρα να προσφέρουν και οι ίδιοι τα δικά τους δώρα για τους δεινοπαθούντες της γενέτειρας.

Άρα κάθε δολάριο που προσφέρουν οι ομογενείς στο Ιδρυμα αποκτά πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες.

Και επειδή τα στελέχη του Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης ανήκουν στο «Εμείς» που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης παραθέτουμε τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα τους Ντίνο Αυλωνίτη, Γιώργο Μπαγιόκο, Δρ. Ευθύμιο Ντανίσκα, Ντιν Ευκαρπίδη, Άννα Ηλιοπούλου, Stephen E. Ferranti, Κωνσταντίνο Πασχαλίδη, Τάσο Φιλιππάκο, Στέλιο Τακετζή, Φίλιππα Βογιατζόγλου και Προκόπη Ζέρβα.

Τη συμβουλευτική επιτροπή πλαισιώνουν οι Γεωργία Φιλιώτη, Γρηγόρης Μανινάκης, Δρ. Νικόλαος Μεζίτης, Πίτερ Στρούζας, Αλεξάνδρα Τακετζή, Φώτης Τσάτης, Μαίρη Βασιλάκου και Κώστας Ζαχαριάδης.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.