Απόψεις: Η Πολύ Ανάλυση Οδηγεί σε Παράλυση

0
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αριστερά και ο Τζο Μπάιντεν. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Δρ. Πάνος Σταυριανίδης *

Είναι πραγματικά αστείο το γεγονός που όλοι οι σοφοί της πολιτικής ανάλυσης του CNN έδειξαν τόσο μεγάλο σοκ αμέσως μετά την τηλεμαχία του Προέδρου Μπάϊντεν με τον αντίπαλό του, και τέως πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Δηλαδή εμείς οι κοινοί θνητοί της «κατώτερης νοημοσύνης» που το έχουμε αντιληφθεί από την αρχή της προεδρικής του θητείας, περιμέναμε τους γνωστούς σοφούς του CNN να μας το σφυρίξουν;

Ε όχι ρε παιδιά, μα εμείς δεν σοκαριστήκαμε καθόλου. Ήταν επόμενο ότι θα συμβεί αργά η γρήγορα και παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης το κάλυπταν, όσο μπορούσαν φυσικά, οι γκάφες και οι «άσχημες στιγμές» του προέδρου μας ήταν συχνές και φανερές. Η αναπάντεχη νίκη του Ντοναλντ Τραμπ το 2016 έδωσε μια τεράστια δύναμη στη αριστερή και “woke” πτέρυγα των δημοκρατικών να υψώσουν τις απαιτήσεις τους και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο καθεστώς που ακόμη και οι παραδοσιακοί και φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί πολιτικοί αποφεύγουν να το κρίνουν και να κατακρίνουν από φόβο μη τους στοιχίσει την εξουσία και την επαναφορά του ενοχλητικού Τραμπ στο πολιτικό προσκήνιο.

Κατά συνέπεια λοιπόν, παρατηρούμε μια άνευ προηγουμένου εισροή λαθραίων οικονομικών μεταναστών οι οποίοι ενθαρρυμένοι από τις προεκλογικές διακηρύξεις του τότε υποψηφίου Τζο Μπάιντεν ότι η Αμερική υποδέχεται με «ανοιχτά σύνορα» τους μετανάστες του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 8 εκατομμύρια λαθρομετανάστες από την αρχή της προεδρίας του.

Είναι περιττό να αναφερθούμε στη ταλαιπωρία, οικονομική και κοινωνική, που έχει επιφέρει αυτή η ανομία σε πολλές πόλεις και πολιτείες της Αμερικής. Η δε εγκληματικότητα έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσανασχέτηση και έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις εναντίον της τοπικής αυτοδιοίκησης των δημοκρατικών δημάρχων και κυβερνητών (βλέπε Νέα Υόρκη, κτλ).

Δεν είμαι στοχαστής σεναρίων συνομωσίας αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί επέμεναν οι Δημοκρατικοί ειδήμονες και σύμβουλοι του προέδρου Μπάϊντεν να διεξαχθεί η τηλεμαχία τόσο νωρίς στο προεκλογικό παιγνίδι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Αμερικής.

 Προσπαθώντας να εκμαιεύσει κανείς από αυτές τις μεθοδικές κινήσεις των συμβούλων του προέδρου Μπάϊντεν και την γοργή απάντηση των Τραμπικών να συμφωνήσουν, διερωτώμαι ποιοι είναι οι αυθεντικοί λόγοι μιας τέτοιας στρατηγικής.

Ο κύριος λόγος, κατά την λογική μου άποψη, είναι ότι οι δημοκρατικοί ειδήμονες ήταν ήδη πεπεισμένοι ότι ο Μπάϊντεν δεν την «βγάζει» και πρέπει η αλλαγή υποψηφίου να γίνει εγκαίρως και σίγουρα πριν το συνέδριο των δημοκρατικών που είναι στις 16 Αυγούστου. Ας σημειώσουμε εδώ ότι μετά το συνέδριο είναι αδύνατο να εμφανισθεί κάποιος άλλος υποψήφιος(α).

Επίσης θα ήταν αδιανόητο να τον αντικαταστήσουν στην αρχή η στη μέση της θητείας του διότι αυτό θα δημιουργούσε μία τεράστια σύγχυση, εσωτερική και εξωτερική, ειδικά σε μια περίοδο τόσο επικίνδυνη με την διεξαγωγή δύο πολέμων που σχεδόν αγγίζουν το μεταίχμιο μίας παγκόσμιας σύρραξης.

Η πρώιμη αυτή αναμέτρηση, που ήταν σίγουρο ότι θα ξεσκέπαζε εντελώς τις αδυναμίες του Μπάϊντεν, θα τους έδινε αρκετό χρόνο για να επιλέξουν έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία και να επισκιάσει τον Τράμπ σε μία μετωπιαία σύγκρουση.

Το σκεπτικό είναι να επιλέξουν κάποιον η κάποια που έχει την νεότητα, το ταλέντο, την γοητεία, την ευγλωττία, και ίσως κάποια στοιχεία λαϊκισμού που θα ήταν χρήσιμα εναντίον κάποιου που είναι «άρχων» του λαϊκισμού. Ένας από τους υποψήφιους που έρχεται στο νου μου είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsome. Όχι απαραιτήτως ένας επιτυχημένος κυβερνήτης, αλλά ίσως ο πιο γνωστός για να ενεργοποιήσει την βάση του δημοκρατικού κόμματος και να συγκρατήσει τους μεγάλους σπόνσορες από το να αποσύρουν τα τεράστια ποσά που έχουν υποσχεθεί για την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας.

Μία άλλη σοφή επιλογή θα ήταν η κυβερνήτης του Michigan, Gretchen Whitmer, η οποία θα ήταν και δική μου επιλογή, ίσως και γιατί είναι καιρός πλέον για μια γυναίκα πρόεδρο σ ’αυτή την χώρα. Παρεμπιπτόντως η Gretchen τυγχάνει να είναι μια πολύ ταλαντούχα και επιτυχημένη πολιτικός με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό της.

Εάν ο Μπάϊντεν δεν δεχθεί να αποσυρθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει ο Τράμπ σε σχέση πάντοτε με τα προγνωστικά που είναι αρκετά σαφή και με σημαντική διαφορά υπέρ του Τραμπ. Υποτίθεται ότι επί του παρόντος ο Μπάϊντεν αρνείται να αποσυρθεί και επικαλείται μια κακιά στιγμή, έλλειψη ύπνου, υπερβολική εργασία, κ.τ.λ. Προβλέπω ότι τελικά θα υποκύψει στις πιέσεις οι οποίες αυξάνονται πολλαπλώς και θα αποσυρθεί πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου.

Αλλά ας κοιτάξουμε την άλλη πλευρά της εικόνας. Γιατί το στρατόπεδο του Τράμπ έσπευσε αναφανδόν να συμφωνήσει με την πρόταση των δημοκρατικών να γίνει αυτή η τηλεμαχία τόσο εξαιρετικά νωρίς;

Υπολογίζω ότι επέλεξαν να γίνει πιο νωρίς για να αποφύγουν περαιτέρω διασυρμό του τέως προέδρου από τις δικαστικές αρχές που ίσως να δημιουργούσε μεγαλύτερες απώλειες στην επιτυχία της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατά συνέπεια λοιπόν, συμφώνησαν για δύο μόνο τηλεμαχίες αντί για τρείς που είναι το σύνηθες, με την πρώτη να γίνει πολύ νωρίς που θα τους έδινε μια σίγουρη νίκη στις δημοσκοπήσεις, το οποίο και έγινε.

Αυτό όμως ίσως και να γυρίσει σαν «μπούμεραγκ» εναντίον τους εάν τελικά ο Μπάϊντεν αποσυρθεί, που όπως ανέφερα πριν, μάλλον θα το κάνει. Η αναμενόμενη έξοδος του Μπάϊντεν και η είσοδος ενός «φρέσκου» υποψηφίου στο συνέδριο των δημοκρατικών στις 16 Αυγούστου, θα δημιουργήσει μία μεγαλειώδη ορμή momentum στο δημοκρατικό στρατόπεδο και θα προτρέψει τους ρεπουμπλικάνους να επενδύσουν πολύ περισσότερο χρόνο στη προετοιμασία του Ντόναλντ Τραμπ στην επικείμενη αναμέτρηση, η οποία θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και επικίνδυνη για ένα υποψήφιο σαν τον Ντόναλντ ο οποίος είναι απρόβλεπτος και απείθαρχος.

Θα κατορθώσουν να τον συμμαζέψουν; Το μόνο που μας μένει είναι να γυαλίσουμε τις οθόνες των τηλεοπτικών μας δεκτών, να προμηθευτούμε με μπόλικο ποπ κορν, και να ευχηθούμε για το καλύτερο που μπορεί να συμβεί για αυτή τη χώρα που αγαπάμε τόσο πολύ!

  • Ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης είναι Επιχειρηματίας, Δρ. Κοινωνιολογίας, Ερευνητής
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.