Απόψεις: Γιατί μας αφορά η ελευθερία του Ασάνζ

2
Ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποκατέστησε την τιμή της αποκάλυψης κι έτσι την αξία της δημοσιογραφίας στις μέρες της πλεονασματικής και βλακώδους αναπαραγωγής του τίποτα εν είδει δημοσιογραφίας.

Σκηνή Πρώτη: Βαγδάτη, 12 Ιουλίου 2007. Δύο ελικόπτερα Απάτσι των ΗΠΑ βάλλουν κατά 15 αμάχων Ιρακινών εν μέση οδώ. Τα κορμιά πέφτουν και τα πληρώματα γελούν ως εάν να έπαιζαν βιντεογκέιμ. Οι δύο εκ των αμάχων, Άραβες κι αυτοί, ήταν δημοσιογράφοι του Ρόιτερ και κρατούσαν στα χέρια τους κάμερες. Οι δύο κάμερες φάνηκαν σαν όπλα, είπαν αργότερα οι Αμερικάνοι. (Όποιος δει το βίντεο θα καταλάβει ότι πρέπει να είσαι υπό την επήρεια ναρκωτικών για να εκλάβεις αυτά τα δύο μαύρα αντικείμενα ως όπλα και την ομάδα των 15 φανερά αόπλων ως τρομοκράτες.) Το βίντεο των Wikileaks, υπό τον τίτλο «Παράπλευρη Δολοφονία», αποκάλυψε, το 2010, τι ακριβώς συνέβη.

Σκηνή Δεύτερη: Αφγανιστάν 2007. Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ ρίχνουν βόμβες 30 τόνων σε ένα συγκρότημα όπου πίστευαν ότι κρυβόταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν. Ντόπιοι ανέφεραν ότι 300 άμαχοι σκοτώθηκαν. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ανέφερε το γεγονός. Το 2011 το αποκάλυψαν τα Wikileaks.

Σκηνή Τρίτη: Λονδίνο 2012. Πρεσβεία Ισημερινού. Ο Ασάνζ, ζητάει άσυλο στην εν λόγω πρεσβεία για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ, η οποία θα τον δικάσει σε μια δίκη με πρωτοφανή διαδικασία στερήσεως δικαιωμάτων υπεράσπισης (λόγω υποτιθέμενης «προδοσίας» του κατηγορουμένου, ο οποίος πάντως είναι Αυστραλός υπήκοος) και θα τον φυλακίσει, κατά τα εκεί προβλεπόμενα, για τα 175 προσεχή χρόνια!

Σκηνή Τέταρτη: Λονδίνο 2019. Ασάνζ εκδιώκεται από την πρεσβεία και συλλαμβάνεται αμέσως από την Βρετανική αστυνομία που θα τον οδηγήσει στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, νοτίως του Λονδίνου, σε σκοτεινό υπο-υπόγειο κελί, όπου ο Ασάνζ θα κρατηθεί εν όψει έκδοσης στις ΗΠΑ.

Σκηνή Πέμπτη: Λονδίνο σήμερα. Αποφυλακίζεται ο Ασάνζ. (Έστω υπό όρους).

Γράφαμε στις 29/4/2022: «Την εβδομάδα της ταπεινωτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, όλοι/ες έθεσαν το εξής ερώτημα: Πώς κατέληξαν οι δύο δεκαετίες στρατιωτικής κατοχής του Αφγανιστάν, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με τους τρομοκράτες Ταλιμπάν να κερδίζουν μια γρήγορη και εύκολη νίκη τον Αύγουστο του 2021; Μέχρι στιγμής, μόνο ένα άτομο, με το όνομα Τζούλιαν Ασάνζ, είχε την απάντηση σε αυτό το μυστήριο. Το 2011, ξεσκέπασε την αλήθεια μέσα από ένα σύνολο εγγράφων που αποκάλυπταν την τυραννική πολιτική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και είπε ότι ένας από τους στόχους πίσω από τη συνέχιση του πολέμου ήταν να ξεπλυθούν πολλοί από τις φορολογικές βάσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης μέσω του Αφγανιστάν και πίσω ξανά στα χέρια της ελίτ της διεθνούς ασφάλειας.»

Τάρικ Άλι, Πακιστανο-βρετανός συγγραφέας, δημόσιος διανοούμενος: «Αμερικανοί βομβαρδίζουν Ιρακινές οικογένειες εντελώς αθώες, γελούν και καταγράφονται να τις σκοτώνουν. Λοιπόν δεν είναι αστείο για τα εκατομμύρια που έχουν σκοτωθεί στον Αραβικό κόσμο από την αρχή του πολέμου. Ο Ασάνζ, μακράν κατηγοριών, είναι ένας ήρωας.»

Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία: «Ο Ασάνζ έχει πληρώσει ένα πολύ-πολύ-πολύ υψηλό τίμημα για την απόφαση ζωής να αποκαλύψει την αλήθεια. Είναι η πίστη του ότι εκθέτοντας τις αλήθειες μπορείς να σώσεις ζωές, να σταματήσεις πολέμους και να βεβαιώσεις ότι οι δημοκρατίες λειτουργούν σωστά όταν υποχρεώνουν όλους τους δημόσιους λειτουργούς, εκλεγμένους ή μη, σε δημόσια λογοδοσία. Οι πληροφορίες του αποκάλυψαν την ανεντιμότητα γύρω από τους ισχυρισμούς για το Ιράκ με πληροφορίες για τους αριθμούς των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από «φίλια» πυρά στο Ιράκ αλλά και τους κινδύνους της ιδέας του στρατολογημένου δημοσιογράφου, τοποθετημένου σε ένα αεροπλανοφόρο, σταλμένου για να αναπαραχθεί αυτό που αρέσει στον στρατό.»

Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών, φίλος του Ασάνζ: «Πέρασα μια μεγάλη νύχτα με τον Τζούλιαν στην πρεσβεία του Ισημερινού, όταν με κάλεσε να τον βοηθήσω να αποκρυπτογραφήσει αξιωματούχους του ΔΝΤ. Έχοντας περάσει πολύ καιρό τον προηγούμενο χρόνο διαπραγματευόμενος μαζί τους, ακούγοντάς τους τώρα σε εκείνη την κασέτα, που είχε προμηθευτεί ο Τζούλιαν μέσω των Wikileaks, μπορούσα να ακούσω τους ίδιους ακριβώς αξιωματούχους να συμφωνούν ουσιαστικά με όλα όσα τους έλεγα, αποκαλύπτοντας ότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι διέπραττε εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.»

Έντουαρντ Σνόουντεν, o άνθρωπος που αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο όλοι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούμαστε (και που ζήτησε άσυλο σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες και τελικά άσυλο του έδωσε η Ρωσία): «Το 2013, όταν αποκάλυψα τα στοιχεία της μαζικής παρακολούθησης από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, και, όταν οι εφημερίδες όλων αυτών των χωρών άρχισαν να τα δημοσιεύουν, μια από τις εφημερίδες, ο Guardian, που κατείχε επίσης το υλικό, προσεγγίστηκε από το βρετανικό κράτος που είπε ‘κάνατε αρκετά, τώρα είναι ώρα να σταματήσετε!’. Οι πράκτορες του βρετανικού κράτους πήγαν στον Guardian, κατέστρεψαν φορητούς υπολογιστές, σταθερούς υπολογιστές, χρησιμοποίησαν καταστροφείς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα πτοείτο ποτέ από τέτοια.»

* Ο Κώστας Βέργος είναι οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο–πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.

** Το άρθρο γνώμης δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα https://enimerosi.com/opinion/88720/giati-mas-afora-i-eleutheria-tou-asanz και αναδημοσιεύεται με την συγκατάθεση του αρθρογράφου.

-Advertisement / Διαφήμιση-

2 COMMENTS

  1. Η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με τη θανατική ποινή. Του αξίζει!

    Τα υπόλοιπα επιχειρήματα, που δήθεν αφορούν την ελευθερία του λόγου, είναι φτηνά τεχνάσματα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ελευθερία του λόγου για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

    Αν ο Ασάνζ ζει με εγκληματικό σπαθί, ας πεθάνει από αυτό. Δεν είναι ήρωας. Είναι προδότης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.