Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Ν. Υ.

  1
  Ο Δημήτριος Δέρμος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Δημήτριος Δέρμος το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Απριλίου 2020 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του. Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό σε ηλικία 66 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους.

  Ο αείμνηστος, όπως επεσήμανε ο γιος του Βασίλειος Δέρμος, την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού – πυρετό και βήχα και την επόμενη, 28 Μαρτίου εισήχθη στο νοσοκομείο Nyack Hospital  όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊού.

  Την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν με μηχανική υποστήριξη μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Απριλίου 2020.

  Ο Ιωάννηςε Δέρμος με τη σύζυγό του Μαρία τα παιδιά τους Βασίλειο, Μιχάλη και Αννα – Μαρία και τον ευεργέτη τους, π. Ιωάννη Χαιρόπουλο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, 13 Απριλίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ουέστ Νάγιακ της Νέας Υόρκης (1 Marycrest Rd, West Nyack, NY 10994) και αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο Tappan Cemetery στη διεύθυνση, 32 Old Tappan Rd, Tappan, NY 10983.

  Η κηδεία λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχτεί η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα γίνει στον κλειστό οικογενειακό κύκλο και θα μεταδοθεί ζωντανά από το Facebook της Εκκλησίας.

  Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Μαρία το γένος Νεοκλέους, τα παιδιά του Βασίλη Δέρμο και Κατερίνα το γένος Sulllivan,  τον Μιχάλη Δέρμο, την Άννα – Μαρία Δέρμου, την μητέρα Δωροθέα Δέρμου, τα ανίψια, τα ξαδέλφια, τους αναδεξιμιούς και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα, στην Κύπρο στην Σαουδική Αραβία και στην Αυστραλία.

  Ο π. Ιωάννης Χαιρόπουλος με τον Μιχάλη Δέρμο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Δωρεά νεφρού

  Τόσο ο αείμνηστος, όσο και η οικογένειά του είναι μαχητές για τη ζωή και κατάφεραν να εκπλήξουν τους θεράποντες ιατρούς και όλη την ομογένεια.

  Η νεφρική ανεπάρκεια του Μιχάλη και η επιτακτική ανάγκη για μεταμόσχευση νεφρού έφεραν έντονα στο προσκήνιο στο ευρύτερο κοινό το δράμα της οικογένειας. Η γενναιοδωρία και η μεγαλοψυχία του αρχιμανδρίτη, την εποχή εκείνη, και συνάμα ιερατικού προϊστάμενου της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής στο Γκρινλόουν του Λονγκ Αϊλαντ, π. Ιωάννη Χαιρόπουλου, ο οποίος ήταν συμβατός δότης και δώρισε το νεφρό χωρίς καν να γνωρίζει τον 16χρονο την εποχή εκείνη Μιχάλη, έκανε γνωστή την οικογένεια Δέρμου στην ομογένεια.

  Η δωρεά και η μεταμόσχευση, όπως επεσήμανε ο Βασίλης Δέρμος έγινε στις 12 Μαϊου 2003 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χάκενσακ και αυτήν την ημερομηνία ο Βασίλης την έχει κάνει τατουάζ στον βραχίονά του.

  Ο Δημήτριος Δέρμος με την σύζυγό του Μαρία και τα παιδιά τους Βασίλη, Μιχάλη και Άννα – Μαρία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Ο δότης και συνάμα ευεργέτης του Μιχάλη και της οικογένειάς του, π. Ιωάννης Χαιρόπουλος, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι όλα ξεκίνησαν από ένα φαξ που είχε λάβει στην Αγία Παρασκευή και το οποίο περιείχε μόνο τα κριτήρια του συμβατού μοσχεύματος.  Χωρίς δεύτερη σκέψη ο π. Ιωάννης, όπως επισήμανε, επικοινώνησε με το νοσοκομείο και υποβλήθηκε στις ενδεδειγμένες εξετάσεις. Μέχρι και την ώρα της δωρεάς του νεφρού δεν γνώριζε τον Μιχάλη.

  Όταν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση ο π. Ιωάννης, όντας ο ίδιος σε αναπηρικό καροτσάκι επισκέφθηκε τον Μιχάλη στο δωμάτιό του και έκτοτε έγιναν κάτι παραπάνω από φίλοι.

  Ο Δημήτρης Δέρμος και η οικογένειά του άνοιξαν τις αγκάλες τους και έκτοτε ο π. Ιωάννης έγινε αναπόσπαστο μέλος της.

  Ο Δημήτριος και η Μαρία Δέρμου με τα παιδιά τους την ημέρα του γάμου του Βασίλη με την Κατερίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Το αμερικανικό όνειρο

  Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1953 στην Κωνσταντινούπολη σε μια παραδοσιακή ηπειρώτικη οικογένεια εμπόρων. Ο αείμνηστος πατέρας του Βασίλειος και η Δωροθέα Δέρμου είχαν το δικό τους παντοπωλείο στην Πόλη. Δύο περίπου χρόνια μετά την γέννηση του Δημήτρη ήρθαν τα άνω κάτω στην ζωή τους, όπως και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Πόλης.

  Την περίοδο των Σεπτεμβριανών (του οργανωμένου προγκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου 1955) η οικογένεια Δέρμου εκδιώχτηκε από τις εστίες της και μετέβη στα Ιωάννινα, όπου ο μοναχογιός Δημήτρης έμαθε τα πρώτα γράμματα.

  Το 1970 ήρθε με τους γονείς του στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στην Γούντσαϊντ του Κουίνς και ξεκίνησαν εκ νέου τη ζωή από το μηδέν.

  Ο Δημήτριος Δέρμος, αριστερά με τον σωτήρα του γιου του, π. Ιωάννη Χαιρόπουλο.

  Ο πατέρας του δεν εργαζόταν, ενώ η μητέρα του εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο. Ο Δημήτρης σπούδασε οικονομικές επιστήμες και από τον Φεβρουάριο του 1981 έως και τον Μάρτιο του 2014 εργάστηκε στην Saudi Arabian Airlines. 

  Εν τω μεταξύ από τον Ιανουάριο 1983 μέχρι πρότινος εργάστηκε λογιστής στην «H and R Block» και συνάμα ήταν λογιστής του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση». Την προηγούμενη δεκαετία εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου και για υπηρέτησε μια θητεία.

  Ο Δημήτριος Δέρμος διέμενε στο Όρεντζμπουργκ, της Νέας Υόρκης. Ήταν νυμφευμένος με την Μαρία το γένος Νεοκλέους που κατάγονταν από την Λεμεσό με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά, τον Βασίλειο (1983), τον Μιχάλη (1986) και την Αννα – Μαρία Δέρμου το 1988 και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Από αριστερά διακρίνονται οι Αννα Μαρία, Μαρία, Βασίλης, Δημήτριος και ΜΙχάλης Δέρμος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

  Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στα παιδιά, στην μητέρα στην Ελλάδα και στους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

  Αιωνία του η μνήμη.

  Ο Δημήτριος Δέρμος με την οικογένειά του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
  -Advertisement-

  1 COMMENT

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.