ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εκατόμβη έχει πλέον μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα ο δήμος και η πολιτεία της Νέας Υόρκης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία τη Νέας Υόρκης, όπως επεσήμανε προ ολίγου ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο ξεπέρασε κατά πολύ τις 130.000, ενώ ο αριθμός τω θυμάτων ανήλθε στους 5.489.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Νέας Υόρκης (το πρωί της Τρίτης, 7 Απριλίου 2020) ανήλθε στους  72,324, ενώ ο αριθμός των θυμάτων στους 3.202 ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2020 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Το τελευταίο 24ωρο μόνο στον δήμο της Νέας Υόρκης έχασαν την ζωή τους με τον κορωνοϊό 724 Νεοϋορκέζοι.

Η ομογένεια

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων της ομογένειας παραμένει άγνωστος μέχρι και ετούτη την ώρα καθώς κανένας ομογενειακός φορέας, μήτε η AHEPA και η ίδια η Αρχιεπισκοπή δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τράπεζα δεδομένων σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αμερική και κυρίως με τους ομογενείς που έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Από μια βολιδοσκόπηση των «Αναμνήσεων» προέκυψε ότι ο αριθμός των ομογενών που υποβλήθηκαν στην ενδεδειγμένη εξέταση ξεπερνά τους εκατό, ενώ ο αριθμός που νόσησαν από τον κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος, καθώς δεκάδες ομογενείς καθ’ υπόδειξη των οικογενειακών τους γιατρών έλαβαν θεραπευτική αγωγή και η κατάστασή τους βελτιώνεται σταδιακά.

Ωστόσο δεκάδες ομογενών μεταξύ των οποίων και δεκατρείς (13) τουλάχιστον γιατροί,  νοσοκόμοι  και άνδρες των πρώτων βοηθειών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης. Το παρήγορο είναι ότι μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι ομογενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

H διασταύρωση της Crescent St. και Queens Plaza North στην είσοδο στην γέφυρα της 59ης Οδού που συνδέει το Κουίνς με το Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Χθες με διαφορά ολίγων ωρών ο Γιάννης Πρατσινάκης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Cadmen University Hospital και ο ένας ομογενής γιατρός που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ κορυφαίου νοσοκομείου της Νέας Υόρκης απέφυγαν τον κίνδυνο και αναπνέουν χωρίς μηχανική υποστήριξη. Αμφότεροι οι ομογενείς νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι πάνω από δέκα ημέρες και εξέπληξαν τους θεράποντες ιατρούς, τους συγγενείς και τους φίλους.

Ο αριθμός των ομογενών που υπέκυψαν στον κορωνοϊό ξεπερνούν κατά πολύ τους είκοσι. Μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης θρηνήσαμε δέκα τουλάχιστον ομογενείς μεταξύ των οποίων και έναν διακεκριμένο λευίτη.

Μόνο ένα Γραφείο Τελετών έχει αναλάβει την τέλεση των κηδειών δέκα θυμάτων μεταξύ των οποίων και έξι ομογενών.

Η γέφυρα της 59ης Οδού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις» λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σε πλείστες περιπτώσεις έχει νοσήσει ολόκληρη η οικογένεια και βρίσκεται σε καραντίνα αποφάσισαν να μην κοινοποιήσουν τα ονόματα των πολυαγαπημένων μας ανθρώπων χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του.

Τουναντίον θα προβάλλουν σταδιακά τις ιστορίες των θυμάτων και θα τους εντάξουν στο “Πάνθεο του Ελληνισμού» των «Αναμνήσεων».

Τα Γραφεία Τελετών

Η Νέα Υόρκη από σήμερα εισέρχεται σε μια διπλή μάχη. Η πρώτη έχει ξεκινήσει προ 37 ημερών και σχετίζεται με τη διάγνωση, νοσηλεία των ατόμων που είναι θετικοί, την ομαλοποίηση της κατάστασης στα νοσοκομεία και την διαχείριση των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας. 

Η δεύτερη αφορά την κηδεία με αξιοπρέπεια των θυμάτων του κορωνοϊού, αφ’ ενός μεν διότι τα Γραφεία Τελετών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν το μεγάλο όγκος, αφ’ ετέρου δε διότι τα κοιμητήρια δεν έχουν τη δυνατότητα να κηδέψουν σε μια μέρα τόσους πολλούς νεκρούς.

Στη συμβολή της 59ης Οδού και της 2nd Ave στο Μανχάταν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του εθνικού οργανισμού των διευθυντών των γραφείων τελετών «The National Funeral Directors Association» εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνδράμει αποστέλλοντας διευθυντές και άλλους ειδικούς, αλλά κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι εφικτό καθώς οι άδειες τους ισχύουν μόνο για τις πολιτείες όπου δραστηριοποιούνται.

Με το χρώμα της καρδιάς

Η αυτοψία του επιτελείου των «Αναμνήσεων» το βράδυ της Δευτέρας στο Μανχάταν ήταν άκρως συγκινητική, διότι η πόλη που δεν κοιμάται έμοιαζε απόκοσμη, έρημη, μουγκή και θλιμμένη. Μόνο περιπολικά και ασθενοφόρα συναντούσες που και που.

Το Empire State Building και άλλα κτίρια της Νέας Υόρκης είχαν φωταγωγηθεί με το χρώμα της καρδιάς και καθιστούσαν ακόμη πιο τραυματική την εμπειρία.

Το κτίριο του Ροκφέλερ στα χρώματα της καρδιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Μεσίστιες οι σημαίες

Οι «Αναμνήσεις» προτείνουν στους ομογενειακούς φορείς, στις Ελληνορθόδοξες Κοινότητας και στους Ιεράρχες σε όλη την Αμερική να κηρύξουν πένθος και μέχρι και την ομαλοποίηση της καταστάσεως οι γαλανόλευκες και οι αστερόεσσες που έχουμε στα σπίτια, στις επιχειρήσεις, στις λέσχες και στις κοινότητες στο εξής να κυματίζουν μεσίστιες.

Η κίνηση στην καρδιά του Μανχάταν το βράδυ της Δευτέρας, 6 Απριλίου 2020. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Το Rockfeller Center για πρώτη φορά κλειστό και μουγκό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Ο χώρος που δεν ησύχαζε ποτέ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Αδειανοί οι δρόμοι που οδηγούν στο Radio City. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Το Empire State Building στα χρώματα της καρδιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Το Μανχάταν στην εποχή του κορωνοϊού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Καθ΄ οδών προς το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Θλιμμένος και απόκοσμος και ο Πύργος της Ελευθερίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.