Διήμερες εκδηλώσεις για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας στη Νέα Υόρκη και Νέα Ιερσέη (βίντεο)  

Από αριστερά οι Κώστας Τσιλφίδης, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, Άλεξ Στεφανίδης και Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως συγκινητικές και συνάμα διδακτικές ήταν οι διήμερες εκδηλώσεις για την 104 επέτειο της Γενοκτονίας του Πόντου που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 στη Νέα Υόρκη και το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στη Νέα Ιερσέη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, τους Συλλόγους Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ και τελούσαν υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής με την εκδήλωση μνήμης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και συνεχίστηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με τον Εσπερινό και το τρισάγιο που τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, π. Χριστόφορος Οικονομίδης στο προσκυνητάρι της Παναγίας Σουμελά στην Ποντιακή Γη στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Κάθε μια από τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις είχε κοινούς, αλλά και διαφορετικούς ομιλητές οι οποίοι αναφώνησαν «δεν ξεχνούμε» και συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την παγκόσμια κοινότητα και την ίδια την Τουρκία.

Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Γενικού Προξενείου, όπου αυτές τις ημέρες φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση για τους Εύζωνες, ήταν κατά κοινή ομολογία άρτια διοργανωμένη, διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις.

Παραβρέθηκαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Δημήτρης Κόκοτας, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Πάνος Πολιτίδη, ο πρώην πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Αναστάσιος Κοκαλιάρης, ο πρώην  πρόεδρος της Παμποντιακής Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων  «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Γεώργιος Ανδρονικίδης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο οποίος καλωσόρισε τους ομογενείς και συνεχάρη τους οργανωτές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, ο πρόεδρος της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Άλεξ Στεφανίδης, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Η νεότερη γενιά του Συλλόγου Ποντίων “Πόντος” του Κονέκτικατ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προ το περιεχόμενο, εν τούτοις εμπεριείχαν κοινά μηνύματα μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε τα μηνύματα της ενότητας και της αποφασιστικότητας για την συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής και συνάμα πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην μακραίωνη ιστορία του Πόντου και εν συνεχεία εστίασε την προσοχή του στην Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω του μαγνητοφωνημένου μηνύματός του αναφέρθηκε στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας και συνεχάρη τους ομογενείς για τον αέναο αγώνα των ομογενών για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Genocide – A true story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Τσιλφίδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Απο την διάλεξη του Δ. Χαράλαμπου Βασιλειάδη με θέμα Πόντος και Γενοκτονία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας και δίπλα του ο Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτριος Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι νέοι του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά Κώστας Τσιλφίδης, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι χορευτές του Συλλόγου Ποντίων “Πόντος” του Κονέκτικατ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.