Δυναμική παρουσία Νισυρίων στα εγκαίνια έκθεσης για το νησί τους (βίντεο)

0
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αριστερά και η Ανθούλα Κατσιματίδη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O εκθεσιακός χώρος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης, 28 Φεβρουαρίου 2019 είχε πλημμυρίσει από στελέχη και μέλη του Συλλόγου Νισυρίων της Νέας Υόρκης και άλλους Δωδεκανήσιους οι οποίοι εξέπληξαν τους πάντες με την αγάπη τους για το Νησί.

Οι περισσότεροι είχαν πάει από νωρίς και είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις φωτογραφίες της έκθεσης με θέμα «The Island of Nisyros: A Photographic Essay» της φιλελληνίδας καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών του πανεπιστημίου Fairfield University, Dr. Katherine A. Schwab και να συνομιλήσουν τόσο με την ίδια όσο και με το γενικό Πρόξενο, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα.

Τα γραφικά και περιποιημένα δρομάκια, τα σπίτια, οι πλατείες, οι ναοί, το κάστρο και το «Ηφαίστειο» τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης παρείχαν τη δυνατότητα στους Νισύριους να δείξουν τον τόπο και τα σπίτια στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και να εκφράσουν την αγάπη τους για τον τόπο.

Ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας (αριστερά) και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων, Νικόλαος Παπαμιχαήλ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η ηθοποιός και συνάμα υποψήφια δημοτική σύμβουλος της Νισύρου Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην καταγωγή της και μάλιστα τόνισε ότι κάθε Αύγουστο οι Νισύριοι επισκέπτονται το νησί τους.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=ooejZ_2L2bc&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας καλωσόρισε τους Νισύριους και όλους τους παρισταμένους και μεταξύ άλλων τόνισε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρουσιάζουμε σήμερα μαζί με το Πανεπιστήμιο Φέρφιλντ τη φωτογραφική έκθεση για τη Νίσυρο. Η παρούσα εκδήλωση μου δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί συνδυάζει δύο από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες, αυτή της ανάγνωσης της ιστορίας και των φωτογραφιών της υπαίθρου». Αναφερόμενος στην ιστορία της Νισύρου επεσήμανε ότι είναι πανάρχαια και ότι το όνομά της αναφέρεται και ο Όμηρος στην Ιλιάδα.  

Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε και στην προσφορά των Νισυρίων της Νέας Υόρκης και του Συλλόγου τους, καθώς επίσης  των οικογενειών Κατσιματίδη, Ανδριώτη και πολλών ακόμα».

Ο πρόεδρος του Νισυριακού Συλλόγου, Νικόλαος Παπαμιχαήλ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς το Γενικό Πρόξενο, το Πανεπιστήμιο Φέρφιλντ και τη Δρα Σουάμπ για το ενδιαφέρον τους και την αγάπη για το νησί.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» ο κ. Παπαμιχαήλ επεσήμανε ότι «βίωσαν μοναδικές στιγμές διότι το γραφικό νησί και η ιστορία του προβάλλονται με μοναδικό τρόπο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη».

Ο πρόεδρος του Fairfield University, Μαρκ Νίμικ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έχει την αφετηρία στην προ δεκαπενταετίας επίσκεψη του γενικού Προξένου στο Πανεπιστήμιο.

Η Δρ Κάθριν Σουάμπ αναφέρθηκε στα ταξίδια της στη Νίσυρο και εστίασε την προσοχή της  στις ιδιαιτερότητες και στην ιστορία του νησιού.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης  Φαίδωνος Βαντέτ, η Ελληνίδα Πρόξενος Λάνα Ζωχιού καθώς επίσης και πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη διεύθυνση 60 East 79 Street στο Μανχάταν και θα παραμείνει ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 2:30 μ.μ.).

Από αριστερά οι Γιώργος Βανιζέλος, Τζον Κατσιματίδης και Νίκος Ανδριώτης.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.