Η κοινότητα της Αναστάσεως και η ομογένεια θρηνούν για τον ευεργέτη και φιλάνθρωπο Γιάννη Κουφάκη

0
187
Ο αείμνηστος Γιάννης Κουφάκης ο πρεσβύτερος (John Koufakis Sr.)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Αναστάσεως του Μπρούκβιλ και κατ΄επέκταση η ομογένεια θρηνούν για τον επιχειρηματία, ευεργέτη, ευπατρίδη και φιλάνθρωπο Γιάννη Κουφάκη τον πρεσβύτερο (John Koufakis Sr.)  που απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης, 8 Ιουλίου 2021 σε ηλικία 94 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Το σκήνωμά του το απόγευμα της Δευτέρας (12 Ιουλίου) 2021 και της Τρίτης (13 Ιουλίου) από τις 1.00 -4.00 μ.μ. και από τις 6.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό της Αναστάσεως στην διεύθυνση 1400 Cedar Swamp Road, Brookville, NY 11545.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία ψαλεί στον εν λόγω ναό το πρωί της Τετάρτης, 14 Ιουλίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ. προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Αμέσως μετά οι συγγενείς και οι φίλοι θα μεταβούν στο κοιμητήριο «Locust Valley Cemetery» στην διεύθυνση 117 Ryefield Rd Locust Valley, NY 11560, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του Γιάννη και Shailja Κουφάκη, Στέλιο (Steven) και Eileen Κουφάκη, Μιχάλη και Lynne Κουφάκη, τα έντεκα εγγόνια, την δισεγγονή, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στην κοινότητα της καρδιάς του  (Holy Resurrection Greek Orthodox Church στην διεύθυνση 1400 Cedar Swamp Road, Brookville, N.Y. 11545.

Προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου

Ο αείμνηστος ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών. Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1926 στο Μανχάταν, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς του Μιχάλης και Ασημίνα Κουφάκη κατάγονταν από την λεβεντογέννα Κρήτη και έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νικόλαο, τον Κώστα και την Μαρία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γιάννης διακρινόταν για την ταπεινοφροσύνη του, για το πηγαίο χαμόγελο και χιούμορ, για την αγάπη για την οικογένεια, την Εκκλησία και την ομογένεια και αποτελούσε την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου.

Ήταν μεγάλος αγωνιστής της ζωής και ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον να αντιμετωπίζει τις κακουχίες της ζωής και με σθένος και πίστη στον Θεό και κατάφερνε πάντα να διδάσκει όλους όσους είχαν την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί και να εμπνευστούν από την φιλαλληλία του, την φιλοπατρία του και το φιλότιμό του.

Την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό και έχει βραβευτεί για την προσφορά του στο Έθνος.

Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Γεωργία το γένος Γιγουρτάκη. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία αγόρια και συγκεκριμένα τον Γιάννη, τον Μιχάλη και τον Στέλιο και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για τον Χορό του Ησαΐα και για να βαφτίσουν τα παιδιά τους.

Ο Γιάννης και η Γεωργία ήταν υπόδειγμα συζύγων και έζησαν αγαπημένοι για έξι δεκαετίες. Ο τραγικός θάνατος της Γεωργίας σε αυτοκινητικό δυστύχημα το πρωί της 2ας Μαϊου 2009, έφερε τα πάνω κάτω στην οικογένεια Κουφάκη. Ο Γιάννης έχασε την αγάπη της ζωής του και το στήριγμά του, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε να εργάζεται με τα παιδιά και τα εγγόνια του στον όμιλο «Star».

Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις και η απεριόριστη αγάπη των παιδιών και των εγγονιών του έκαναν την διαφορά. Η αγάπη για τις εκατοντάδες των εργαζομένων και ο σεβασμός για τους πελάτες αποτέλεσαν μέχρι και την ύστατη στιγμή πηγή δύναμης και έμπνευσης.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Γιάννη Κουφάκη μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα σενάριο για το Χόλιγουντ.

Άρχισε να εργάζεται στις γούνες, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, διότι είχε διαφορετικά όνειρα για την ζωή. Ακολούθησε το επάγγελμα του ταξιτζή και όταν απέκτησε ένα κουμπόδεμα αποφάσισε να επενδύσει στα καταστήματα «Carvel», τα οποία την εποχή εκείνη είχαν μεγάλα οικόπεδα. 

Το 1965 με τον γιο του Γιάννη άρχισαν να ασχολούνται με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Με την πάροδο του χρόνου η πελατεία μεγάλωνε και άρχισαν να αναλαμβάνουν και τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Ίδρυσαν τον όμιλο “Star”, ο οποίος απέκτησε εννέα συνολικά αντιπροσωπείες και συγκεκριμένα τις «Toyota», «Nissan», «Subaru», «Hyundai», «Chrysler», «Dodge», «Jeep», «Fiat» και «Scion».    

Ο όμιλος έχει την έδρα του στο Μπέισαϊντ στα περίχωρα της μεγαλώνυμης κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ομογενειακούς ομίλους αυτοκινήτων στην Βορειοανατολική Ακτή. Ο όμιλος εμπορεύεται πάνω από 9.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.

Προσφέρει εργασία σε πάνω από 450 εργαζόμενους μεταξύ των οποίων και σε πολλούς ομογενείς, οι οποίοι ως επί το πλείστων διατηρούν υψηλά πόστα στα τμήματα των πωλήσεων, καθώς επίσης στο σέρβις και στο τμήμα των χρηματοδοτήσεων.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες τα ηνία του ομίλου τα είχε παραδώσει στα παιδιά και στα εγγόνια του, τα οποία κατάφεραν να χτίσουν πάνω στις επιτυχίες του Γιάννη Κουφάκη.

Ο όμιλος “Star” αποτελεί προορισμό για τους ομογενείς της τριπολιτειακής περιοχής που θέλουν να αποκτήσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους και σήμερα εν έτη 2021 έχει ως πελάτες και τις τρεις γενιές μιας οικογένειας, διότι οι ομογενείς εμπιστεύονται και το σέρβις των αυτοκινήτων τους στον όμιλο «Star»

Κοινωνική προσφορά

Ο αείμνηστος διακρινόταν για την κοινωνική προσφορά και την φιλανθρωπική δράση. Οι ελληνορθόδοξες κοινότητες και τα ευαγή ιδρύματα της ομογένειας έχουν ευεργετηθεί από την γενναιοδωρία του Γιάννη Κουφάκη, των παιδιών και των εγγονιών του. Η προσφορά του δεν εστιάστηκε μόνο στην ομογένεια, αλλά είχε επεκταθεί και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία και έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί από τις δημοτικές και τις πολιτειακές αρχές.

Ο αείμνηστος ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ηγεσίας των 100» και στυλοβάτης της κοινότητας της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ της Νέας Υόρκης. Η προσφορά του στην κοινότητα ήταν αέναη και ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι η αγιογράφηση του τρούλου του ναού. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες δωρεές του αειμνήστου για την οποία είχε προσπαθήσει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.