
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Μια εικόνα χίλιες λέξεις», είθισται λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, κάθε φορά που θέλουμε να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για μια αποκαλυπτική φωτογραφία. Στην περίπτωση όμως της παρέλασης της ομογένειας για την 205η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που έλαβε χώρα την Κυριακή, 26η Απριλίου 2026 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πρέπει να προσθέσουμε και τρεις άλλες λέξεις και συγκεκριμένα «Μια εικόνα χίλιες λέξεις και άπειρες πράξεις ανθρωπιάς».
Το λέμε και το υπογραμμίζουμε διότι το λεξιλόγιό μας είναι φτωχό και ανίκανο να περιγράψει όσα διαδραματίστηκαν 18 λεπτά μετά την έναρξη της παρελάσεως. Στην συμβολή της 71ης Οδού και της 5ης Λεωφόρου η Φιλαρμονική της Άνως Κορακιάνας «Σπύρος Σαμαράς παιάνιζε τους εθνικούς ύμνους, ενώ το οδόστρωμα σειόταν από τα τσαρούχια των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Την στιγμή που το Άγημα έφτασε στην αρχή της Φιλαρμονικής σίγησαν τα όργανα, σίγησαν και τα τσαρούχια για περάσει το αναπηρικό αμαξίδιο με την 10χρονη Ειρήνη.
Η γαλανόλευκη που κρατούσε στα χέρια και το λαμπερό της πρόσωπο συγκίνησαν τους Εύζωνες και τους μουσικούς, καθώς επίσης και τους θεατές που παρακολουθούσαν από τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας και αντιλήφθηκαν τον λόγο για τον οποίο σίγησε για δύο περίπου λεπτά η παρέλαση για να περάσει η Ειρήνη με τον πατέρα της.

Το πρόσωπό της έλαμπε από την χαρά της εκπλήρωσης του διακαή πόθου να δει τους Έζωνες και να αναφωνήσει «Ζήτω η Ελλάδα».
Το γεγονός προκάλεσε τον θαυμασμό των στελεχών της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ ο Χάρης Παλουμπής επικοινώνησε μαζί μας και μας χορήγησε το βίντεο στο οποίο καταγράφονταν όσα προαναφέραμε.
Καταλυτικό ρόλο στην εκπλήρωση του διακαή πόθου της Ειρήνης έπαιξαν Πέτρος Βλήτας, ο οποίος ηγούνταν της Επιτροπής Φιλοξενίας του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και ο Ηρακλής Αργυρίου, ο οποίος μαζι με τον πατερα Ευαγόρα, τη Μισέλ Ταμπάκη, την Λαμπρινή Γεμετζόπουλου, την Στελίν Αργυρίου, τον Μάκη και την Γιώτα Γκατσιά και αλλα μέλη της κοινότητας των Αγίων Κωσταντινου και Ελένης του Μπρουκλυν από προσπαθούν να συμπαρασταθούν στην Ειρήνη και την οικογένειά της

Η μικρή Ειρήνη ήρθε από την Ραφήνα με τους γονείς της τον περασμένο Σεπτέμβριο και φιλοξενούνται στην Ελληνική Πτέρυγα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ. Η Ειρήνη από τότε υποβάλλεται σε ενδεδειγμένες θεραπείες στο νοσοκομείο Κολούμπια Πρεσβυτέριαν.
Η επίσκεψη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν στην Ελληνική Πτέρυγα για τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα δώρα απετέλεσε την αφετηρία για το σπάνιο για τα δεδομένα της παρέλασης προαναφερόμενο σκηνικό.
Οι Κυρίες της Φιλοπτώχου συγκινήθηκαν από τον απαράμιλλο αγώνα της Ειρήνης για την ζωή και έτσι δημιουργήθηκε ένας δυνατός δεσμός με την οικογένεια της Ειρήνης.
Ο δεσμός αυτός έγινε αφορμή να εκπληρωθεί με τον καύτερο δυνατό τροπο η επιθυμία της Ειρήνης να καμαρώσει τους ευζωνες καταλήγοντας στους ευζωνες να καμαρώνουν την μικρή Ειρήνη στην οποία ολοκληρη η ομογένεια ευχεται περαστικά.









