Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Οι λογοτέχνες καλούν τους ομογενείς στο αφιέρωμα «Ω Γλυκύ μου Έαρ»

Οι λογοτέχνες καλούν τους ομογενείς στο αφιέρωμα «Ω Γλυκύ μου Έαρ»

0
Η αφίσα της εκδήλωσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Hellenic American Project του Queens College, CUNY (HAPP) και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής (ΕΕΛΑ), καλούν τους ομογενείς σε στο αφιέρωμα στην ποίηση, στο βιβλίο και στις τέχνες, που θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 30ής Απριλίου 2026 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια (20-41 Steinway St., Astoria, N.Y., 11105).

Ο Απρίλιος, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, εδώ και τρεις δεκαετίες έχει καθιερωθεί στην Αμερική ως Μήνας Ποίησης και μας υπενθυμίζει ότι η ποίηση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Ένας τρόπος να ανανεώνουμε και να μεταμορφώνουμε τον κόσμο.

Επίσης, από το 2016, η 23η Απριλίου έχει θεσμοθετηθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, κι έτσι η εκδήλωσή μας συνομιλεί και με το πνεύμα αυτής μέρας τιμώντας τη διαχρονική δύναμη της ανάγνωσης και της λογοτεχνικής δημιουργίας.

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Ο τίτλος «Ω Γλυκύ μου Έαρ» παραπέμπει ταυτόχρονα στην απώλεια και στην αναγέννηση. Εκφράζει μια βαθιά αλήθεια της ποίησης και της ζωής. Ότι η ανανέωση γεννιέται μέσα από τη δοκιμασία και ότι η γλώσσα βρίσκει την πληρότητά της μετά τη σιωπή.

Σε μια εποχή όπου η πληροφορία πολλαπλασιάζεται αλλά η κατανόηση συχνά υποχωρεί, η λογοτεχνία μάς καλεί να επιβραδύνουμε, να ακούσουμε και να επανασυνδεθούμε με το ουσιώδες. Μας βοηθά να κατανοούμε βαθύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους και, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, ενισχύει την αντοχή και την προοπτική μας.

Κι όμως, μια σιωπηλή αντίφαση παραμένει. Ενώ η Διασπορά τιμά την πολιτιστική της κληρονομιά, δεν στηρίζει πάντοτε επαρκώς εκείνους που τη διατηρούν ζωντανή τους δημιουργούς και τους ερευνητές. Και όμως, εκείνοι/ες συνεχίζουν. Δημιουργούν όχι επειδή οι συνθήκες είναι εύκολες, αλλά επειδή η έκφραση είναι αναγκαία.

Αυτή είναι και η αποστολή μας. Να διατηρούμε τη φωνή του Ελληνισμού της Διασποράς ζωντανή, παρούσα και εξελισσόμενη. Γιατί όσο υπάρχουν λέξεις που μας συγκινούν και άνθρωποι που ακούν και διαβάζουν, η άνοιξη, το «γλυκύ έαρ», θα επιστρέφει πάντα, καταλήγει η ανακοίνωση τύπου του Δρα Νίκου Αλεξίου.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.