Δεν είμαστε έτοιμοι για χρονοδιάγραμμα για τον Αγιο Νικόλαο, λέει ο Ελπιδοφόρος

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δημήτρης Τσάκας, αρχισυντάκτης των Αναμνήσεων, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Σταύρος Παπαγερμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Θανάσης Τσίτσας, ανταποκριτής του ANTENA στη Νέα Υόρκη, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου απί την Greek News και Άλεξ Αγησιλάου, εικονολήπτης του ΑΝΤΕΝΑ. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε για χρονοδιάγραμμα, διότι καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ μεγάλα τα ποσά για τα οποία ομιλούμε» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ., Ελπιδοφόρος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Ελπιδοφόρος από της ενθρονίσεώς του μέχρι και σήμερα σε κάθε δοθείσα ευκαιρία μιλάει για τον Αγιο Νικόλαο θεωρώντας τον ως πρώτη προτεραιότητα του ιδίου, της Ιεραρχίας και κατ’ επέκταση της ομογένειας και του απανταχού Ελληνισμού.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ο μόνος χώρος λατρείας που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και συνάμα το μοναδικό έργο που «πέρασε από χίλια δύο κύματα» που λέει ο λαός και το οποίο παραμένει ημιτελές.

Από αριστερά διακρίνονται οι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Δημήτρης Τσάκας,αρχισυντάκτης των Αναμνήσεων, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόρια, Σταύρος Παπαγερμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και Θανάσης Τσίτσας, ανταποκριτής του ANTENA στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Οι εργασίες διακόπηκαν στα τέλη Νοεμβρίου 2017 και από την πρόσφατη περιοδεία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου διαπιστώσαμε ότι είχε υποστεί αρκετές φθορές.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα με αρχικό προϋπολογισμό είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν άρχισαν οι εργασίες ο προϋπολογισμός ανήλθε στα σαράντα εκατομμύρια και το 2016 όταν τοποθετήθηκε ο Τίμιος Σταυρός στον τρούλο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκανε λόγω για ογδόντα εκατομμύρια δολάρια και ημερομηνία παράδοσης του έργου το Πάσχα του 2018.

Το έργο έχει αναλάβει η πολυεθνική εργολαβική εταιρεία “Skanska USA”, η οποία έχει ήδη πληρωθεί για τις μέχρι τούδε εργασίες.

Η πρόσοψη του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομογενής καθηγητής – πολιτικός μηχανικός , ο οποίος έχει συνεργαστεί με την εν λόγω εταιρεία αποκάλυψε στις «Αναμνήσεις» ότι η “Skanska” είναι μια αξιόπιστη κολοσσιαία εργολαβική εταιρεία η οποία δε βάζει νερό στο κρασί της όταν έρχεται η ώρα για τις προσφορές και για τους προϋπολογισμούς του έργου.

«Ακόμη και αν αύριο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν οι εργασίες το κόστος θα αυξηθεί από δέκα έως και  είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Άρα μιλάμε για εκατό περίπου εκατομμύρια δολάρια. Άρα το ποσό που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του έργου θα κυμανθεί μεταξύ των 50 και 60 εκατομμυρίων», επεσήμανε ο συνομιλητής μας.

Ο κ. Ελπιδοφόρος έχει επίγνωση των καταστάσεων και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έκανε λόγω «για μεγάλα ποσά» και εμμέσως πλην σαφώς απάντησε στα ερωτήματα που έχουν υποβάλλει τρεις τουλάχιστον φορές οι «Αναμνήσεις» και τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Ο ημιτελής ναός στον οποίο είναι ορατά από μακριά οι φθορές του χρόνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Επομένως δε θα ήθελα να κάνω μια υπεκφυγή τώρα. Θα ήθελα να σας το πω όταν θα είμαι έτοιμος» επεσήμανε ο κ. Ελπιδόφορος. 

Η συνέντευξη

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του “Antena” στη Νέα Υόρκη Θανάση Τσίτσα σχετικά με την συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Αθήνας (Athens Philharmonic), υπό τη διεύθυνση του Κυπρίου μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου  η οποία θα λάβει χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2019 στο φημισμένο «Carnegie Hall» ο κ. Ελπιδοφόρος απάντησε: «Η εκδήλωση στο Κάρνεγκι Χολ είναι μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κόσμου στο θέμα της ανάγκης της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ναός – όπως το έχω δηλώσει επανειλημμένα – είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μου. Είναι στην κορυφή των προσπαθειών μου.

Η συναυλία αυτή όχι ότι θα επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι μια ένδειξη για το πόση σημασία δίνει ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία – όπου και η ομογένεια συμπαραστέκεται σ΄ αυτή την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας – ούτως ώστε να έχουμε το πρόσωπο καθαρό προς την αμερικανική κοινωνία ολοκληρώνοντας μια υπόσχεση που την έχουμε αναλάβει ως ελληνισμός και ως Ορθοδοξία στην Αμερική.

Όλοι οι χώροι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχουν παραδοθεί στους πολίτες και στους τουρίστες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στο Σημείο Μηδέν, εκεί που μαρτύρησαν χιλιάδες άνθρωποι εν ονόματι της τυφλής βίας και του θρησκευτικού φανατισμού και της τρομοκρατίας, εμάς μας έχει ανατεθεί από το αμερικανικό έθνος να οικοδομήσουμε έναν οίκο προσευχής, έναν οίκο όπου θα μαζεύει όλους τους ανθρώπους να προσεύχονται για την αγάπη και για την ειρήνη.

Και αυτή την ευθύνη την ανέλαβαν οι Έλληνες Ορθόδοξοι. Πρέπει λοιπόν να φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που αναλάβαμε και να φέρουμε εις πέρας αυτό το εγχείρημα.

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα  της απανέναρξης και της ολοκλήρωσης της ανοικοδόμησης ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Είναι η κρίσιμη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε για χρονοδιάγραμμα, διότι καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ μεγάλα τα ποσά για τα οποία ομιλούμε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενώ απαντά στην ερώτηση των Αναμνήσεων. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

«Επομένως δώστε μας λίγο χρόνο να ετοιμαστούμε και πολύ σύντομα θα έχετε απαντήσεις πολύ συγκεκριμένες διότι δε μου αρέσει να κάνω υπεκφυγές. Μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Επομένως δε θα ήθελα να κάνω μια υπεκφυγή τώρα. Θα ήθελα να σας το πω όταν θα είμαι έτοιμος», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος. 

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.