ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η επανέναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε ολοσχερώς από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης είναι αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όχι μόνο για την Ιερά Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και για την ομογένεια και τον απανταχού ελληνισμό.

Η ανοικοδόμηση του ναού είναι συνάμα και το μεγάλο στοίχημα και για το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής,  κ. Ελπιδοφόρο.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ενθρόνιση έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες τη διασφάλιση της διαφάνειας και την ολοκλήρωση του ιστορικού ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

«Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν είναι ημιτελής. Αυτό μας εκθέτει, τόσο ως Αρχιεπισκοπή, όσο και ως Ομογένεια, στα μάτια όχι μόνο του λαού της Ομογένειας, που έχει προσφέρει, αλλά και του αμερικανικού λαού. Η ολοκλήρωση είναι θέμα τιμής για εμάς, θέμα υπερηφάνειας της Αρχιεπισκοπής, που πρέπει να αποκατασταθεί, διότι έτσι αποκαθίσταται και η αξιοπιστία μας έναντι των ανθρώπων που προσέφεραν από τα εισοδήματά τους», είχε επισημάνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναπτερώνοντας τις ελπίδες των ομογενών για την έναρξη μιας νέας εποχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε τον ημιτελή ναό και είδε ιδίοις όμμασιν την κατάσταση, η οποία αν μη τι άλλο θλίψη και πόνο προκαλεί.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» κάνουν λόγο για νέες υποσχέσεις για δωρεές και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Οι ίδιες πληροφορίε προεξοφλούν, πρώτον, την ολοκλήρωση του ναού το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 που συμπληρώνονται δύο δεκαετίες από την τρομοκρατική επίθεση και, δεύτερον, την τέλεση των εγκαινίων το 2022 που η ομογένεια θα γιορτάσει την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Αρχιεπισκοπής και της AHEPA, της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών.

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος στο πλαίσιο της διαφάνειας που ευαγγελίστηκε θα ενημερώσει λίαν συντόμως την ομογένεια για την οικονομική κατάσταση και την πορεία που θα ακολουθηθεί για την επανέναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου.

Άγιος Πέτρος Μπρονξ

Επισκεπτόμενος το βράδυ της Δευτέρας τον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ άθελά μου ο νους πήγε στην προ μιας δεκαετίας επίσκεψη στον ημιτελή ναό που ήταν ακόμη γιαπί.

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Πέτρου είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ημιτελή ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, διότι  οι εργασίες και στους ναούς είχαν σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η δραστήρια πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, κ. Μαρίκα Αρτόγλου και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νικόλαος Σωτηρόπουλος στις 15 Ιουλίου 2010 ανέθεσαν στους αρχιτέκτονες Γεώργιο Κίτσιο και Ρόμπερτ Μπιβιάνο την ευθύνη να εκπονήσουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και  να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών.

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Αν και μεσολάβησαν εκτώ μήνες εν τούτοις μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ενημέρωση για το έργο του συμβουλίου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Η κοινότητα προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό τον οποίο κέρδισε η εργολαβική εταιρεία «Galaxy General Contracting Corp», με πρόεδρο τον Στυλιανό Ζερβούδη.

Ο Στυλιανός Ζερβούδης κατάφερε σε έναν περίπου χρόνο να μετατρέψει το ημιτελές κτίριο σε ένα πραγματικό στολίδι, σε ένα ναό υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, κατάλληλο και για άτομα με ειδικές ανάγκες και έναν χώρο, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου να εισέλθει σε μια ανοδική πορεία και να μεγαλουργήσει.

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Η άψογη συνεργασία της προέδρου και των άλλων παραγόντων της κοινότητας και του π. Νικολάου Σωτηρόπουλου σε συνδυασμό με τη γενναιοδωρία του Στυλιανού Ζερβούδη έκαναν τη διαφορά.

Μειοδοτικοί διαγωνισμοί

Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος και όσοι ασχολούνται με την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου θα διδαχτούν από την περίπτωση της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου του Μπρονξ και ότι την προσπάθεια συγκέντρωσης των χρημάτων, που υπολείπονται, θα ακολουθήσουν διαφανείς διαδικασίες ανάθεσης όλων των έργων για την ολοκλήρωση του ναού στο Σημείο Μηδέν.

Η προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών θα δώσει το έναυσμα σε ομογενείς επιχειρηματίες του κλάδου να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Στυλιανού Ζερβούδη.

Ακόμη κι αν δεν μπορέσουν να καλύψουν εξ ιδίων όλα τα έξοδα για την ολοκλήρωση του ναού θα μπορέσουν με την αντισταθμιστική μέθοδο (matching funds) να παράσχουν τη δυνατότητα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή να μειώσει το κόστος της ανοικοδόμησης και να ολοκληρώσει το έργο σε μικρότερο του προβλεπομένου χρόνου.

Και, Δόξα Σοι ο Θεός, στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης υπάρχουν αρκετοί ομογενείς εργολάβοι οι οποίοι χτίζουν ουρανοξύστες και είναι γενναιόδωροι όσο ελάχιστοι και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.