ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, η αποκατάσταση της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το Κυπριακό και τα άλλα εθνικά μας θέματα, η επαναλειτουργία της Θεολογικής της Χάλκης, η αξιοποίηση της τεχνολογικής προόδου, καθώς επίσης και η βελτίωση της κατάστασης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνέντευξης τύπου του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Η συνέντευξη έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής, 21 Ιουνίου 2019, στο πολιτιστικό κέντρο του Αρχιεπισκοπικού Ναού της Αγίας Τριάδας και παραβρέθηκαν περισσότεροι από πενήντα δημοσιογράφοι – οι περισσότεροι εξ Ελλάδας – καθώς επίσης και μια ανταποκρίτρια της Χουριέτ.

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιος Τσαντίκος, ούτως ώστε – όπως επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος – να απαντήσουν σε νομικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα του παρελθόντος που έχουν απασχολήσει την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

«Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου αύριο και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και πάρα πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να συναντηθούμε να δεχτώ τις ερωτήσεις σας και τις απορίες και να σας παράσχω τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ενημερώνετε το κοινό για τις δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Έχουμε αρκετά προβλήματα που μας περιμένουν. Η ύπαρξη προβλημάτων δεν είναι περίεργο πράγμα. Κάθε υγιής οργανισμός ο οποίος δρα, κινείται και δημιουργεί ασφαλώς και αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, άλλοτε πιο σοβαρά και άλλοτε λιγότερα σοβαρά και το θεωρώ ως υγιές φαινόμενο για κάθε οργανισμό», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ο κ. Ελπιδοφόρος.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της Χουριέτ σχετικά με το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη συνέντευξη που είχε δώσει στην εν λόγω εφημερίδα και την δυνατότητα  να επικοινωνήσει με το τούρκικο κοινό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Σταύρος Παπαγερμανός. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Επεσήμανε ότι ο αριθμός των ομογενών ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο και ότι η ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπερβαίνει τον έναν αιώνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επεσήμανε ότι είναι στις προτεραιότητες και ότι είναι θέμα της τουρκικής κυβέρνησης η επαναλειτουργία της.

«Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης είναι υποχρέωση της κυβέρνησης της Τουρκίας απέναντι στους πολίτες της. Θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της. Η Θεολογική Σχολή δεν ήταν μόνο για τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης, έχει οικουμενικότητα και απευθύνεται σε όλο τον Κόσμο. Γι αυτό υπήρξαν διεθνείς αντιδράσεις όταν η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τη Σχολή. Δεν μπορείς να κλείσεις μια Σχολή με τέτοια σημασία για όλο τον Κόσμο. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση στην Τουρκία είναι θετική σε αυτήν την προοπτική», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Γιώργος Τσαντίκος ενώ υποδέχεται τον κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και την ιεράρχησή τους επεσήμανε: «Όπως έχω ήδη δηλώσει, το πρώτο, το κύριο και φλέγον ζήτημα για την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Το Σημείο Μηδέν για τον αμερικανικό λαό είναι ένα ιερό έδαφος  στο σημείο στο οποίο ο αμερικανικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα λόγω της θρησκευτικής τρομοκρατίας».

«Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν είναι ημιτελής. Αυτό μας εκθέτει, τόσο ως Αρχιεπισκοπή, όσο και ως Ομογένεια, στα μάτια όχι μόνο του λαού της Ομογένειας, που έχει προσφέρει, αλλά και του αμερικανικού λαού. Η ολοκλήρωση είναι θέμα τιμής για εμάς, θέμα υπερηφάνειας της Αρχιεπισκοπής, που πρέπει να αποκατασταθεί, διότι έτσι αποκαθίσταται και η αξιοπιστία μας έναντι των ανθρώπων που προσέφεραν από τα εισοδήματά τους. Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος  υπενθυμίζοντας επαφές και συναντήσεις, με εξέχουσες προσωπικότητες και ανθρώπους που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ελληνική Παιδεία

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την πρόσφατη έρευνα που αποδεικνύει ότι μόνο τα 12% των κληρικών τάσσονται υπέρ της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το ενδεχόμενο ανατροπής αυτών των δεδομένων επεσήμανε: «Ζούμε σε ένα κράτος όπως οι ΗΠΑ, όπου η χρήση άλλων γλωσσών αυξάνεται ραγδαία. Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Υπάρχουν μέρη που οι άνθρωποι είναι πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που θέλουν να μάθουν ελληνικά. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Υπάρχουν όμως και αλλού όπου οι άνθρωποι έχουν αφήσει τα ελληνικά. Δε μπορούμε με το ζόρι να βάλουμε κάποιον να μάθει ελληνικά.

Το άλλο είναι να κάνουμε τη γλώσσα ελκυστική. Εάν από ελκυστικό το κάνουμε υποχρεωτικό χάνουμε τη μαγεία και το βάθος του πολιτισμού μας και της γλώσσας μας. Αυτό είναι πιο δύσκολο, θέλει πιο πολύ δουλειά για να κάνεις τον ελληνικό πολιτισμό πιο ελκυστικό. Και να θέλουν οι άνθρωποι να το μάθουν. Να μη μαθαίνουν οι άνθρωποι ελληνικά γιατί πρέπει, αλλά γιατί το θέλουν. Και αυτό είναι πιο δύσκολο και εκεί θα επικεντρώσω κι εγώ τις ταπεινές μου προσπάθειες να κάνω ξανά την ελληνική γλώσσα, την ωραία, ξανά ελκυστική.

Υπάρχουν γενιές ολόκληρες οι οποίες είδαν τη γλώσσα ως ένα από τα εμπόδια της ένταξής τους στην αμερικανική κοινωνία. Έζησαν τους γονείς τους να μη μπορούν να μιλήσουν αγγλικά, να μη μπορούν να βρουν καλύτερη δουλειά, να μη μπορούν να επικοινωνούν με τους γείτονες και αυτές οι εμπειρίες συσσωρεύτηκαν στις επόμενες γενιές και απώθησαν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Και αυτό είναι κοινωνικό φαινόμενο και δε νομίζω πως υπάρχει εχθρότητα προς την ελληνική γλώσσα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Υπάρχει ένας ρεαλισμός και μια πραγματικότητα την οποία εάν δεν την καταλάβουμε δε θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Στόχος είναι η αύξηση της ελληνογλωσσίας, αλλά αυτό θα πάρει τόσο χρόνο, όσο χρειάστηκε να φτάσουμε εδώ. Είναι μακροπρόθεσμος στόχος», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφάνεια επεσήμανε: «Δεν είναι ότι τη διαφάνεια θα την φέρω εγώ ο Ελπιδοφόρος. Η διαφάνεια είναι κάτι που χαρακτηρίζει την αμερικανική οικονομία. Επομένως πρέπει να ακολουθούμε τις ίδιες αρχές. Η κίνηση πρέπει να είναι διαφανής, προσβάσιμη και ελέγξιμη. Αυτό είναι το νόμιμο. Έχουμε επιτυχημένους ανθρώπους στον οικονομικό τομέα, εξαίρετους δικηγόρους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Συνεπώς, με αυτούς τους συνεργάτες και την υπέροχη αυτή Ομογένεια είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της Ομογένειας και θα μπορέσουμε να χτίσουμε το όνομά μας με αξιοπιστία και στην αμερικανική κοινωνία».

Όσον αφορά την κατάσταση στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης δεν προανήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα, παρά μόνο τόνισε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν  σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό της Αρχιεπισκοπής.

Οι δημοσιογράφοι ενώ παρακολουθούν τη συνέντευξη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας επεσήμανε ότι είναι Ελλαδικό ζήτημα και ότι για την ομογένεια και δη την Αμερική είναι ξεπερασμένο. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους ιερείς και τους ιεράρχες και τόνισε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στις προσωπικές επαφές με τους πιστούς.

Όσον αφορά το Κυπριακό επεσήμανε ότι ως «Ελληνα της Κωνσταντινούπολης τον πονάει περισσότερο» και αναφέρθηκε στον βίαιο ξεριζωμό της οικογένειάς του από τις πατρογονικές της εστίες και διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται  ούτως ώστε να προοδεύουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Για τον Δημήτριο

Απαντώντας σε ερώτηση για τον προκάτοχό του επεσήμανε: «Ως διάκονος το 1999 και υπογραμματέας της Συνόδου έζησα τότε τη μεγάλη αγωνία που υπήρχε το 1999 για την ομογένεια της Αμερικής για τη δυσφορία που υπήρχε προ της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος – μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού δέχτηκε να έρθει σε μια πάρα πολύ δύσκολη και σε μια ταραγμένη εποχή για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και για την ομογένεια και πραγματικά έλυσε τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν τότε και διασφάλισε την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία.

Αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην Εκκλησία και κατάφερε να καθοδηγήσει και να ανεβάσει ψηλά την Αρχιεπισκοπή. Γι αυτό και εγώ σε μια ευκαιρία που μου δόθηκε στην Αθήνα σε μια Θεία Λειτουργία που τέλεσα στη Ζωοδόχο Πηγή της Καλογρέζας είπα ότι υποκλίνομαι με ευλάβεια και σεβασμό στη μορφή του προκατόχου μου, του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής, κ. Δημητρίου.

Από αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, ο αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος και πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας.

Και το πρώτο που έκανα μόλις έφτασα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να συναντήσω τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, να του φιλήσω το χέρι κυριολεκτικά και να ζητήσω τις συμβουλές και τις οδηγίες του, διότι έχει μια τεράστια πείρα των είκοσι ετών της διαποίμανσης αυτής της Αρχιεπισκοπής, την οποία πείρα ούτε μπορεί κανείς να τη διαγράψει, ούτε να την αγνοήσει και δεν προτίθεμαι να το κάνω και εγώ, ασφαλώς».

«Τον σέβομαι, τον αγαπώ και θα ήθελα πάντα να είναι κοντά μου, ειδικά στο ξεκίνημα αυτό της αρχιεπισκοπίας μου και να με καθοδηγεί και να με συμβουλεύει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Παναγιώτη Σατζόγλου ιδρυτή του «Hellenic DNA» σχετικά με τις 100 πρώτες μέρες επεσήμανε: «Δύσκολες και ειδικά και οι πρώτες τριάντα και εξήντα πολύ ζεστές. Ήδη έρχομαι στο καλοκαίρι και θα είναι ζεστές και από άποψη θερμοκρασίας και από άποψη εργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά πράγματα και θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνω πρώτα είναι μια κατάσταση των θεμάτων, μια καλή ενημέρωση από όλους τους συνεργάτες μου και να δρομολογήσω τις αποφάσεις».

«Ευτυχώς εδώ στις ΗΠΑ η διαδικασία λήψεως αποφάσεων δεν είναι από πάνω προς τα κάτω, αλλά υπάρχει μια δημοκρατική και συλλογική διοίκηση των ομογενειακών πραγμάτων και εγώ και επειδή από πεποιθήσεως αυτό με εκφράζει περισσότερο θέλω τις αποφάσεις που θα λάβω να τις λάβω με όλους μαζί κληρικούς και λαϊκούς, με την Επαρχιακή Σύνοδο, τους Επισκόπους, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, τη νομική επιτροπή, τις ενορίες», κατέληξε.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.