ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα βλέμματα των Αμερικανών και όλου του κόσμου το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2019 ήταν στραμμένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας και στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον, όπου η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, οι δημοτικές αρχές και οι συγγενείς τιμούσαν τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις προαναφερόμενες πόλεις.

Αν και πέρασαν δέκα οκτώ χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα, εν τούτοις ο πόνος και η θλίψη κυριεύουν την ψυχή όλων όσων ήταν μάρτυρες της μεγαλύτερης τραγωδίας που βίωσε η Αμερική και η οποία ήρθε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

Καθώς παρακολουθούσα την καθιερωμένη μνημόνευση των ονομάτων των τριών χιλιάδων ηρώων πυροσβεστών, αστυνομικών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στους Δίδυμους Πύργους ο νους μου περιστρέφονταν στις χαροκαμένες μανάδες, στους γονείς, στα αδέλφια και στα παιδιά των πενήντα και πλέον ομογενών που κάθε χρόνο συμμετείχαν με τις φωτογραφίες των πολυαγαπημένων τους στην επιμνημόσυνη δέηση που διοργανωνόταν στον χώρο του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου.

Η πρόσοψη του ημιτελούς ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Άθελα ο νους μου περιστρέφονταν στις κηδείες των θυμάτων και στις επιμνημόσυνες δεήσεις που διοργανώνονταν προεξαρχόντων των Αρχιεπισκόπων Δημητρίου και Ιακώβου σε διάφορες περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

18ο Οδοιπορικό

Κάθε χρόνο την παραμονή της επετείου επισκεπτόμουν το Σημείο Μηδέν, όπως αποκαλούσαμε την πρώτη δεκαετία το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης για να καταγράψουμε την πρόοδο των εργασιών για την ανοικοδόμηση του Κέντρου.

Το χθεσινό οδοιπορικό διέφερε από όλα τα προηγούμενα, διότι οι εργασίες στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχουν ολοκληρωθεί και σε κανένα σημείο δεν είδαμε προστατευτικές μπάρες και ούτε απαγορευτικές λωρίδες της Αστυνομίας.

Ο ημιτελής ναός στον οποίο είναι ορατά από μακριά οι φθορές του χρόνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι Νεοϋορκέζοι και οι χιλιάδες των τουριστών προσπαθούσαν να απαθανατίσουν το  «Oculus», τον σταθμό του τρένου και τα εμπορικά καταστήματα, το  Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, άλλοι εναπόθεταν γαρύφαλλα στους καταρράκτες, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βρουν ονόματα γνωστών και φίλων στην τεράστια μπρούντζινη πλάκα που είχε στηθεί στα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων.

Άλλοι εναπόθεταν λουλούδια στο μνημείο 9/11 Memorial Glade το οποίο τοποθετήθηκε πρόσφατα στον χώρο όπου είχε στηθεί η μεγάλη ράμπα μέσω της οποίας οι άνδρες των πρώτων βοηθειών (αστυνομικοί – πυροσβέστες, νοσοκόμοι) εισέρχονταν στα συντρίμμια των δίδυμων πύργων και αναζητούσαν ζωντανούς, νεκρούς και ανθρώπινα μέλη.

Βουβός ο Άγιος Νικόλαος

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας που υπήρχε στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Παράλληλα ήταν και παραμένει το μοναδικό έργο το οποίο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες  με την υπόσχεση να εγκαινιαστεί το 2016 στο πλαίσιο των εορταστικών για τα 100χρονα της κοινότητας.

Όλοι οι χώροι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχουν παραδοθεί στους πολίτες και στους τουρίστες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι εργασίες προχωρούσαν ομαλά μέχρι και την 16η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης. Το Νοέμβριο του 2017 σταμάτησαν οι εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων και μέχρι και ετούτη την ώρα ο ναός παραμένει βουβός και προκαλεί τη θλίψη των ομογενών και των Ελλήνων από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η διακοπή των εργασιών και γενικότερα η οικονομική κατάσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έδωσαν το έναυσμα σε μια μερίδα δωρητών του ναού, αρχόντων και ηγετών να ζητήσουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Μερικοί εξ αυτών με συνεντεύξεις και καταχωρήσεις στον ομογενειακό τύπο έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα εάν δεν παραιτηθεί ο κ. Δημήτριος.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και η ενθρόνισή του ενεθάρρυναν τις ελπίδες για την επανέναρξη των εργασιών για τον Άγιο Νικόλαο. Κι αυτό διότι αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε θέμα τιμής για τον ίδιο και για την ομογένεια την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου.

Η σφαίρα η οποία είναι τοποθετηθεί απέναντι από το ναό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε δύο ημέρες πριν την ενθρόνισή του ανέφερε: «Το κύριο και φλέγον ζήτημα για την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Το Σημείο Μηδέν για τον αμερικανικό λαό είναι ένα ιερό έδαφος  στο σημείο στο οποίο ο αμερικανικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα λόγω της θρησκευτικής τρομοκρατίας».

«Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν είναι ημιτελής. Αυτό μας εκθέτει, τόσο ως Αρχιεπισκοπή, όσο και ως Ομογένεια, στα μάτια όχι μόνο του λαού της Ομογένειας, που έχει προσφέρει, αλλά και του αμερικανικού λαού. Η ολοκλήρωση είναι θέμα τιμής για εμάς, θέμα υπερηφάνειας της Αρχιεπισκοπής, που πρέπει να αποκατασταθεί, διότι έτσι αποκαθίσταται και η αξιοπιστία μας έναντι των ανθρώπων που προσέφεραν από τα εισοδήματά τους. Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθυμίζοντας ότι είχε ήδη επαφές και συναντήσεις, με εξέχουσες προσωπικότητες και ανθρώπους που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Αν και πέρασαν τρείς περίπου μήνες από την ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου, εν τούτοις ουδείς γνωρίζει εάν έχουν εξασφαλιστεί τα είκοσι τουλάχιστον εκατομμύρια δολάρια που τέθηκαν ως όρος για την επανέναρξη των εργασιών.  Το έργο μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει σαράντα εκατομμύρια και με τους προ δύο ετών υπολογισμούς υπολείπονταν άλλα σαράντα εκατομμύρια δολάρια.

Το νέο εστιατόριο Essex World Cafe. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Essex World Cafe

Εφέτος ήταν η πρώτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν συναντήσαμε τον εστιάτορα και φιλάνθρωπο Γιάννη Κωστάλα, ιδιοκτήτη του θρυλικόυ «Essex World Cafe». Το εστιατόριο είχε υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές την αποφράδα εκείνη ημέρα και παρέμεινε κλειστό για αρκετούς μήνες.

Ο κ. Κωστάλλας το ανακαίνισε και στους τοίχους του προβάλλονταν ένα μέρος της ιστορίας του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου και οι φωτογραφίες κέντριζαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το εστιατόριο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έκλεισε διότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν του ανανέωνε το ενοικιαστήριο. Μην έχοντας άλλη επιλογή την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, ο κ. Κωστάλλας προσέφερε τα τελευταία γεύματα και δείπνα στους πελάτες και στους φίλους με την υπόσχεση να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του στο ίδιο τετράγωνο.

Η βόρεια πλευρά του Oculus. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Λόγω των καθυστερήσεων ο κ. Κωστάλλας δεν κατάφερε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να εγκαινιάσει το εστιατόριο στον αριθμό 120 Liberty Street πριν την εν λόγω επέτειο.

Την προηγούμενη εβδομάδα κόλλησε στη βιτρίνα του καταστήματος μια ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει τη θλίψη του για την «αθέτηση» της υπόσχεσης και διαβεβαιώνει τους πελάτες του ότι λίαν συντόμως θα ανοίξουν το εστιατόριο για να τους υποδεχτούν και να τους φιλοξενήσουν όπως παλιά.  

To Oculus, ένα από τα εμβληματικά έργα του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το εσωτερικό του Oculus. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Πύργος της Ελευθερίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα κτίρια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.