ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δε χρειάζεται να βιαστούμε επειδή έχουμε καθυστερήσει. Χρειάζεται υπομονή και διαρκής προσπάθεια για την συγκέντρωση χρημάτων ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία είναι μέλος του νέου συμβουλίου Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη, την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχασε τον πολυαγαπημένο αδελφό της, Γιάννη Κατσιματίδη που εργάζονταν στην Κάντορ Φιτζέρλαντ στους Δίδυμους Πϋργους και μαζί με τη μητέρα της, Πόπη κατέστησαν δύο από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες των συγγενών των ηρώων και των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την εποχή εκείνη ήταν βοηθός του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι και ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με την ανοικοδόμηση του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου και με την ανέγερση του Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα έχει δώσει τη δική της μάχη ούτως ώστε να σεβαστεί στο ακέραιο η μνήμη των θυμάτων και το πιο σημαντικό να καταγραφεί σωστά η ιστορία που αποθησαυρίζεται στο Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η ομογενής ηθοποιός και παραγωγός Ανθούλα Κατσιματίδη.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, συμμετέχει στο συμβούλιο του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Το  συμβούλιο ορκίστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και αμέσως μετά συνήλθε σε σώμα και εξέλεξε το προεδρείο το οποίο απαρτίζεται από τους Γιώργο Μιχάλτση, πρόεδρο, Όλγα Παυλάκου, αντιπρόεδρος, Ελίζαμπεθ Δημονέκα – Μπρόντυ, γραμματέα και Θεόδωρο Κλίνγκο, ταμία.

Ερωτηθείσα για τις συνεδριάσεις του συμβουλίου η κ. Κατσιματίδη επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης συζήτησαν τα θέματα που αφορούν την ανέγερση του ναού και για την οικονομική εκστρατεία και ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα αρχίσουν τα έργα.

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο συμβούλιο και στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και πιστεύω ότι όλα τα πράγματα μπήκαν ήδη σε μια σειρά και το έργο θα ξεκινήσει μόλις συγκεντρώσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για την επανέναρξη των εργασιών», πρόσθεσε η κ. Κατσιματίδη.

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.

Συναυλία για τον Αγιο Νικόλαο  

Στο πλαίσιο των ενεργειών που προωθεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προκειμένου να αποπερατωθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στις 10 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 8.00 θα διοργανωθεί στο φημισμένο «Carnegie Hall» (Stern Auditorium / Perelman Stage) συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Αθήνας (Athens Philharmonic), υπό τη διεύθυνση του Κυπρίου μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου (Yiannis Hadjiloizou.

Η συναυλία όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής διοργανώνεται με πρωτοβουλία της πρέσβειρας καλής θελήσεως της ελληνικής κυβέρνησης για τον απόδημο ελληνισμό της Κατερίνας Ναυπλιώτη – Παναγοπούλου, ενώ τα έσοδά της θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση του ταμείου του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Ελπιδοφόρος απηύθυνε προσωπική έκκληση – πρόσκληση προς τους ομογενείς στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Όπως όλοι γνωρίζετε, έχω καταστήσει την ολοκλήρωση του Αγίου Νικολάου ως κορυφαία προτεραιότητα της διακονίας μου ως Αρχιεπίσκοπός σας. Αυτό θα απαιτήσει τον συνδυασμό προσπαθειών όλης της Κοινότητάς μας.

Η αφίσα της συναυλίας.

Με χαρά θα παρευρεθώ στη συναυλία στο ‘Carnegie Hall’, η οποία σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια Ελλάδας, Κύπρου και Αμερικής, αναφορικά με την υποστήριξη των προσπαθειών μας. Απευθύνω έκκληση να είστε παρόντες επίσης στη συναυλία ή να υποστηρίξετε με άλλο τρόπο την εκδήλωση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

«Η συναυλία αυτή προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε την ελληνική μας κληρονομιά, βοηθώντας παράλληλα την αναστήλωση του Αγίου Νικολάου», καταλήγει το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής.

Ο ιστορικός ναός

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας που υπήρχε στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Παράλληλα ήταν και παραμένει το μοναδικό έργο το οποίο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες  με την υπόσχεση να εγκαινιαστεί το 2016 στο πλαίσιο των εορταστικών για τα 100χρονα της κοινότητας.

Οι εργασίες προχωρούσαν ομαλά μέχρι και την 16η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης. Το Νοέμβριο του 2017 οι εργασίες διακόπηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων και μέχρι και ετούτη την ώρα ο ναός παραμένει βουβός και προκαλεί τη θλίψη των ομογενών και των Ελλήνων από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του νέου συμβουλίου.

Η διακοπή των εργασιών και γενικότερα η οικονομική κατάσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έδωσαν το έναυσμα σε μια μερίδα δωρητών του ναού, αρχόντων και ηγετών να ζητήσουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Μερικοί εξ αυτών με συνεντεύξεις και καταχωρήσεις στον ομογενειακό τύπο έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα εάν δεν παραιτηθεί ο κ. Δημήτριος και καλλιέργησαν την προσδοκία ότι αμέσως μετά την παραίτηση του Δημητρίου θα ανοίξουν οι κρουνοί και θα ξεκινήσει το έργο.

Αν και πέρασαν πέντε και πλέον μήνες από την παραίτηση του κ. Δημητρίου, και τρεις μήνες από την ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου, εν τούτοις ουδείς γνωρίζει για τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

Η Ανθούλα Κατσιματίδη και ο Στέφανος Τσερπέλης ενώ βλέπουν τα ιερά βιβλία και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στα συντρίμμια του ιοστορικού ναού του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” – Δημήτρης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις» υπέβαλλαν – ως όφειλαν – στον εκπρόσωπο τύπου της Αρχιεπισκοπής  τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον Άγιο Νικόλαο τα οποία παραμένουν αναπάντητα μέχρι και ετούτη την ώρα.

Ο Άγιος Νικόλαος ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων και προ έξι ετών κατά την τελετή θεμελίωσης ανακοινώθηκε ότι το έργο ξεκινά με προϋπολογισμό σαράντα εκατομμυρίων δολαρίων και με ημερομηνία παράδοσης τον Δεκέμβριο του 2016.

Το έργο καθυστέρησε και κατά την τελετή τοποθέτησης του προσωρινού Τιμίου Σταυρού στον τρούλο ανακοινώθηκε ότι λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στα αρχιτεκτονικά σχέδια το κόστος θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια δολάρια και ως ημερομηνία παράδοσης το Πάσχα του 2018.

Ο ημιτελής ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος εδώ και δύο χρόνια παραμένει βουβός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα έργα σταμάτησαν τέλη Νοεμβρίου 2017 και ο Άγιος Νικόλαος και όπως γράψαμε στο χθεσινό οδοιπορικό, παραμένει βουβός. Τα δύο περίπου έτη που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα δεν αποκλείεται να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό στα εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο με τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και με όλα τα έργα που εκτελούνται στη Νέα Υόρκη και δη στο Μανχάταν και τα οποία δεν παραδίδονται στην ώρα τους.

Το ίδιο συνέβη και με την ανοικοδόμηση του διαμετακομιστικού κέντρου και του «Oculus», που φέρουν την υπογραφή του φημισμένου αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα που είναι και ο αρχιτέκτονας του Αγίου Νικολάου. Το “Oculus” παραδόθηκε με καθυστέρηση επτά ετών και με κόστος δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεράνω του προϋπολογισμού.

To Oculus, ένα από τα εμβληματικά έργα του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Πύργος της Ελευθερίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.