Απεβίωσε ο Βασίλειος Παπαδημήτρης – πατέρας του προέδρου των Βορειοηπειρωτών

0
Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Βασίλειος Παπαδημήτρης (Vasil Papadhimitri) την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του. Η θλιβερή είδηση προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στους Σωπικιώτες και απανταχού Πωγωνίσιους, αλλά και στους Βορειοηπειρώτες της Νέας Υόρκης, αφ ενός μεν διότι ο εκλιπών όσο τον κρατούσαν τα πόδια του συμμετείχε στις εκδηλώσεις, αφ ετέρου δε διότι ήταν πατέρας του προσφάτως εκλεγμένου προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», Ευθύμιου Παπαδημήτρη.

Η σορός του το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2022, από τις 4.00 – 8.00 θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «O’Shea-Hoey Funeral Home , Inc» στην διεύθυνση 29-13 Ditmars Blvd, Astoria NY 11105.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22 – 30  33rd Street, Astoria, N. Y. 11005. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N. Y., 11370.

Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά Ελένη και Μενέλαο Μάρκο, Ευθύμιο και Κωνσταντίνα Παπαδημήτρη, Χαράλαμπο και Αναστασία Παπαδημήτρη, τα εγγόνια, Αγγελίνα και Γιάννη Καραβοκύρη, Σπύρο Μάρκο, Σωτηρία (Λορέτα) και Ματθαίο Ξενάκη, Αθηνά και Πέτρο Αηδόνη, Αριστοτέλη Μήτση και Ιουλία Μάρκο, Δήμητρα και Χρήστο Παπαδημήτρη, Βασίλη και Νικόλα Παπαδημήτρη, τα δισέγγονα Μιχάλη και Κωνσταντίνο Καραβοκύρη, Γιώργο και Μενέλαο Ξενάκη, Αλέξανδρο και Αντιγόνη Αηδόνη, Ιάσωνα και Ορέστη Μήτση, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στην Ελλάδα και στη Βόρειο Ήπειρο.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Βασίλειος Παπαδημήτρης γεννήθηκε στην Σωπική, του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου και ήταν γόνος πολύτεκνης και πατριωτικής οικογένειας.  Ο πατέρας του Ευθύμιος Παπαδημήτρης δοκίμασε το σκληρό πρόσωπο της ζωής, όταν απεβίωσε η σύζυγός του και έπρεπε να μεγαλώσει τα τέσσερα ορφανά παιδιά του και συγκεκριμένα την Αλεξάνδρα, τον Σοφοκλή, τον Αχιλλέα και την Γεωργία.

Ο δεύτερος γάμος του με την Ευθυμία το γένος Γερμανού, άλλαξε τα δεδομένα αφ ενός μεν διότι απέκτησαν άλλα τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Πηνελόπη, την Σεβαστή και τον Βασίλειο, αφ ετέρου δε διότι η Ευθυμία λάτρευε τα προγόνια ως δικά της παιδιά και ο Βασίλειος και τα αδέλφια τους μεγάλωσαν στο πλημμυρισμένο από αγάπη σπιτικό του Ευθυμίου Παπαδημήτρη.

Ο Βασίλειος έμαθε την τέχνη του μάστορα και ήξερε όσο ελάχιστα τα μυστικά της λαξευμένης πέτρας.  

Στις 29 Οκτωβρίου 1951 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την εκλεκτή της καρδιάς της, Δημήτρω το γένος Γκατζούρη και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Έζησαν αγαπημένα και μονοιασμένοι για επτά περίπου δεκαετίες και μόνο ο θάνατος της Δημήτρως τον Σεπτέμβριο του 2020 κατάφερε να τους χωρίσει.

Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Ελένη, την Καλλιάνθη (αείμνηστη) τον Ευθύμιο και τον Χαράλαμπο και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Βασίλειος ασχολήθηκε με τις οικοδομές και η Δημήτρω στον γεωργικό συνεταιρισμό. Αμφότεροι εργάστηκαν σκληρά και αξιώθηκαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με όσες ανέσεις επέτρεπε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Τον Φεβρουάριο του 1991 την ώρα που κατέρρεαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και το ίδιο το σταλινικό καθεστώς, η οικογένεια Παπαδημήτρη μετανάστευσε στην Αθήνα. Η Δημήτρω απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα διότι ο πατέρας της είχε πολιτογραφηθεί  πριν την γέννησή της, αλλά λόγω του προχωρημένου της ηλικίας δεν μπορούσε να έρθει μόνη της στην Αμερική και στην συνεχεία να προσκαλέσει τα παιδιά της.

Ο Βασίλειος και η Δημητρώ Παπαδημήτρη με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 1996 ο γιος τους Ευθύμιος Παπαδημήτρης ήρθε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αστόρια. Μετά από δύο περίπου χρόνια ήρθαν οι γονείς του, οι οποίοι προσκάλεσαν τα παιδιά τους και η οικογένεια Παπαδημήτρη ξεκίνησε εκ νέου από το μηδέν την ζωή της.

Ο Βασίλειος και η Δημήτρω αξιώθηκαν να δουν τα εγγόνια να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια, να παντρεύονται και να αποκτούν τις δικές τους οικογένειες. Ο αείμνηστος μιλούσε πάντα με υπερηφάνεια για τα εγγόνια, τους γαμπρούς και τις νυφάδες και πάνω από όλα για τα οκτώ δισέγγονά του.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στους λοιπούς συγγενείς.

Αιωνία του η μνήμη.         

Ο Βασίλειος και η Δημητρώ Παπαδημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Οι αείμνηστοι Βασίλειος και Δημήτρω Παπαδημήτρη με την οικογένεια του Ευθυμίου Παπαδημήτρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Οι αείμνηστοι Βασίλειος και Δημήτρω Παπαδημήτρη με τα παιιδιά και εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Οι αείμνηστοι Βασίλειος και Δημήτρω Παπαδημήτρη με τους απογόνους τους.. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Οι αείμνηστοι Βασίλειος και Δημήτρω Παπαδημήτρη με τα παιιδιά τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Βασίλειος Παπαδημήτης στα πάτρια εδάφη, στην Σωπική της Βορείου Ηπείρου.
Ο ιερός ναός της Σωπικής.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.