ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολυαγαπημένη σύζυγος, μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά Δημήτρω Παπαδημήτρη (Dhimitro Papadhimitri) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου 2020, έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά της, τους συγγενείς και του φίλους.

Η  σορός της το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 4.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, N. Y., 11105.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα ψαλεί το πρωί του Σαββάτου, 26 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10.30 π.μ. στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, στην διεύθυνση 22 – 30  33rd Street, Astoria, N. Y. 11005. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N. Y., 11370.

Η Δημήτρω Παπαδημήτρη με τα παιδιά και τα εγγόνια της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός της καταλυπεί τον σύζυγό της Βασίλειο Παπαδημήτρη, τα παιδιά Ελένη και Μανέλαο Μάρκο, Ευθύμιο και Κωνσταντίνα Παπαδημήτρη, Χαράλαμπο και Αναστασία Παπαδημήτρη, τον γαμπρό Γιώργο Μήτση, τα εγγόνια, Αγγελίνα και Γιάννη Καραβοκύρη, Σπύρο Μάρκο, Σωτηρία (Λορέτα) και Ματθαίο Ξενάκη, Αθηνά και Πέτρο Αηδόνη, Αριστοτέλη και Ιουλία Μήτση, Δήμητρα και Χρήστο Παπαδημήτρη, Βασίλη και Νικόλα Παπαδημήτρη, τα δισέγγονα Μιχάλη και Κωνσταντίνο Καραβοκύρη, Γιώργο και Μενέλαο Ξενάκη, Αλέξανδρο και Αντιγόνη Αηδόνη, Ιάσωνα και Ορέστη Μήτση, τα αδέλφια, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ στην Ελλάδα και στη Βόρειο Ήπειρο.

Η αείμνηστη, όπως επεσήμανε ο μεγαλύτερος γιος της Ευθύμιος Παπαδημήτρης, ήταν ακαταμάχητη αγωνίστρια για τη ζωή και κατάφερε να διαψεύσει τις προγνώσεις των θεραπόντων ιατρών. Προ έξι ετών διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου και στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 υποβλήθηκε στην χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Ξεκίνησε τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες, αλλά τα προγνωστικά των θεραπόντων ιατρών ήταν δυσοίωνα. Η Δημήτρω με την μαχητικότητά της και την αγάπη για την ζωή κατάφερε να ζήσει έξι επί πλέον χρόνια. Δεν γόγγυξε ποτέ και δεν το έβαζε κάτω ακόμη και όταν οι πόνοι θέριευαν και έδινε κουράγιο σε όλους όσους την περιέβαλλαν με αγάπη όλα αυτά τα χρόνια.

Η Δημήτρω Παπαδημήτρη με την οικογένειά της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Δημήτρω γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1933 στην Σωπική του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου και γνώρισε όσο ελάχιστοι το σκληρό πρόσωπο της ξενιτιάς. Ο αείμνηστος πατέρας της, Χαράλαμπος Γκατζούρης, λίγους μήνες μετά τον γάμο του με την εκλεκτή της καρδιάς του Στασινή ακολούθησε το πεπρωμένο και ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και εργάστηκε σε εστιατόριο του Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας.

Στα τέλη του 1932 επέστρεψε στην Σωπική και είδε για πρώτη φορά την κόρη του την Καλλιρρόη. Η σύζυγός του Στασινή έμεινε έγκυος εκ νέου, αλλά ο Χαράλαμπος αναχώρησε για την Αμερική με την υπόσχεση να αποκτήσει χρήματα και να επιστρέψει στο χωριό να ζήσει με την οικογένειά του.

Η Δημήτρω γεννήθηκε και μεγάλωσε χωρίς ποτέ της να γνωρίσει το πατρικό χάδι και την πατρική στοργή. Τα γράμματα και τα εμβάσματα που τους έστελνε ο Χαράλαμπος μετρίαζαν τον πόνο. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία άλλαξαν τα δεδομένα και τα όνειρα για την επανένωση της οικογένειας έμειναν μεσοδρομίς, διότι ο Χαράλαμπος Γκατζούρης απεβίωσε το 1974 και ενταφιάστηκε στο Πίτσμπουργκ.

Η Δημήτρω στις 29 Οκτωβρίου 1951 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Βασίλειο Παπαδημήτρη και έζησαν αγαπημένοι και μονοιασμένοι για επτά περίπου δεκαετίες.

Η Δημήτρω Παπαδημήτρη το γένος Γκατζούρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα την Ελένη, την Καλλιάνθη (αείμνηστη) τον Ευθύμιο και τον Χαράλαμπο και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Βασίλειος ασχολήθηκε με τις οικοδομές και η Δημήτρω εργάστηκε στον γεωργικό συνεταιρισμό. Αμφότεροι εργάστηκαν σκληρά και αξιώθηκαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με όσες ανέσεις τους επέτρεπε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Τον Φεβρουάριο του 1991 την ώρα που κατέρρεαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και το ίδιο το σταλινικό καθεστώς, η οικογένεια Παπαδημήτρη μετανάστευσε στην Αθήνα. Η Δημήτρω απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα διότι ο πατέρας της είχε πολιτογραφηθεί  πριν την γέννησή της, αλλά λόγω του προχωρημένου της ηλικίας δεν μπορούσε να έρθει μόνη της στην Αμερική και στην συνεχεία να προσκαλέσει τα παιδιά της.

Ο γιος της Ευθύμιος Παπαδημήτρης το 1996 κέρδισε την λοταρία και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ήρθε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αστόρια.

Μετά από δύο περίπου χρόνια ήρθαν οι γονείς του, οι οποίοι προσκάλεσαν τα παιδιά τους και η οικογένεια Παπαδημήτρη ξεκίνησε την ζωή εκ νέου από το μηδέν.

Ο Βασίλειος και η Δημήτρω αξιώθηκαν να δουν τα εγγόνια να αποφοιτούν από τα καλύτερα πανεπιστήμια, να παντρεύονται και να αποκτούν τις δικές τους οικογένειες. Η Δημήτρω μιλούσε πάντα με υπερηφάνεια για τα εγγόνια, τους γαμπρούς και τις νυφάδες και πάνω από όλα για τα οκτώ δισέγγονά της.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον σύζυγο, στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στους λοιπούς συγγενείς.

Αιωνία της η μνήμη.         

- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.