ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προ επτά περίπου ετών δύο τελειόφοιτοι ομογενείς εργάστηκαν ένα καλοκαίρι ως μαθητευόμενοι στην «General Electric» και εξεπλάγησαν όταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαπίστωσε ότι δύο διευθυντές έφτασαν αργοπορημένοι και με το κεφάλι σκυμμένο.

Και δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν ο διευθύνων σύμβουλος μεταξύ σοβαρού και αστείου συνέστησε σε διακόσιους περίπου μηχανικούς και επιστήμονες να ξεχάσουν το «Greek Time» και να είναι συνεπείς στα ραντεβού και τις υποχρεώσεις.

Οι δύο ομογενείς – φοιτητές την εποχή εκείνη και μετέπειτα στελέχη «General Electric» – έσκυψαν το κεφάλι, κοκκίνησαν και αισθάνθηκαν άβολα, διότι είναι «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το νάμι» που λέει και ο πάνσοφος λαός.

H πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, κ. Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Αυτό ακριβώς σκεπτόμουν όταν διάβασα την απάντηση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλας Κοκόλη στο σχόλιο του συνεργάτη των «Αναμνήσεων», Ντίνου Αυλωνίτη που έγραψε ότι η κ. Κοκόλη μετά τον σύντομο χαιρετισμό της αποχώρησε από την ανοικτή συζήτηση για την «ψήφο των αποδήμων» που διοργάνωσαν το βράδυ της Πέμπτης, 3 Οκτωβρίου 2019 στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής, την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, τον Σύλλογο Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», τη Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών, τoν Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Καρπενήσι», τον Σύλλογο Θεσσαλών «Ασκληπιός», την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας και τον Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια» της Νέας Υόρκη.

Η κ. Κοκόλη, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ο ταμίας του Ελληνικού Κογκρέσου Δρ Γεώργιος Μελικόκης, εξ αρχής είχε δηλώσει ότι είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση και ότι έπρεπε να αναχωρούσε το αργότερο στις 8.00 μ.μ.

Η εκδήλωση άρχισε με καθυστέρηση τριών περίπου τετάρτων της ώρας και η κ. Κοκόλη υποχρεώθηκε να φύγει χωρίς να παρακολουθήσει τη συζήτηση. Ωστόσο καθ’ οδόν για το επόμενο ραντεβού της παρακολουθούσε τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στην σελίδα των «Αναμνήσεων» στο Faceboook.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Φίλιος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και Νίκος Αποστολόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιο συνεπείς πληρώνουν τη νύφη. Και όσο περνάει ο χρόνος άλλο τόσο πολλοί ομογενείς υπολογίζουν να φτάσουν στην εκδήλωση μισή ώρα μετά της προγραμματισμένης.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική, η οποία έχει την αφετηρία στο βάθος του περασμένου αιώνα που δεν υπήρχαν τα μέσα επικοινωνίας που υπάρχουν σήμερα και οι ομογενείς ως επί το πλείστων ήταν «ημεροδούληδες – ημεροφάϊδες» που λέει και ο λαός.

Πρόκειται ταυτόχρονα και για μια και επιζήμια πρακτική, η οποία  απωθεί τη νεότερη γενιά από την ενασχόλησή της με τα κοινά. Τα παιδιά και τα εγγόνια των ομογενών διακρίνονται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων και δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούν το «Greek Time» και τη δική μας νοοτροπία.

Και για να αντιληφθεί κανείς πόσο χρήσιμος και πολύτιμος είναι αυτοσεβασμός και ο συνδυασμός του με τον σεβασμό του ωραρίου πρέπει να παρακολουθήσει μια από τις συνελεύσεις του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, οι οποίες διοργανώνονται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, αρχίζουν με την προσευχή στις 7.00 μ.μ. και κατά κανόνα λήγουν στις 8.30 μ.μ.

Πρέπει να διδαχτούμε από τη θετική εμπειρία των επαγγελματικών φορέων της ομογένειας οι οποίοι ξεκινούν τις εκδηλώσεις στην ώρα τους και τελειώνουν το πολύ σε μιάμιση ώρα, είτε και τις χοροεσπερίδες τους οι οποίες ξεκινούν με την απονομή των βραβείων  – η οποία κυμαίνεται από ένα τέταρτο έως και ένα μισάωρο – και παρέχουν τη δυνατότητα στα μέλη και στους φίλους να απολαύσουν το δείπνο και να ξεφαντώσουν.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τα τρία τελευταία χρόνια επέμεινε και κατάφερε στο πρόσφατο επίσημο δείπνο να περιορίσει τις ομιλίες όλων, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τιμωμένων, στα προγραμματισμένα χρονικά όρια και για πρώτη φορά στην ιστορία οι προσφωνήσεις, οι ομιλίες και οι βραβεύσεις έληξαν σε λιγότερο από μια ώρα και μετά σερβιρίστηκε το φαγητό.

Πρέπει λοιπόν και οι δευτεροβάθμιοι φορείς της ομογένειας να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί να ακούει γενικόλογες αναφορές και κενού περιεχομένου ομιλίες και ότι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν να περιορίσουν τον  χρόνο των ομιλιών, ούτως ώστε να παράσχουν περισσότερο χρόνο στους ομογενείς να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να γνωριστούν καλύτερα και να ξεφαντώσουν.

Δε μπορεί και δεν επιτρέπεται ένα επίσημο δείπνο να έχει περισσότερους από δέκα ομιλητές. Εάν οι φορείς θέλουν να έχουν περισσότερες ομιλίες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης που εν όψει της 100ετηρίδας διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο στο οποίο έγιναν διαλέξεις και παρουσιάσεις οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο «A Centenial Symposium 1912 – 2012 Milestones in History» (Εκατονταετές Συμπόσιο – 1912 – 2012 Ορόσημα στην Ιστορία), το οποίο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κυκλοφόρησε πρόσφατα.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.