ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι εισηγήσεις του επιστημονικού συμποσίου για την εκατονταετηρίδα του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης συμπεριελήφθησαν στο νέο βιβλίο «A Centenial Symposium 1912 – 2012 Milestones in History» (Εκατονταετές Συμπόσιο – 1912 – 2012 Ορόσημα στην Ιστορία), το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον Παγχιακό Σύλλογο «Κοραή» Νέας Υόρκης, ενώ το σχεδιασμό του έφερε εις πέρας η ομογενειακή εταιρεία γραφικών τεχνών «Schema Enterprices» με έδρα τη Νέα Υόρκη και αναμφίβολα θα αποτελέσει πολύτιμο πετραδάκι στην Ελληνοαμερικανική Γραμματεία.

Το επιστημονικό συμπόσιο έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου 2012 στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια και είχε αποσπάσει τα ευμενή σχόλια του κοινού, των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα, αφ ενός μεν διότι αποτελούσε καινοτομία για τα δεδομένα των ομογενειακών συλλόγων, αφ ετέρου διότι απετέλεσε το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της ιδρύσεως του Συλλόγου και της απελευθέρωσης της Χίου.

Το έργο του Ντελακρουά “Η Σαφή της Χίου” το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Το βιβλίο επιμελήθηκε η εκδοτική επιτροπή με επικεφαλής το δικηγόρο, συγγραφέα και Χρήστο Στρατάκη και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις «Hellenic Heritage – The Marble Head of the Poet» του πρέσβη και καθηγητή Ιστορίας Λουκά Τσίλα, «The Megali Idea: A Messianic Dream Unfulfilled» του καθηγητή Χρήστου Ιωαννίδη, «Elements of Economic Transformation in Greece and Chios during 1922 – 2012», του καθηγητή – κοσμήτορα Δρ. Γεώργιου Τσετσέκου, «Χίοι Λογοτέχνες των τελευταίων εκατό χρόνων και η συμβολή τους στην πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας», της φιλολόγου Αθηνάς Κρομμύδα, «Chios Liberated – Shipping Continues Upward» του Δρα Ματθαίου Λως, «The Shooting Star» του Γιώργου Νεγκροπόντε, «Some Key Science Milestones and their Relevance to Chios» και «Hellenism – the American Experience» του Χρήστου Στρατάκη.

«Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Χίο το έτος 2012 ήταν μια εμπειρία ζωής», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Χρήστος Στρατάκης,  διότι συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την ημέρα που οι Χιώτες απελευθέρωσαν το νησί και έδωσαν οριστικό τέλος στα τετρακόσια χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Για τους Χιώτες που διαβιούν στη Νέα Υόρκη το 2012 ήταν ένα εξίσου σημαντικό έτος, διότι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από της ιδρύσεως του Παγχιακού Συλλόγου Κοραής Νέας Υόρκης, αναφέρει ο κ Στρατάκης και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να προβούν στο διπλό εορτασμό και το πιο σημαντικό να εκδώσουν το βιβλίο «Βίοι Παράλληλοι».

Οι μετανάστες κατά την άφιξή τους στο Ellis Island, το νησί των δακρύων και των ονείρων.

«Με την έκδοση του βιβλίου κλείνει η αυλαία του μνημειώδους έτους. Ενός έτους που θα κατακτήσει εξέχουσα θέση στο Πάνθεον των χρονικών της παγκοσμίου Ιστορίας», καταλήγει ο πρόλογος του κ. Στρατάκη.

Εκατονταετηρίδα

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ετηρίδα  είχαν ξεκινήσει με την κρουαζιέρα στον ποταμό Χάντσον στο Μανχάταν (1η Ιουνίου 2012), η οποία έχει ως στόχο να υπενθυμίσει στις νεότερες γενιές των Χιωτών τους δεσμούς της Χίου και των Χιωτών με τη θάλασσα και τη συμβολή τους στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στη Χίο και είχαν στόχο να παράσχουν τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές του Παγχιακού Συλλόγου να προσκυνήσουν τα άγια χώματα των προγόνων τους και το πιο σημαντικό να επισκεφθούν τα μνημεία της γενναιοδωρίας των Χιωτών της Αμερικής.

Οι εκδηλώσεις για την 100ετηρίδα έληξαν με το επίσημο δείπνο και το εν λόγω επιστημονικό συμπόσιο.

Ο Παγχιακός Σύλλογος, ως γνωστόν, είναι ο μοναδικός σύλλογος των ΗΠΑ ο οποίος έχει βραβευτεί με Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών για την αφοσίωσή του στην ελληνική παιδεία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα παρείχαν το έναυσμα και την έμπνευση στα στελέχη του, στην οργανωτική και στην εκδοτική επιτροπή να σημειώσουν μια επί πλέον πρωτιά.

Πρόκειται για την εκδοτική δράση η οποία επισφραγίστηκε με την έκδοση του βιβλίου «100 Χρόνια Βίοι παράλληλοι Χίος Ελεύθερη – Παγχιακός «Κοραής» Νέας Υόρκης» που κυκλοφόρησε το 2014 και το οποίο περιελάμβανε την ιστορία του Συλλόγου, λαογραφία, προσωπογραφίες, παραδόσεις και άλλα σχετικά με την ζωή των Χίων, της Νήσου και της αλλοδαπής.

Το βιβλίο επιμελήθηκε η εκδοτική επιτροπή με επικεφαλής τον δικηγόρο και ευεργέτη της Παιδείας Χρήστο Στρατάκη και την Αθηνά Κρομμύδα, φιλόλογο – διευθύντρια την εποχή εκείνη του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Το πρωτοποριακό αυτό βιβλίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πόνημα με μεγάλες διδακτικές αξίες όχι μόνο για τους Χιώτες της Αμερικής, αλλά και για την ίδια την Ομογένεια.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.