ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Τη σημασία τού να δημιουργείς και να εμπνέεις και την παραδοχή ότι υπάρχουν σήμερα Έλληνες στον κόσμο που μέσα από τη δημιουργία και την έμπνευση που παράγουν ανυψώνουν μια ολόκληρη χώρα μεταφέρει η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων “Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες” που παρουσιάστηκε, σήμερα, μαζί με την απονομή βραβείων “ΙFG AWARDS 2019”, σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Μια σειρά αφιερωμένη στους Έλληνες της διασποράς, που όχι μόνο δεν ξέχασαν την καταγωγή τους αλλά με το έργο τους τιμούν και προβάλλουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Πρόκειται για τους Αλεξάντρ Ντεσπλά/Alexandre Desplat- «Γράμματα και Τέχνες», καθηγητή Δημήτριο Νανόπουλο- «Επιστήμη», Ντιν Μητρόπουλος/Dean Metropoulos- «Επιχειρηματικότητα», Κορίνα Μεντζελοπούλου/Corinne Mentzelopoulos- «Έργο Ζωής», Ίδρυμα Μπεχράκη/The Behrakis Foundation- «Φιλανθρωπικά Ιδρύματα».

Ο πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΤΑ Πολυχρόνης Γριβέας αφού εξήρε το έργο του Ιδρύματος “International Foundation for Greece”, «ένα σπουδαίο Ίδρυμα», που δημιουργήθηκε από την Ασπασία και τον Γιώργο Λεβέντη «με σκοπό να ενισχύσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό», αναφέρθηκε στο θεσμό των Βραβείων, τα οποία -όπως είπε- «επισφραγίζουν τιμητικά ένα έργο ζωής που είναι άμεσα συνυφασμένο με την ελληνική αξία στο παγκόσμιο στερέωμα».

Στιγμιότυπο από την βράβευση της Κορίνα Μεντζελοπούλου. Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να δείχνει το δρόμο. Ακόμη και σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας, ακόμη και σε περιόδους όπου δοκιμάστηκε από τη λαίλαπα των σύγχρονων προβλημάτων της, δεν έπαψε να χτίζει δρόμους υπερβατικούς, μέσα από το έργο ανθρώπων που εμπνέουν και προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Αυτούς τους ανθρώπους, τους σπουδαίους Έλληνες της εποχής μας, τις διακεκριμένες προσωπικότητες που διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο, τιμάει κάθε τρία χρόνια το Ίδρυμα. Τιμώντας το έργο Ελλήνων που αλλάζουν τον κόσμο, δεν τιμούμε μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον που έρχεται».

Εκ μέρους του ΙFG, ο Ευαγόρας Λεβέντης, ο οποίος έκανε και την απονομή των βραβείων, τόνισε πως τα ΙFG ΑWARDS, θεσπίστηκαν το 2013, αφορούν στην αναγνώριση και βράβευση διακεκριμένων Ελλήνων του εξωτερικού που όχι μόνο δεν ξεχνούν την Ελληνική υπόσταση, αλλά προβάλλουν και ζωντανεύουν ο καθένας με το δικό του σπουδαίο έργο την ιδέα της Ελλάδας. Απονέμονται κάθε τρία χρόνια ενώ φέτος, όπως σημείωσε, για πρώτη φορά εκδόθηκαν σε γραμματόσημα απεικονίζοντας προσωπικότητες που βρίσκονται εν ζωή.

Από την πλευρά τους, τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την παραλαβή των βραβείων, ευχαρίστησαν τόσο το Ίδρυμα όσο και τα ΕΛΤΑ για την μεγάλη τιμή να επιλεχθούν και να βραβευτούν, επισημαίνοντας πως ο καθένας από την πλευρά του θα συνεχίσει να βοηθάει και να προβάλλει την Ελλάδα.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Δημήτρη Νανόπουλου. Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

* Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων περιλαμβάνει πέντε γραμματόσημα και θα διατίθενται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2022, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα. Κυκλοφορούν επίσης Εικονογραφημένοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, Τυποποιημένες σειρές Γραμματοσήμων. Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού-100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ. που θα αποσυρθούν στις 6 Οκτωβρίου 2022.

Τα βραβεία του IFG για το έτος 2019

Γράμματα και τέχνες: Αλεξάντρ Ντεσπλά

Πολυβραβευμένος συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος. Δύο φορές νικητής βραβείου Όσκαρ για τη μουσική επένδυση των ταινιών «Η μορφή του νερού» και «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και εννέα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, ο Alexandre Desplat έχει ήδη κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Grammy, τρία BAFTA, τρία Cesar και έχει στο βιογραφικό του πολλές άλλες διακρίσεις και σπουδαίες συνεργασίες. Πρόκειται για ένα από τους πιο λαμπρούς συνθέτες της γενιάς του που υπογράφει τη μουσική επένδυση σε κάποιες από τις πιο διάσημες ταινίες της μεγάλης οθόνης.

Επιστήμη: Καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος

Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Houston. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Έχει συγγράψει πάνω από 680 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 49.100 αναφορές.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας (Μασαχουσέτη). Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε, από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής, το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.

Επιχειρηματικότητα: Ντιν Μητρόπουλος

Δραστήριος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της Metropoulos & Co, έγινε γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο για την ικανότητα του να «αναβιώνει» και να αυξάνει την αξία παραδοσιακών προϊόντων που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην Αμερική. Έχει αναβιώσει ή δημιουργήσει σχεδόν 100 επιχειρηματικά προϊόντα και 300 brands. Η σπουδαία φιλανθρωπική του δράση εστιάζει στην παγκόσμια εκπαίδευση, την υγεία των παιδιών και σε προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στις Ελληνικές και Ορθόδοξες Αμερικανικές και παγκόσμιες κοινότητες και υποστηρίζει Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού και πολλές Ελληνικές πολιτιστικές και θρησκευτικές δράσεις στις ΗΠΑ.

Έργο Ζωής: Κορίνα Μεντζελοπούλου

Ιδιοκτήτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος του Chateau Margaux. Συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες στον κλάδο της οινοποιίας παγκοσμίως. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της κληρονόμησε έναν ιστορικό και εμβληματικό αμπελώνα στο Bordeaux. Σήμερα οι αμπελώνες της παράγουν ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά παγκοσμίως, το Chateau Margaux. Είναι ιδρυτικό μέλος του The Hellenic Initiative, ενός κινήματος που κινητοποιεί τους Έλληνες της Διασποράς με στόχο την κοινωνικό οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Στην Ελλάδα η κυρία Μετζελοπούλου έχει θεσπίσει υποτροφίες για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, στη μνήμη του πατέρα της.

Φιλανθρωπία: Ίδρυμα Μπεχράκη

Με θητεία 40 χρόνων στη φαρμακευτική βιομηχανία, ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπεχράκης διακρίνεται για το έντονο φιλανθρωπικό του έργο. Μαζί με τη σύζυγό του, Μαργκώ, έχουν ιδρύσει το Ίδρυμα Μπεχράκη, με έδρα τη Βοστόνη. Το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος επικεντρώνεται στους τομείς της Τέχνης, της Εκπαίδευσης, της Υγείας ενώ γνωστή είναι η στήριξή του σε θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα, τις κοινότητες των Ελλήνων της διασποράς και την ελληνορθόδοξη πίστη. Έχουν ιδρύσει και χρηματοδοτούν έδρες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, το Ερευνητικό Εργαστήριο George D.Behrakis, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, το οποίο δώρισε το Ίδρυμα Μπεχράκη στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία SmokeFreeGreece, με εκπαιδευτικές αντικαπνιστικές δράσεις σε όλη την χώρα.

B.K.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.