ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Χριστός Ανέστη», «Σας Ευχαριστούμε» «Μας λείψατε» … ήταν μερικά από τα συνθήματα και τα πανό τα οποία κρατούσαν τρεις γενιές των ομογενών την Κυριακή του Αντιπάσχα με τα οποία παρέλασαν στο προαύλιο του ναού του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης.   

Το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» για τα ονομαστήρια της Κοινότητας θα ήταν αδύνατο να είχε τη δύναμη που απέκτησε χωρίς την ουσιαστική συνεργασία του φωτορεπόρτερ – βιντεογράφου Βασίλη Κεϊσογλου.

Πρόκειται για την αμοιβαία συνεργασία των «Αναμνήσεων» με το «Cosmos Philly TV», η οποία ξεκίνησε προ ενός περίπου έτους και η οποία παρείχε την δυνατότητα στους αναγνώστες μας σε όλον τον κόσμο συν τοις άλλοις να παρακολουθήσουν ζωντανά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και  την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των πραγματικών ηρώων της εποχής του κορωνοϊού.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, π. Χριστόφορος Οικονομίδης. Φωτογραφία: www.cosmosphilly.com / Ελευθέριος Κώστανς.

Τα γεγονότα τρέχουν και όπως λέει και ο πάνσοφος λαός πολλές φορές «δεν μας αφήνουν οι τρίχες να ασχοληθούμε με τα γένια» και μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής θεωρούσα σχεδόν απίθανο να ασχοληθώ με την κάλυψη μιας επί πλέον Θείας Λειτουργίας χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πιστών.

Το απρόσμενο τηλέφωνο του Βασίλη, λίγο μετά το πέρας της Λειτουργίας και του αυτοκινητιστικού ράλι στο προαύλιο του ναού με ώθησε να επανεξετάσω την αρχική απόφαση και να ενσκήψω στις λεπτομέρειες.

Παρακολουθώντας προσεκτικά το βίντεο που μου έστειλε διαπίστωσα ότι ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χριστόφορος Οικονομίδης έκανε ένα βήμα μπροστά καθώς πλησίαζε ένα μαύρο «Acura» με οδηγό μια γυναίκα και συνοδηγό  έναν άνδρα που προσπαθούσε να απαθανατίσει με το κινητό του τηλέφωνο κάθε στιγμή.

Ο π. Χριστόφορος έσκυψε ευλαβικά το γόνυ και ένα δάκρυ κύλησε το πρόσωπό του. Στην θέση του συνοδηγού καθόταν ο Γιάννης Πρατσινάκης, ο οποίος νίκησε τον κορωνοϊό και ο οποίος γιόρτασε με την οικογένειά του την Ανάσταση.  Ήταν ο γιος του προκατόχου του, του π. Εμμανουήλ Πρατσινάκη και της πρεσβυτέρας Μαρίας ο οποίος ηγείται των ερευνών της Φαρμακοβιομηχανίας «Merc» για το φάρμακο και το εμβόλιο του κορωνοϊου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ Τσάρλς Σαντήλος (Charles Sandilos). Φωτογραφία: www.cosmosphilly.com / Ελευθέριος Κώστανς.

Ήταν μαζί του η σύζυγός του Μαρία, στον ρόλο της οδηγού και τα τρία υπέροχα κορίτσια που συγκίνησαν την ομογένεια και όλον τον κόσμο με την αγάπη τους για τον πατέρα τους.

Η Κυριακή του Αντιπάσχα του 2020 υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές όχι μόνο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, αλλά και όλης της Αμερικής, διότι η εν λόγω κοινότητα κατάφερε να ολοκληρώσει τα έργα για την ανακαίνιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένου και του ναού, καθώς επίσης και της ανέγερσης του καμπαναριού.

Η κοινότητα του Αγίου Θωμά είναι μια από τις ελάχιστες κοινότητες η οποία έχει ποντάρει και κατάφερε να θέσει νέα στάνταρτ στην επικοινωνία με τα στελέχη και τα μέλη και στην κυριολεξία να κάνει τη διαφορά.

Ακόμη και την περίοδο που «μένουμε σπίτι» και η εκκλησία ήταν κλειστή ενημέρωνε τακτικά τα στελέχη και τα μέλη και μάλιστα τα προέτρεπε να προτιμήσουν τα ελληνικά εστιατόρια και τις επιχειρήσεις που ενισχύουν την κοινότητα.

Ανήρτησε στην ιστοσελίδα τον κατάλογο των εστιατορίων που είναι ανοικτά και κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη να παροτρύνουν και τους Αμερικανούς φίλους να παραγγέλνουν φαγητό αποκλειστικά και μόνο από τα ομογενειακά εστιατόρια.

Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση η οποία θυμίζει τη ρήση «το ένα χέρι νίπτει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο».

Το παράδειγμα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ πρέπει να βρει και άλλους μιμητές και το πιο σημαντικό να υπενθυμίσει στους ηγέτες της ομογένειας ότι «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» και να τους δώσει το έναυσμα έστω και αργά να αναλάβουν πρωτοβουλίες συσπείρωσης των ομογενών.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.