ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και πέρασαν τρία περίπου 24ωρα από την συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ Ευστάθιο Καραντώνη, εν τούτοις κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται στο νου μου τα σταράτα λόγια του για τις συνθήκες που η μεγαλώνυμη κοινότητα επρόκειτο να γιορτάσει τα ονομαστήρια του ιερού ναού.

«Γιορτάζουμε σαν Κρυπτοχριστιανοί, σαν στο Κρυφό Σχολείο, με τα φώτα σβηστά και με τις πόρτες ταμπουρωμένες», δήλωσε στις «Αναμνήσεις», ο κ. Καραντώνης, βάζοντάς με σε σκέψεις.

Κι αυτό διότι ο Στάθης δεν μασάει τα λόγια του. Έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ και όπως και οι άλλοι οι πρώην πρόεδροι, Γιώργος Χωριάτης, Δημήτρης Ροζανίτης και Πίτερ Παπαδέας ανήκουν στο «εμείς». Υπηρετούν τον Άγιο Θωμά και την Ομοσπονδία από οποιαδήποτε μετερίζι και αν βρεθούν και κάνουν την διαφορά.

Οι εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του ναού, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν αφιερωμένες στους γιατρούς στους νοσηλευτές και γενικότερα στους άνδρες και στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Λόγω των περιοριστικών τις συναθροίσεις μέτρων, ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού ,έλαβαν για πρώτη φορά στην ιστορία της κοινότητας χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των στελεχών και των μελών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, 25 Απριλίου 2020 με τον πανηγυρικό Εσπερινό και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 26 Απριλίου 2020, με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία την οποία μετέδωσε ζωντανά το «Cosmos Philly TV», καθώς επίσης και το Facebook των «Αναμνήσεων».

Οι εκδηλώσεις αυτές εάν δεν ήταν επί ποδώς ο εκλεκτός μας συνάδελφος και φίλος Βασίλης Κεϊσογλου θα περνούσαν απαρατήρητες τουλάχιστον στο αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων», διότι μετά την απ’ ευθείας μετάδοση θα ήταν περιττό να προετοιμάζαμε και ειδικό ρεπορτάζ.

Γιόρτασαν διπλά

«Την Κυριακή ψιλόβρεχε και η απουσία των πιστών καθιστούσε  ακόμη πιο διαπεραστικό το ψύχος. Ανταλλάξαμε ευχές με τον π. Χριστόφορο Οικονομίδη και βγήκαμε παρέα με τον πρόεδρο Τσάρλς Σαντίλο (Charles Sandilos) και τον ιεροψάλτη και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Ο χώρος στάθμευσης ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα με την μούρη προς την είσοδο του ναού και με τις μηχανές αναμμένες. Τα πολύχρωμα μπαλόνια, οι γαλανόλευκες και τα πανό με τα «we miss you» «thank you» με προσγείωσαν ανώμαλα. Έβγαλα από την θήκη την κάμερα και απαθανάτισα τις μοναδικές στιγμές», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο Βασίλης Κεϊσογλου.

Στην πρώτη σειρά ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο της ομάδας Πρατσινάκη (Pratsinakis Team) που οδηγούσε η Μαρία και δίπλα της στην θέση του συνοδηγού χαμογελαστός και ευδιάθετος κάθονταν ο Γιάννης Πρατσινάκης, ο οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ο πρώτος ομογενής που νίκησε τον κορωνοϊό.

Ο Γιάννης και η Μαρία Πρατσινάκη με τα κορίτσια τους Στέλλα – Μαρία, Κατερίνα και Ιωάννα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Πρατσινάκη.

Ο π. Χριστόφορος έσκυψε ευλαβικά το γόνυ του, με τον ίδιο τρόπο που υποκλινόμαστε στους ήρωες, έκανε ένα βήμα μπρος και τα μάτια του βούρκωσαν.

«Βούρκωσαν τα μάτια των στελεχών και των μελών της κοινότητας και τα δικά μας και η φετινή Ανάσταση και η Κυριακή του Αντιπάσχα απόκτησαν ουσιαστικό νόημα», πρόσθεσε ο κ. Κεϊσογλου, ο οποίος το βράδυ της Ανάστασης κάλυψε ζωντανά την Ακολουθία στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Φιλαδέλφια και συγκλόνισε την ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό με το βίντεό του που κόβει την ανάσα.

Η εικόνα των ομογενών με αναμμένα τα κεριά πίσω από την κλειδαμπαρωμένη πόρτα του ναού και τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Αλέξανδρο Κατρακιά να αναφωνεί το «Δεύτε Λάβετε» και να βουρκώνει δικαιολογεί πλήρως την προαναφερόμενη φράση του Στάθη Καραντώνη και το «ξεσάλωμα» των πιστών την Κυριακή του Θωμά.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.