ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ξενοδοχείο «Pierre Hotel» στην καρδιά του Μανχάταν το βράδυ της Παρασκευής, 8ης Μαρτίου 2019 είχε πλημμυρίσει από μέλη και στελέχη του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, καθώς επίσης και του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ τα οποία προσήλθαν να τιμήσουν τον ευεργέτη της Παιδείας και της Εκκλησίας, Στέφανο Τσερπέλη.

Στη μεγάλη αίθουσα παρατέθηκε το επίσημο δείπνο τριακοσίων ατόμων, ενώ στην πλαϊνή αίθουσα είχαν την δική τους γιορτή τριακόσιοι περίπου νέοι και νέες οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού.

Στη γιορτή παρέστησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβεις Μαρία Θεοφίλη και Κορνήλιος Κορνηλίου, αντίστοιχα, οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα, η ευεργέτιδα του Καθεδρικού Ναού Ελένη Χιώτη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, η εκτελεστική διευθύντρια της «Ηγεσίας των 100» Πολέτ Πούλου και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=2deGHObbhPk&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του συμβουλίου Δρ. Γεώργιος Λιακέας και η σύζυγός του Κάρολ Κόντου –Λιακέα καλωσόρισαν τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους επίσημα προσκεκλημένους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Η Στέλλα Παντελίδη, η οποία προ δύο περίπου μηνών εκλέχτηκε πρόεδρος του Συμβουλίου του Καθεδρικού εξήρε την προσφορά του Στέφανου Τσερπέλη και τόνισε ότι η βράβευσή του γίνεται σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους του Καθεδρικού, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της ερανικής εκστρατείας «Capital Campaign».

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, π. Ιωάννης Βλάχος επεσήμανε ότι συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα της ζωής ενός μεγάλου ανδρός, ενός ακάματου εργάτη στον αμπελώνα του Κυρίου, ενός χαρισματικού ηγέτη και μεγάλου ευεργέτη.

Εκτενή αναφορά έκανε στη ζωή και το έργο του Στέφανου Τσερπέλη από τον Αγαλιανό της Ευρυτανίας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και εστίασε την προσοχή του στην φιλοπατρία του και στην αγάπη του για την Ελλάδα και την Αμερική.

Ο Στέφανος Τσερπέλης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Ο τιμώμενος υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό την περίοδο του πολέμου στην Κορέα και όλη του η ζωή ήταν συνδεδεμένη την Εκκλησία. Προσέφερε τις υπηρεσίες τους σε έξι διαφορετικές κοινότητες, ενώ πρόσφατα διορίστηκε και στο νέο συμβούλιο του ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Αρχιεπίσκοπο, την πρόεδρο και το ζεύγος Λιακέα και απένειμαν το βραβείο στον κ. Τσερπέλη.

Εμφανώς συγκινημένος από την τιμή ο κ Τσερπέλης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τόνισε ότι μοιράζεται το βραβείο με την οικογένειά του και με την ευργέτιδα Ελένη Χιώτη που ήταν παρούσα και προ τριών περίπου ετών έχει κάνει τη μεγαλύτερη δωρεά προς τον Καθεδρικό.

Ο κ. Τσερπέλης εξέπληξε το ακροατήριο με τα ταπεινοφροσύνη του και με την αγάπη του για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τόνισε ότι τα συναισθήματά του είναι κοινά με τα συναισθήματα της σιωπηλής πλειοψηφίας του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας της Αμερικής.

Γενική άποψη της μεγάλης αίθουσας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Παρθενώνα και στην Αγία Σοφία, τα δύο σύμβολα του έθνους μας, και τόνισε ότι ο υπό ανέγερση ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν είναι ο Παρθενώνας και Αγία Σοφία της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής.

«Όπου πάω ο Άγιος Νικόλαος με ακολουθεί» επεσήμανε ο κ. Τσερπέλης υπενθυμίζοντας στους συνδαιτυμόνες το ιερό χρέος της ολοκλήρωσης του Αγίου Νικολάου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία και στα χαρίσματα του Στέφανου Τσερπέλη, στην προσφορά του σε έξι κοινότητες, στο Συμβούλιο της Αμέσου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όπου για πολλά χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Αναφερόμενος στο ταλέντο του επεσήμανε ότι ο Στέφανος έχει δέκα τάλαντα και ότι η τιμή είναι φυσιολογική.

Ο τιμώμενος στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μαζί με τον Χριστόφορο Στρατάκη ηγήθηκαν του μεγάλου εράνου για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της κοινότητας και του σχολείου του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και πολλοί από τους συνδαιτυμόνες επεσήμαναν ότι ο διορισμός του στο νέο συμβούλιο του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου αποτελεί εγγύηση και για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της τιμητικής εκδήλωσης και τόνισε ότι ήταν άξια η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του Στέφανου Τσερπέλη.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμανε ότι ο τιμώμενος είναι χαρισματικός ηγέτης, μεγάλος και σπάνιος ευεργέτης.

Ο κ. Τσερπέλης Τσερπέλης επεσήμανε: «Τιμήθηκα για κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Εμείς ακολουθούμε το δρόμος που χάραξε ο Χριστός για μας «επί έργοις αγαθοίς». Δεν χρειάζονται τιμές όταν κάνεις το καθήκον. Πριν από εμένα τιμήθηκαν 83 άλλες προσωπικότητες και όταν βλέπω τον κατάλογο λέω στον εαυτό μου ότι εγώ είμαι «ανάξιος» γι αυτόν τον κατάλογο».

«Ότι είπα στην ομιλία μου τα πιστεύω διότι ξέρω ότι το δρόμο που ακολουθώ και πρέπει να ακολουθήσουμε τον χάραξε ο Ιησούς Χριστός επί του Σταυρού με το αίμα του», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις δωρεές του στα σχολεία και τη μεγάλη δωρεά στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» διερωτήθηκε: «Αν δε δώσουμε χρήματα στα σχολεία πώς θα μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας τα ελληνικά, τη γλώσσα του Χριστού και της Εκκλησίας, πώς θα γίνουν Έλληνες.

Όσον αφορά την ανέγερση του Αγίου Νικολάου επεσήμανε: «Όπου πάω βλέπω τον Αγιο Νικόλαο να με ακολουθεί να με κοιτάζει. Εάν δεν προσφέρουμε εμείς για τον Αγιο Νικόλαο, τότε ποιος;».

Η Αθηνά Κρομμύδα, πρώην διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» μιλώντας στις Αναμνήσεις επεσήμανε: «Είμαι βαθιά συγκινημένη διότι παραβρέθηκα με όλους τους συνοδοιπόρους του Στέφανου Τσερπέλη σε τούτη την επάξια τιμή η οποία προβάλει το μεγαλείο της πολυσχιδούς προσφοράς του. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι ο Στέφανος είναι καλός μας φίλος και ένας από τους πιο υπέροχους ανθρώπους της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ».

«Ο Στέφανος προσέφερε τόσα πολλά και δίδαξε με το έργο, με τη γενναιοδωρία και με τη φιλαλληλία του και τον ευχαριστούμε για τα διδάγματα και τη φιλία του», κατέληξε η κ. Κρομμύδα.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.