Η «Τριακονταετής Γενοκτονία 1894-1924». Ένα εξαίρετο βιβλίο στην πιο κατάλληλη στιγμή…

0
Οι Αρμένιοι πρόσφυγες το 1918. Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου / New York Times

Του Δρα Νίκου Σταματάκη

Προχθές μόλις κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο με τίτλο “THE THIRTY-YEAR GENOCIDE – Turkey’s Destruction of Its Christian Minorities, 1894-1924” (“Η Τριακονταετής Γενοκτονία – Η Καταστροφή από την Τουρκία των Χριστιανικών Πληθυσμών της, 1894-1924”).

Το βιβλίο είναι έργο δύο Ισραηλινών συγγραφέων, των Benny Morris και Dror Ze’evi, και περιγράφει με εξαιρετική σαφήνεια και τοποθετεί στο ιστορικό τους περίγραμμα τους απερίγραπτους βαρβαρισμούς των Τούρκων που αναπόφευκτα κατέληξαν να ονομάζονται «γενοκτονία». 

Εκεί και τότε γεννήθηκε αυτός ο τρομερός όρος που κατέληξε αργότερα να αποκτήσει σημαντική νομική ισχύ καθώς επικυρώθηκε από διεθνείς συνθήκες.  Αυτή τη νομική ισχύ φοβάται άλλωστε σήμερα η Τουρκία και για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί οτιδήποτε μέσα στη διάθεσή της για να αποτρέψει την αναγνώριση των γενοκτονιών από τα διεθνή κοινοβούλια.

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Αν το κατάφερε έως σήμερα οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη των διάφορων εβραϊκών λόμπι ανά την υφήλιο.  Αυτό όπως επιτέλους άλλαξε και αυτό φανερώνει και η εθνότητα των συγγραφέων. 

Ακόμα πιο σημαντική είναι η συνύπαρξη στο σημαντικό αυτό έργο και των τριών γενοκτονιών που διαπράχθηκαν από τους τούρκους πριν περίπου ένα αιώνα, των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας και των Ασσυρίων. 

Ελπίζουμε οι σύλλογοι και οργανώσεις μας να εκμεταλλευθούν την εξαίρετη συγκυρία και να καλέσουν (σε συνεργασία με τις εβραϊκές και τις αρμενικές οργανώσεις) τους δύο συγγραφείς σε ομιλίες τουλάχιστον στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη και εάν είναι δυνατόν σε άλλες πόλεις.  Τι καλύτερος τρόπος προώθησης της επικύρωσης των Γενοκτονιών αυτών συνολικά σε ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.