Θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο του χοράρχη, επιχειρηματία και ευπατρίδη Ευστρατίου – Δημήτρη Βαρδάκη

  0
  292
  Ο Ευστράτιος - Δημήτριος Βαρδάκης (Ephstratius James Vardakis) με τη σύζυγό του Ελένη σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βαρδάκη.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο χοράρχης και δεξιοτέχνης του οργάνου, ο επιχειρηματίας, ο φιλάνθρωπος και ο ευπατρίδης Ευστράτιος – Δημήτριος Βαρδάκης (Ephstratius James Vardakis) δεν υπάρχει πια ανάμεσα μας. Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών έχοντας το πλευρό του την οικογένεια.

  Η σορός του το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Δεκεμβρίου 2019, από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο ιερό ναό των Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης στη διεύθυνση 80 Laurel Avenue, Roseland, N.J. 07068.

  Οι οικείοι, οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί της Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου 2019, από τις 10.30 – 11.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγω ναό για να προσκυνήσουν τη σορό του και αμέσως μετά να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία.

  Ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα αμέσως μετά στο κοιμητήριο «Hillside Cemetery» στη διεύθυνση 742 Rutherford Avenue, Lyndhurst, N.J. 07071.

  Ο Μιλτιάδης και η Ελένη Βαρδάκη με τα παιδιά τους Παύλο, Αλέκο, Ευστράτιο και Φώτιο το 1936 όταν επέστρεψαν στην Αθήνα. Φωτογραφία: Ευγανική παραχώρηση οικογένειας Βαρδάκη.

  Ο θάνατός του καταλυπεί σύζυγό του Ελένη το γένος Αϊβαλοπούλου, τα παιδιά του Παναγιώτη και Μπέκι (Peter & Becky Vardakis), Χρήστο και Κική (Christo & Kiki Vardakis), τα εγγόνια Δημήτρη (James), Τάμι (Thomas), Γεώργιο – Ευστράτιο (Georgios) και Ελένη – Μαρία (Eleni), τον αδελφό του Φώτιο Βαρδάκη (Fotios Vardakis) τα ανίψια Penelope, Milton, Philip και Cathy, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1931 στο Τζέρσεϊ Σίτι και μεγάλωσε στους κόλπους της ιστορικής κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διότι ο πατέρας του Μιλτιάδης Βαρδάκης ήταν συνιδρυτής, στυλοβάτης και ευεργέτης της.

  Οι αείμνηστοι γονείς του Μιλιτάδης και Ελένη κατάγονταν από τον Πύργο και την Κόνιτσα του νομού Ιωαννίνων, αντίστοιχα, και ήρθαν στην Αμερική το 1910. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα αγόρια, τον Παύλο, τον Αλέκο, τον Ευστράτιο και τον Φώτιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. λόγω της μεγάλης οικονομικής

  Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του Ευστρατίου η οικογένεια επέστρεψε στην Αθήνα και μάλιστα διέμενε στην Πλάκα. Κι αυτό διότι ο Μιλτιάδης και η Ελένη ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον.

  Όταν τα σύννεφα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πλήθυναν γύρω από την Ελλάδα η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα και να επιστρέψουν στην Αμερική. Έτσι λοιπόν η οικογένεια Βαρδάκη επιβιβάστηκε σε ένα από τα καράβια και επέστρεψε στη Νέα Ιερσέη.

  Ο αείμνηστος είχε έφεση στη μουσική και όταν οι συνομήλικοί του έπαιζαν στα γήπεδα αυτός μάθαινε το πιάνο και κατέστη ο μοναδικός μουσικός σε όλη την οικογένεια. Από μικρός άρχισε τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής και για τρία τέταρτα του αιώνα διετέλεσε χοράρχης και οργανοπαίκτης.  Αρχικά υπηρέτησε στην κοινότητα της Αναλήψεως στο Φέρβιου, ενώ τις τρεις τελευταίες δεκαετίες υπηρέτησε την κοινότητα των Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης στο Roseland της Νέας Ιερσέης.

  Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 γνωρίστηκε με την Ελένη το γένος Αϊβαλοπούλου που είχε γεννηθεί στην Αστόρια και έλκυε την καταγωγή της από το Αϊβαλή της Μικράς Ασίας. Το 1961 χόρεψαν τον χορό του Ησαϊα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.  Αρχικά το ζεύγος διέμεινε στο Τζέρσεϊ Σίτι, στο οποίο την εποχή εκείνη κατοικούσαν πολλοί Έλληνες.

  Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Χρήστο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Ο Ευστράτιος τις δύο πρώτες δεκαετίες εργάστηκε στην Prudential Life Insurance στο Bayonne της Νέας Ιερσέης και το 1963 μετακόμισε στην εν λόγω περιοχή. Με την εργατικότητα, με το φιλότιμο και με το δαιμόνιο της φυλής το 1965 δημιούργησε το «Vardakis Insurance Agency» με έδρα το Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, το οποίο διακρινόταν για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και το οποίο διατήρησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1999.

  Ο αείμνηστος μιλούσε πάντα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τα παιδιά του, τον Παναγιώτη και τον Χρήστο.

  Ο Παναγιώτης Βαρδάκης ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του. Είναι νυμφευμένος με την Μπέκι και έχουν δύο παιδιά τον Δημήτρη και τον Τάμι.

  Ο Χρήστος Βαρδάκης είναι λογιστής και ιδρυτής των εταιριών «Christo Vardakis & Associates» και «Alpha-Ωmega Payroll Solutions, LTD», που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο στη διεύθυνση 140 Route 17 North, Hackensack, N.J., 07061.  Είναι νυμφευμένος με την Κική το γένος Γεωργάλου που έλκει την καταγωγή της από το Λιθί και τις Κηπουριές της Χίου και έχουν δύο παιδιά τον Γεώργιο – Ευστράτιο και την Ελένη – Μαρία.

  Ο Γεώργιος –Ευστράτιος είναι 20 ετών και είναι το μόνο από τα εγγόνια το οποίο διδάχτηκε δίπλα στον παππού το πιάνο και έπαιζαν μαζί το «Περιγιάλι» του Θεοδωράκη.

  Ο αείμνηστος όπως επεσήμανε ο γιος του λάτρευε την Ελλάδα και την επισκεπτόταν συχνά με τα παιδιά και τα εγγόνια του διότι ήθελε να αναβαπτιστούν με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα των Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης στη διεύθυνση 80 Laurel Avenue, Roseland, N.J. 07068, αναγράφοντας στην επιταγή «SS. Nicholas, Constantine and Helen Church, c/o Mortgage Fund».

  Τέλος να σημειώσουμε ότι η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο Γραφείο Τελετών «Shook-Farmer Funeral Home, Roseland, NJ, (www.shookfarmer.com).

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.