ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σάλο με όλη τη σημασία της λέξεως έχει προκαλέσει στις δύο ακτές του Ατλαντικού η αποκάλυψη της ιστοσελίδας «Καλάμι» ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης δεν είναι κάτοχος πτυχίου μεταπτυχιακών σπουδών από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, καθώς επίσης και την άμεση αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση του κ. Διαματάρη μέσω της οποίας παραδέχεται ότι «δεν είναι κάτοχος του Πτυχίου ΜΒΑ, λέγοντας ότι «οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να αποκτήσει τον σχετικό τίτλο σπουδών» προκάλεσαν προβληματισμό και πόνο στην ομογένεια και κυρίως στους δημοσιογράφους που υπηρέτησαν με αφοσίωση τον «Εθνικό Κήρυκα» συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα που για δύο δεκαετίες σε κάθε δοθείσα ευκαιρία ανέφερε με υπερηφάνεια ότι ο εκδότης της εφημερίδας ήταν κάτοχος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» ο οποίος από την ημέρα του διορισμού του κ. Διαματάρη στο αξίωμα του υφυπουργού Εξωτερικών είχε σχεδόν μόνο αυτός ενημέρωση για τις συναντήσεις και τις επαφές του, μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έγραψε τίποτε σχετικά με το πτυχίο του.

Το ντοκουμέντο το οποίο αποκάλυψε η ιστοσελίδα “Καλάμι”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση το πρωί της Δευτέρας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητούσε από τον Υφυπουργό να προσκομίσει τον εν λόγω τίτλο σπουδών, ενώ μετά τη δήλωση του κ. Διαματάρη ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση και ζήτησε την παραίτησή του.

Η αποκάλυψη

Οι «Αναμνήσεις», ως είθισται,  μόλις πληροφορήθηκαν την αποκάλυψη του «Καλαμιού» το πρωί της Δευτέρας, 2 Δεκεμβρίου 2019 ερεύνησαν το όλο θέμα.  

Στα κατάστιχα των αποφοίτων που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Κολούμπια δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του υφυπουργού.

Η διευθύντρια της Γραμματείας της Σχολής μας παρέπεμψε στον οργανισμό πιστοποίησης των πτυχίων όλων των πανεπιστημίων «National Student Clearinghouse».  Την ώρα που επικοινωνούσαμε με τη γραμματεία του οργανισμού τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την απάντηση του υφυπουργού εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, μέσω της οποίας παραδέχεται ότι δεν είναι κάτοχος του εν λόγω τίτλου σπουδών.

Η δήλωση του κ. Διαματάρη

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Αντώνη Διαματάρη έχει ως εξής: «Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπίστωσα σήμερα πως όσα αναφέρονται στο βιογραφικό μου σημείωμα, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσαν αφορμή για αρνητικό σχολιασμό.

»Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω ότι στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω ότι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο Πανεπιστήμιο Columbia, καθώς πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών. 

»Λυπάμαι αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών, ιδίως μάλιστα όταν είναι γνωστή η επί δεκαετίες προσφορά μου στα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αλεξανδρούπολη ήταν κάτι παραπάνω από καυστικός και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.

 «Το απόγειο της αριστείας έρχεται να επιβεβαιώσει η είδηση ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα ομογένειας, ο κ. Διαματάρης, εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, μιας εφημερίδας στην ομογένεια όπου 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτε άλλο από το να λοιδορεί εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τότε, έχει δηλώσει στο βιογραφικό του ότι είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο πανεπιστήμιο Columbia, αλλά το πανεπιστήμιο αυτό μας λέει ότι πέρασε έξω από την πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα αποδήμου ελληνισμού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις: Δημήτρης Τσάκας.

«Δεν έχει πτυχίο, δεν είναι απόφοιτος. Αυτό είναι το κράτος των αρίστων, είναι το κράτος της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας, του ρουσφετιού. Είναι αυτό το κράτος που μας οδήγησε στη χρεωκοπία και αυτό το κράτος πρέπει να το ξεχάσουμε, πρέπει να το υπερβούμε, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά σε αξιοκρατικές δομές και με οδηγό την αλήθεια και όχι την πολιτική εξαπάτηση και το ψέμα», τόνισε.

«Περιμένω τουλάχιστον μία απάντηση σήμερα από τον Μητσοτάκη για τον υφυπουργό του, αν τον κρατήσει μετά από αυτή την αποκάλυψη, σημαίνει τελικά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο», επεσήμανε.

Σνομπάρει τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης

Η αποκάλυψη του «Καλαμιού» ήρθε τρεις περίπου μέρες μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη στις ΗΠΑ και στον Καναδά, το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης διότι ο κ. Διαματάρης, όπως ανέφερε για δεύτερη φορά η εφημερίδα «Greek News» επιχείρησε για μια ακόμη φορά την απαξίωση των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, παρέχοντας την αποκλειστικότητα στον «Εθνικό Κήρυκα».

H εφημερίδα «Greek News» στις 24 Νοεμβρίου 2019 και λίγες ώρες πριν την «ανοικτή συνάντηση» στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έγραψε τα εξής: «Για μια ακόμη φορά βρίσκεται για πολυήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Αμερική ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης και τη Δευτέρα – όπως αναφέρει πρόσκληση που μας έστειλε ηλεκτρονικώς το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, μας προσκαλεί σε ανοιχτή συζήτηση τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, από τις 6:30 – 8:00 μ.μ.

Από αριστερά διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, ο υφουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, και ο π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος. ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Δεν διευκρινίζεται ποιους ακριβώς καλεί και ευπρόσδεκτες είναι οι όποιες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων πολιτικών της Γενέτειρας με την Ομογένεια. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε πως – ως είθισται – όλοι οι προκάτοχοί του είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ. Κάποιοι συνάδελφοι του το επισήμαναν όταν επισκέφθηκε εκ νέου τη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της πρωθυπουργικής επίσκεψης και είχε πει πως θα το οργάνωνε στην επόμενη επίσκεψη. Δεν το έκανε.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε για κάποιον άλλον στη θέση του, διάφορους άλλους λόγους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε για την περίπτωση του κ. Διαματάρη, γιατί ως εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» έχει δείξει πως μάλλον θεωρεί το έντυπό του το μοναδικό ομογενειακό ΜΜΕ και τους υπόλοιπους μέσα προς εξαφάνιση. Μέχρις ότου όμως ο πόθος του εκπληρωθεί, θα του υπενθυμίσουμε ότι δεν σέβεται τον θεσμικό του ρόλο. Θα του υπενθυμίσουμε και τι γράψαμε μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό:

‘Ασφαλώς και συγχαίρουμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Αντώνη Διαματαρη. Είναι άριστος γνώστης του Απόδημου Ελληνισμού και μάλιστα υπηρετεί την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα από τη θέση του εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» πολλές δεκαετίες. Είχαμε και διατηρούμε τις διαφωνίες μας πολιτικά, ωστόσο αυτό είναι εύλογο. Αυτόν επέλεξε για το θώκο ο πρωθυπουργός και την πολιτική του θα προωθήσει. Απ’ εκεί και πέρα, στο χέρι του είναι να αποδείξει ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και βλέπει όλους του Απόδημους ως ένα. Όπως κι αυτοί στο πρόσωπό του βλέπουν ένα δικό τους άνθρωπο’.

Δυστυχώς, βλέπουμε τον ίδιον άνθρωπο! H Greek News, σεβόμενη το θεσμικό της ρόλο, βεβαίως θα καλύψει την «ανοιχτή συζήτηση» με τον κ. Διαματάρη».

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του κ. Διαματάρη ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας Απόστολος Ζουπανιώτης στο σχόλιο του με τίτλο «Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και η γυναίκα του Καίσαρα» αναφέρει:

«Έχω την εντύπωση ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης μάλλον δεν έχει αντιληφθεί που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των καθηκόντων του ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας και των συμφερόντων του ως μεγαλομέτοχος και τέως (;) εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα».

Διαβάζω στο φύλλο του Σαββατοκύριακου του «Εθνικού Κήρυκα» ότι «τη νέα υπερσύγχρονη κλινική του Ινστιτούτου Γονιμότητας Γεωργίου Κοφινά (Kofinas Fertility Group) επισκέφθηκαν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, το μεσημέρι, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Διαματάρη και πρώην πρόξενος, Εμμανουήλ Κουμπαράκης».

Η επίσκεψη του υφυπουργού δεν ανακοινώθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Δεν καλέστηκε κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης. Πήγαν εκεί ο δημοσιογράφος κι ο φωτογράφος του «Κήρυκα», της εφημερίδας δηλαδή που ήταν εκδότης ο κ. Διαματάρης και στην οποία η κλινική του κ. Κοφινά βάζει τακτικά ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Όταν είδα τη φωτογραφία σκέφτηκα ότι ίσως πήγαν να συζητήσουν επενδύσεις στον .. ιατρικό τουρισμό. Οι δηλώσεις του κ. Διαματάρη δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

‘Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, πάνω απ’ όλα ως Ελληνας, που ένας Ελληνας επιστήμονας του αναστήματος του Δρα Γεωργίου Κοφινά δημιούργησε αυτό το αριστούργημα τεχνολογίας, για το οποίο όλοι μας πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Με τον τρόπο αυτό ο Δρ. Κοφινάς αυξάνει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρει στα ζευγάρια, τα οποία δυσκολεύονται να αποκτήσουν το πιο πολύτιμο στη ζωή: το παιδί’.

Δεν έχω τίποτε με τον λαμπρό επιστήμονα Γεώργιο Κοφινά, απλά έχω ένα πρόβλημα με δραστηριότητες πολιτικών που ενεργούν κατά τρόπο παρεξηγήσιμο, σέρνοντας μαζί τους και δημόσιους λειτουργούς, όπως ο γενικός πρόξενος. Και λέω παρεξηγήσιμο γιατί η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια.

Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία προβολής της εφημερίδας τους Διαματάρη κι από τον ίδιο κι από τους δημόσιους λειτουργούς που τον παρουσιάζουν. Κι επειδή στα σχέδια του υφυπουργού είναι οι βραβεύσεις ομογενών από την ελληνική πολιτεία, ελπίζω τα κριτήρια να είναι αξιοκρατικά κι όχι η διαφημιστική συμμετοχή τους στα περιοδικά του Κήρυκα.

Κι ακόμη δεν τέθηκε σε εφαρμογή η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού. Φοβούμαι ότι τα χειρότερα έπονται».

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.