ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτο με όλη τη σημασία της λέξεως είναι το πείσμα των Ποντίων της τριπολιτειακής περιοχής της Φιλαδέλφειας για τη συνέχιση του αγώνα για τη διατήρηση των παραδόσεων και για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η κοινοτική αίθουσα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι της Πενσιλβάνιας το βράδυ του Σαββάτου, 30 Νοεμβρίου 2019, είχε πλημμυρίσει από τις τρεις γενιές των Ποντίων και τους φίλους τους οι οποίοι προσήλθαν για να γιορτάσουν την 80ή επέτειο της ιδρύσεως του Συλλόγου και να ξεφαντώσουν με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και την τετραμελή ορχήστρα που ήρθαν αποκλειστικά γι’ αυτή τη βραδιά από τη γενέτειρα, με τον Χρήστο Τικταπανίδη στη λύρα, τον Γιάννη Αμπατζίδη στο νταούλι, τη μπάντα των Αρμενίων και τον D.J. Makis.

Πρόκειται για την ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου που διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο μετά την Ημέρα των Ευχαστιών και αποκτά διττό χαρακτήρα. Ο πρώτος σχετίζεται με την έκφραση ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών προς τους ιδρυτές και τους πρωτεργάτες του Συλλόγου και ο δεύτερος με την έκφραση ευχαριστιών και προς την φιλόξενη ετούτη χώρα, την Αμερική για τις ευκαιρίες που μας παρείχε για να ζήσουμε το αμερικανικό όνειρο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και στα πρόσωπά των Ποντίων διέκρινε κανείς την ελπίδα για την αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ποντίων που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη μεγαλύτερη τραγωδία του Έθνους μας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Παυλίδου – Οικονόμου καλωσόρισε τους ομογενείς και εστίασε την προσοχή της στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και τόνισε ότι «είναι εθνικός αγώνας» και ότι ο εν λόγω αγώνας συνέβαλε τα μέγιστα στην αφύπνιση και συσπείρωση της ομογένειας.

Καταλυτικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτόν τον αγώνα, όπως επεσήμανε, έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η AHEPA, η κορυφαία οργάνωση των Ελληνοαμερικανών.

Η κ. Παυλίδου – Οικονόμου αναφέρθηκε στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στον Λευκό Οίκο την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ υποδέχονταν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι ο ήπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Χωριάτης, Στέφανος Ευαγγελόπουλος, Έφη Παυλίδου – Οικονόμου και Ματθαίος Τσαχουρίδης. Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να τον τιμήσει» επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, διότι ο τιμώμενος έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης.

Ο τιμώμενος συνεχάρη την ηγεσία του Συλλόγου για την αφοσίωσή τους στη διατήρηση των παραδόσεων και επανέλαβε ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της AHEPA.

Στη συνέχεια απένειμαν τιμητική πλακέτα στον μάγο της λύρας Ματθαίο Τσαχουρίδη για την προσφορά του στην διαιώνιση της ποντιακής μουσικής.

Το χορευτικό των Ποντίων της Φιλαδέλφειας επί τω έργω. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Ευαγγελόπουλος, ο οποίος ηγούνταν για τρίτη συνεχή χρονιά της οργανωτικής επιτροπής της ετήσιας χοροεσπερίδας κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους επτακόσιους περίπου ομογενείς που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή τους και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

«Την παράσταση, όπως επεσήμανε, έκλεψαν τα χορευτικά του Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση του χοροδιδασκάλου Βασίλη Οικονόμου. Ο Σύλλογός μας διατηρεί ένα από τα πιο μαζικά και πιο δυναμικά χορευτικά και τα έσοδα από την ετήσια χοροεσπερίδα διατίθενται για την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή των χορευτικών σε πολιτιστικά φεστιβάλ και σε συνέδρια που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά», επεσήμανε ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Το χορευτικό των Ποντίων της Φιλαδέλφειας επί τω έργω. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”

Ο κ. Ευαγγελόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη και ήρθε στην Αμερική προ 22 ετών σε ηλικία τριάντα ετών. Είναι νυμφευμένος με την Ιωάννα το γένος Σερεκίδου με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Νίκο που είναι τριάντα ετών και σπούδασε οικονομικές επιστήμες, τον Γιάννη που είναι 25 ετών και είναι καθηγητής ιστορίας σε λύκειο της περιοχής και τη Δέσποινα που είναι 20 ετών και σπουδάζει σε τμήμα οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού (Sports Management).

Ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το εστιατόριο «Evan’s Pizza Restaurant Bar» στη διεύθυνση 4311 Locust St, 19104, Philadelphia, 19104, το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα  να ασχοληθεί με τα του συλλόγου, καθώς επίσης και να εντείνει την φιλανθρωπική δράση και την κοινωνική προσφορά.

Ο Στέφανος Ευαγγγελόπουλος, αριστερά, η Εφη Παυλίδου και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”.
Ο αντιπρόεδρος Στέφανος Ευαγγελόπουλος, η πρόεδρος Έφη Παυλίδου – Οικονόμου και ο τιμώμενος Ματθαίος Τσαχουρίδης. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφίες: “Αναμνήσεις”
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.