Την Πέμπτη το στερνό αντίο στον ηγέτη, ευπατρίδη αγωνιστή και οικογενειάρχη Πέτρο Γαλάτουλα

2
1539

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το μεσημέρι της Πέμπτης, 26 Μαϊου 2022, η ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης θα απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στον ηγέτη της και συνάμα πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στον αγωνιστή, στον ευπατρίδη και εξαίρετο οικογενειάρχη Πέτρο Γαλάτουλα.

Ο Πέτρος Γαλάτουλας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του σε ηλικία 66 ετών στην Εντατική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «NYU Langone», όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα λόγω των επιπλοκών στην υγεία του.

Η είδηση για τον πρόωρο θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και στους ομογενείς από τις διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ που είχαν την τύχη και το προνόμιο να γνωριστούν με τον Πέτρο στους κοινούς αγώνες για την προάσπιση των συμφερόντων της ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βορείου Ηπείρου, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τον απανταχού ελληνισμού.

Ο Πέτρος Γαλάτουλας με την τούρτα των γενεθλίων του.

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν μορφή χιονοστιβάδας και μελετώντας τα προσεκτικά διαπιστώνει κανείς ότι ο Πέτρος με το απαράμιλλο ήθος, με την αγάπη του για την ομογένεια, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και με τους διαρκείς αγώνες έχει κατακτήσει τις καρδιές των συναγωνιστών του και το όνομά του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στον Πάνθεον του Έθνους μας.

Οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συναγωνιστές το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Μαΐου 2022, από τις 5.30 μ.μ. μέχρι και τις 7.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd, Astoria, NY, για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά τους. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 26 Μαϊου 2022, από τις 11.00 -12.00 το σκήνωμά του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην διεύθυνση 22-30 33rd St, στην Αστόρια. Αμέσως μετά θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, NY 11370.  

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Σοφία, το γένος Μπίλλη, τα παιδιά του, Δέσποινα και Ιωάννη Σταθόπουλο, Γιώργο Γαλάτουλα και την αρραβωνιαστικιά του Μαρία Κοβόρου, Άννα Γαλάτουλα, τις εγγονές Σοφία και Αφροδίτη, τα αδέλφια Μαρία και Χαράλαμπο Κοραή, τους κουνιάδους, Κωνσταντίνο Μπίλλη, Άννα Κατού, Γεώργιο Μπίλλη, τους αναδεξιμιούς Γιάννη Φραγκάκη και Αθηνά Πολίτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους.

«Ταμείο Παιδείας Πέτρου Γαλάτουλα»

Ο αείμνηστος ήταν εραστής της ελληνικής παιδείας. Πίστευε και αγωνιζόταν για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και γι αυτό εξάλλου εμπιστεύτηκε την παιδεία των παιδιών του στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.  Η κόρη του, Δέσποινα Γαλάτουλα, μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο του Κουίνς ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε.

Προ οκτώ περίπου ετών η Δέσποινα προσελήφθη στο 85ο Δημόσιο Σχολείο στην Αστόρια και με την παρότρυνση και βοήθεια του πατέρα της – προέδρου την εποχή εκείνη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης – δημιούργησαν το Ελληνικό Πρόγραμμα και την ίδια χρονιά το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και ο Πέτρος Γαλάτουλας δίδαξαν τους μαθητές της Αστόριας τι εστί Εύζωνας και Προεδρική Φρουρά.

Η οικογένειά του λαμβάνοντας υπόψη τον διακαή πόθο του αειμνήστου για την παιδεία αποφάσισε να καλέσει τους συγγενείς και φίλους και τους συναγωνιστές του Πέτρου Γαλάτουλα αντί ανθέων να προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο υπό ίδρυση «Ταμείο Παιδείας Πέτρος Γαλάτουλας».

Δεν πρόλαβε την Αποφοίτηση και τον Γάμο

Το βράδυ της Παρασκευής κατά την διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πέτρος Γαλάτουλας φαινόταν πεπεισμένος ότι οι προγνώσεις των ιατρών για την έξοδό του από την Εντατική θα επιβεβαιώνονταν και στην τρεμάμενη φωνή του διάκρινα την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την μάχη για να μπορέσει να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης της Άννας που θα λάβει αύριο και η οποία θα χαρίσει το δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα στην οικογένειά Γαλάτουλα, αλλά και για να παραστεί στον Χορό του Ησαΐα του γιου του, Γιώργου και της εκλεκτής της καρδιάς του Μαρίας Κοβόρου που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου στην μυροβόλο Χίο.

Ο γάμος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Πέτρου και ήλπιζε να τον αξιώσει ο Θεός να βρεθούν και πάλι όλοι μαζί στην Χίο. Ακόμη και στις τελευταίες δοκιμασίες της ζωής του έλεγε στην Σοφία και στα παιδιά του: «Ακόμη και να μην μπορέσω εγώ να έρθω, εσείς θα κάνετε τον γάμο και εγώ θα τον παρακολουθήσω διαδικτυακά. Να λαλήσουν τα κλαρίνα και να διαλαλήσουν σε όλη την Χίο και στην Οικουμένη ότι ο Γιώργος και Μαρία εισήλθαν εις γάμου κοινωνία».

Από τον Άγιο Γάλα στην καταξίωση

Ο Πέτρος Γαλάτουλας γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1955 στον Άγιο Γάλα της Χίου σε μια οικογένεια ιερέων (ο παππούς του Πέτρος Κολοκυθάς και ο πατέρας του π. Γεώργιος Γαλάτουλας) και αυτό είχε παίξει καταλυτικό ρόλο σε όλη του την ζωή.

Η αείμνηστοι π. Γεώργιος Γαλάτουλας και πρεσβυτέρα Δέσποινα, το γένος Κολοκυθά, έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Πέτρο και την Μαρία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τελείωσε το λύκειο αρρένων και μετά εκπαιδεύτηκε ως ηλεκτρολόγος στο ΤΕΙ ηλεκτρολογίας.

Το ειδύλλιο του Πέτρου με την Σοφία είχε την αφετηρία στο καλοκαίρι του 1985, όταν ο Πέτρος εργαζόταν στο Αεροδρόμιο της Χίου και σ΄ αυτό «προσγειώθηκε» η ομογενής Σοφία Μπίλλη, η οποία εργαζόταν στην πάλαι ποτέ Ολυμπιακή, στις εποχές δόξας της.

Καθυστέρησαν να φέρουν την βαλίτσα της και η αναμονή έδωσε στους δύο νέους να γνωριστούν και στον Πέτρο την δυνατότητα να την πάει πρώτα στο σπίτι του και μετά στον προορισμό της. Και η γνωριμία τους και ο συζυγικός του βίος θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ιδανικό σενάριο για το Χόλιγουντ.

Ο έρωτάς του για την Σοφία τον οδήγησε τον Μάιο του 1986 στα σκαλιά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, όπου χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και αμέσως μετά ξεκίνησε το τρικούβερτο χιώτικο γλέντι στο πάλαι ποτέ Κρύσταλ Πάλας της Αστόριας και όπου ο πατέρας του, π. Γεώργιος Γαλάτουλας ξεκίνησε πρώτος τον χορό με το «Ντελή Παπά Λεβέντη».

Η Σοφία συνέχισε να εργάζεται στην Ολυμπιακή και ο Πέτρος εργαζόταν ηλεκτρολόγος και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε την δική του εταιρεία.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Δέσποινα, τον Γιώργο και την Άννα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Εμπιστεύτηκαν την παιδεία τους στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και αν συνομιλήσει κανείς μαζί τους θα δυσκολευτεί να πιστέψει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αστόρια.

Αν και ο ίδιος δεν είχε την δυνατότητα να περάσει το κατώφλι του Πανεπιστημίου, εν τούτοις πίστευε στα υπέρτατο αγαθό της παιδείας και τα τρία του παιδιά αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο, ενώ η Άννα αύριο Τρίτη θα λάβει το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Εκπαίδευση, το ίδιο που έχει λάβει και η Δέσποινα.  

Η Δέσποινα και η Άννα είναι δασκάλες, ενώ ο Γιώργος ασχολείται με την επιχείρηση του πατέρα του.

Ο Θεός αξίωσε τον Πέτρο και την Σοφία να δουν την Δέσποινα και τον Γιάννη Σταθόπουλο να χορεύουν τον Χορό του Ησαΐα και να του χαρίζουν την χαρά της ζωής του, όπως έλεγε, την Σοφία και την μόλις πέντε μηνών Αφροδίτη.   

Ο Πέτρος λάτρευε τα μωρά και τα παιδιά και η αγάπη αυτή υπήρξε η κεντρομόλος δύναμη των αγώνων ζωής του Πέτρου. Τις τελευταίες εβδομάδες αν και η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε μεγάλη αισιοδοξία, εν τούτοις ο Πέτρος έκανε όνειρα.

Ονειρευόταν την Χίο όπου τα παιδιά του θα χορέψουν τον Χορό του Ησαΐα, την αποφοίτηση, ονειρευόταν να περάσουν μερικές εβδομάδες όλοι μαζί στο εξοχικό και να ασχοληθούν με την κηπουρική και με το ψάρεμα και πολλά άλλα, αλλά τα όνειρά του έμειναν μεσοδρομίς. Ο Θεός τον κάλεσε κοντά του και από ψηλά θα παρακολουθεί τα βήματα και τα θαύματά τους και θα αγαλλιάζει η ψυχή του.

- Advertisement -

2 COMMENTS

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
    Καλό παράδεισο
    Αιώνια του η μνήμη .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.