ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο πόνος και η θλίψη των ομογενών που το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαϊου 2022 παράτησαν τις δουλειές τους και ήρθαν από τα διάφορα μετόχια της Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και όχι μόνο για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του πρώην Επισκόπου Απαμείας, κ. Βικεντίου και να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία.

Ο κυρός Βικέντιος Μαλαματένιος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» εκοιμήθη τα ξημερώματα της Τρίτης, 17 Μαϊου 2022 σε ηλικία 68 ετών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (The Critical Care Unit (CCU)  του Νοσοκομείου «Bellevue Hospital» του Μανχάταν, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Η Εξόδιος Ακολουθία έλαβε χώρα στον ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια προεξαρχόντων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του καθηγούμενου της Πατριαρχικής Μονής, Επισκόπου Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεου, βοηθούμενους υπό των ιερατικών προϊσταμένων του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και του Αγίου Νικολάου στο Μπρούκλιν, π. Βασιλείου Τσουρλή και π. Μελετίου Μπουγά, αντίστοιχα, καθώς επίσης του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη και του διακόνου της Μονής, κ. Βασιλείου.

Παρέστησαν επίσης και άλλοι ιερείς από την Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια και από τη Νέα Ιερσέη άλλοι συμπροσευχόμενοι στο ιερό και άλλοι στο αναλόγιο των ιεροψαλτών.

Αν και οι συγγενείς και οι φίλοι είχαν ζητήσει την Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο η εξόδιος Ακολουθία γίνει με τιμές Επισκόπου, εν τούτοις το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε και η εξόδιος ακολουθία έγινε με τιμές ιερομονάχου, του τίτλου που ο αείμνηστος κατείχε μετά την προ δέκα περίπου ετών καθαίρεσή του.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό το γεγονός ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος, όσο και ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος δεν είπαν κουβέντα για την ζωή του αειμνήστου και την προσφορά του στην Εκκλησία και στην ομογένεια.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Βασίλειος Τσουρλής, αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος οκαι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο ενταφιασμός σε τάφο της Πατριαρχικής Μονής στο Κοιμητήριο του Αγίου Μιχαήλ στην Αστόρια και όχι στο Ρωσικό Κοιμητήριο «Novo-Diveevo Russian Orthodox Cemetery», στο οποίο αναπαύεται η μητέρα του και πολλοί άλλοι ομογενείς, όπως είχε προγραμματιστεί την επόμενη της κηδείας του και αναφέραμε στο σχετικό ρεπορτάζ.

Τα έξοδα της κηδείας του κυρού Βικεντίου Μαλαματένιου τα ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Hellas – FM

O πρώην Επίσκοπος Απαμείας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ένας από τους ελάχιστους κληρικούς και Επισκόπους που μετά την καθαίρεσή του έζησε στην ψάθα, που λέει και ο πάνσοφος λαός.

Ο πρόεδρος του «Hellas – FM» Νίκος Φύλλας του προσέφερε δουλειά και το πιο σημαντικό το μικρόφωνο και κατάφερε να διατηρήσει και να διευρύνει την επικοινωνία με τον απανταχού Ελληνισμό.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Εξόδιο Ακολουθία του πρώην Επισκόπου Απαμείας, κυρού Βικεντίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για μια περίπου δεκαετία ο κυρός Βικέντιος προσέφερε την δική του συμβολή στις κινητοποιήσεις της ομογένειας για τα εθνικά μας θέματα, για τους εράνους για φιλανθρωπικούς και όχι μόνο σκοπούς, καθώς επίσης και για τις παρελάσεις.

Η διάθεση προσφοράς και η αυταπάρνηση του αειμνήστου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάληψη καθηκόντων διευθυντή προγραμμάτων και για ένα διάστημα διευθυντή του σταθμού.

Με τις εκπομπές του κατάφερε να δημιουργήσει κοινό ακροατών σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο όπου παρακολουθούσαν διαδικτυακά τα προγράμματα του Hellas – FM. Αναγνώστες των «Αναμνήσεων» από το Τέξας και τις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, από την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας που επικοινωνούσαν συχνά από τότε που γράψαμε το πρώτο ρεπορτάζ για την περιπέτεια της υγείας του μας έδωσαν την δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα την φιλία που είχαν με τον εκφωνητή της καρδιάς τους και τους ακατάλυτους δεσμούς τους.

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του πρώην Επισκόπου Απαμείας, κυρού Βικεντίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο διευθυντής του Hellas FM Δημήτρης Φιλιππίδης σήμερα (Δευτέρα) αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωινής του εκπομπής στην ζωή και στην προσφορά του αειμνήστου και ανακοίνωσε ότι από τις 10.00 π.μ. μέχρι και τις 2.00 μ.μ. διακόπτουν τις προγραμματισμένες εκπομπές τους Ανδρέα Χατζηιωάννου και του Μανώλη Κουρουπάκη προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του και να του απευθύνουν το στερνό αντίο.

Το εν λόγω τετράωρο το Hellas – FM μετέδιδε μόνο πένθιμα εμβατήρια και ύμνους.  

Τέλος να σημειώσουμε ότι καταλυτικό ρόλο στην απόδοση τιμών στον αείμννστο έπαιξε ο Κώστας Πρέντζας, ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους της Αφίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ο οποίος γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον τον αείμνηστο, διότι ο αείμνηστος πατέρας του ήταν ιδρυτικό μέλος και για ένα τέταρτο του αιώνα πρόεδρος της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Διαβάστε επίσης: https://www.anamniseis.net/kimithike-se-ilikia-68-eton-o-proin-apamias-vikentios-malamatenios/ https://www.anamniseis.net/apelpides-prospatheies-gia-na-kratithei-stin-zoi-o-proin-apamias-vikentios-malamatenios/ https://www.anamniseis.net/aposolinothike-alla-paramenei-stin-entatiki-o-proin-apamias-vikentios-malamatenios/ 

https://www.anamniseis.net/krisimi-i-katastasi-tis-igeias-tou-proin-episkopou-apamias-k-vikentiou-malamateniou/

Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του πρώην Επισκόπου Απαμείας, κυρού Βικεντίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Εξόδιο Ακολουθία του πρώην Επισκόπου Απαμείας, κυρού Βικεντίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

  1. Λυπάμαι που από τόσους ρασοφόρους, μορφωμένους δεν μπορούσαν να πούνε δυο κουβέντες για τον συγχωρεμένο. Τι θα χάνανε να λέγανε έστω ένα Καλό Παράδεισο; Αν δεν ήταν ο Βικένδιος μαζί με τον Παΐσιο δεν θα είχαν την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και όλα τα υπόλοιπα μετόχια. Και ίσα ίσα που θα έδειχναν με αυτό το τρόπο την μόρφωση και την αγάπη που έχουν στην καρδιά τους.. αλλά μάλλον δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
    Και όσο για τα έξοδα της κηδείας κτλ αυτό έλειπε περιουσίες αξίας πολλών εκατομυρίων κληρονόμησε το Πατριαρχείο, απλά για να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.