ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης ο θάνατος της Κυριακής (Sandy) Πουλή, πολυαγαπημένης μητέρας του Νικολάου Πουλή, ενός από τα δυναμικά και προβεβλημένα στελέχη της δυναμικής παροικίας των Χιωτών.

Η Κυριακή Πουλή το γένος Λαγού, άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019, σε ηλικία 79 ετών, έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η σορός της το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Αυγούστου 2019 από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο γραφείο τελετών «Van Emburgh Funeral Home» στη διεύθυνση 306 E Ridgewood Ave in Ridgewood, NJ.

Η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός της θα λάβουν χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019 στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην ιδιαίτερή της πατρίδα, στην Πισπιλούντα της Χίου.

Η Κυριακή Πουλή με τα παιδιά, τις νυφάδες και τα εγγόνια της σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Νικόλαο και Ελένη Πουλή, Μιχάλη και Τζοάν Πουλή, Συμεών (Sam) και Ντέμπυ Πουλή, τα εγγόνια Κυριακή (Cassandra) και Ζαχαρούλα (Jaclyn), Σαμάνθα (Samantha), Καρολάιν (Caroline) και Έβαν (Evan), Γεωργιάννα (Gianna), Κυριάκο (Jack) και Εύα (Ava), την αδελφή της Στέλλα Ψάλλα, τα ανίψια και τoυς λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η Κυριακή Λαγού – Πουλή γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1940 στην Πισπιλούντα της Χίου. Οι αείμνηστη γονείς της Μιχάλης και Μαρία Λαγού έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τον Γιώργο, τον Λάμπρο, τον Νικόλαο, τη Στέλλα, την Κυριακή και τον Παντελή και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η Κυριακή το 1958 παντρεύτηκε  τον εκλεκτό της καρδιάς της τον αείμνηστο Γεώργιο Πουλή με τον οποίο έφεραν στον κόσμο τρία αγόρια, το Νικόλαο (1959),  τον Μιχάλη (1963) και τον Συμεών (Σαμ) (1972) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις και την αγάπη για τη γενέτειρα.

Ο Γεώργιος και η Κυριακή Πουλή το 1968 ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιερσέη.

Η Κυριακή Πουλή με τα εγγόνια της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Γεώργιος εργάστηκε ως μπογιατζής, ενώ η Κυριακή ασχολήθηκε με την ανατροφή των αγοριών, διότι ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ένα ελληνικό περιβάλλον και να μην απωλέσουν την ελληνική γλώσσα. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ.

Ο Γεώργιος και η Κυριακή συνδέθηκαν με την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης και την υπηρέτησαν με πάθος, ως ιεροψάλτης και ως μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, αντίστοιχα.

Το ζεύγος Πουλή ήταν υπόδειγμα συζύγων, γονέων και παππούδων, έζησαν αγαπημένα για μισό περίπου αιώνα και μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει προ δώδεκα ετών.

H Κυριακή Πουλή (κέντρο) με τα εγγόνια της.

Η αείμνηστη διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα της, για την φιλαλληλία, για την ευσπλαχνία και τη γενναιοδωρία της.

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της Κυριακής Πουλή και εξήρε την προσφορά της, καθώς επίσης και της οικογένειάς της στην ομογένεια.

Ο γιος της Νικόλαος, όπως επεσήμανε ο κ. Κοντολιός, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στoν φιλανθρωπικό οργανισμό  «Help Chios», που ιδρύθηκε προ δέκα περίπου ετών και λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και προσέφερε το ελάχιστον πέντε χιλιάδες δολάρια το μήνα στη Μητρόπολη για τα συσσίτια και το κοινωνικό παντοπωλείο.

Ο Νικόλαος Πουλής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στις πρόσφατες εκλογές της Χιακής Ομοσπονδίας εκλέχτηκε βοηθός ταμίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» Δημήτρης Μουτάφης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο της Κυριακής Πουλή και τόνισε ότι η οικογένειά της ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Συλλόγου. Παράλληλα τόνισε ότι ο γιος της Νικόλαος έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στον Σύλλογο και στα πανηγύρια που διοργανώνονται στο προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης.   

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου St. Athanasios Greek Orthodox Church στη διεύθυνση 51 Paramus Rd, Paramus, N.J. 07652.

Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο ομογενειακό γραφείο τελετών “Antonopoulos Funeral Home στη διεύθυνση 3808 Ditmars Blvd, Astoria, NY 11105

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.