ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το διοικητικό συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας το οποίο συνήλθε σε πλήρη σύνθεση στο Γούστερ της Μασαχουσέτης το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Οκτωβρίου 2019, ενημερώθηκε για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπερωτών Αμερικής (North Epirotic Federation of America) και ζήτησε εξηγήσεις από τα ιδρυτικά της μέλη, Κώστα Τσιούρη, Άννα Νότη και Μενέλαο Σωτήρη, οι οποίοι στο πρόσφατο συνέδριο της Πανηπειρωτικής είχαν εκλεγεί μέλη του συμβουλίου οι δύο πρώτοι και αναπληρωματικά ο τρίτος.

Το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημιουργία της νέας Ομοσπονδίας και αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή των προαναφερόμενων στελεχών.

Πρόκειται για τον Κώστα Τσιούρη που είναι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» με έδρα τη Νέα Υόρκη, την καθηγήτρια Αννα Νότη, πρόεδρο του Συλλόγου Χειμαρριωτών «Σπύρος Μήλιος» και τον Μενέλαο Σωτήρη, πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Βοστώνης “Η Βόρειος Ήπειρος”.

Το άτμα των Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων ήταν αφιερωμενο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις» επικοινώνησαν με τον Κώστα Τσιούρη και την Άννα Νότη, οι οποίοι θεώρησαν απαράδεκτη τη διαγραφή τους διότι στο Καταστατικό της νέας οργάνωσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής και τους άλλους φορείς με στόχο την προάσπιση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.   

Τόσο ο κ. Τσιούρης, όσο και η κ. Νότη αρνήθηκαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες για τα διαμειφθέντα στη σύσκεψη του Γούστερ και τόνισαν ότι στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις θα θέσουν επί τάπητος την απόφαση για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών και την απόφαση για τη διαγραφή τους από την ηγεσία της Πανηπειρωτικής.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Νικόλαος Γκατζογιάννης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η Πανηπειρωτική δεν αναγνωρίζει τη νέα Ομοσπονδία, διότι η Ήπειρος – τουλάχιστον για τους Ηπειρώτες της Αμερικής – παραμένει ενιαία και αδιαίρετη και ότι ο αγώνας των Ηπειρωτών που ξεκίνησε το 1913 συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.

Στιγμιότυπο από το μνημόσυνο που διοργάνωσε πέρσι ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στην Αστόρια.

Ο κ. Γκατζογιάννης υπενθύμισε ότι «εν τη ενώσει η ισχύς» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι η διχαστική, όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τα αιτήματα της Πανηπειρωτικής για την  απογραφή των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, για την ελεύθερη και άνευ φόβου δήλωση της εθνικής ταυτότητας, για την προστασία των περιουσιών και τη διασφάλιση των  διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Τα γεγονότα

Πληροφορίες των Αναμνήσεων  αναφέρουν ότι οι προσπάθειες για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών Αμερικής ξεκίνησαν προ τριών περίπου μηνών , ενώ βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2019 συνήλθε στο εστιατόριο “Verdi” στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης η ιδρυτική συνέλευση, στην οποία  – όπως ισχυρίστηκαν οι συνιδρυτές – συμμετείχαν δέκα σύλλογοι Βορειοηπειρωτών από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Στιγμιίοτυπο από το ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που διοργανώθηκε την Κυριακή στην Αγία Τριάδα του Μανχάταν.

Στην εν λόγω συνέλευση εκλήθησαν μόνο δύο ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα ο  «Εθνικός Κήρυξ» και το «Hellas – FM», τα οποία χαρακτήρισαν ιστορικό γεγονός την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών.

Την ίδρυση της νέας οργάνωσης χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων, Τιμολέων Κακούρος και ο καθηγητής Νικόλαος Λυγερός.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσε να παραστεί και απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στον Κώστα Τσιούρη: «Δεν θα τα καταφέρω να έρθω σήμερα διότι θα είμαι στο Connecticut.  Όμως θα ήθελα να τονίσω ότι ύψιστη προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί η προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και με γνώμονα αυτό όλοι μας καλούμεθα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Καλή δύναμη και επιτυχία στις προσπάθειές σας».

Από αριστερά διακρίνονται οι Κωνστάντω Κολέζη, πρόεδρος Θυγατέρων της Ηπείρου, Κωνσταντίνος Τσιούρης, πρόεδρος του Πύρρου, Αννα Νότη, πρόεδρος Χειμαρριωτών και ο ομιλητής Νίκος Λυγερός, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής ανέλαβε ήδη δράση και την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 σε συνεργασία με τους Συλλόγους Βορειοηπειρωτών και Χειμαρριωτών διοργάνωσαν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν μνημόσυνο για τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα, τον οποίο προ ενός έτους και συγκεκριμένα ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ η είδηση για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο Facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι απόψεις διίστανται.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι προ δύο εβδομάδων οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Κώστα Τσιούρη μέσω της οποίας ζητούσαν τη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν και να αποφασίσουν για τη συμμετοχή του συλλόγου στην Ομοσπονδία.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσιούρη αποφασισμένο να φέρει το θέμα στην επικείμενη γενική συνέλευση, η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019 στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Το Ανακοινωθέν

Το ανακοινωθέν της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής το οποίο φέρει τις υπογραφές του προέδρου Νικολάου Γκατζογιάννη και της γενικής γραμματέωας Αλέκας Καλουδέλη εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα.

Οι «Αναμνήσεις» διαισθανόμενες την ευθύνη μετέφρασαν και παραθέτουν την ανακοίνωση και τις δύο γλώσσες προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στο αναγνωστικό μας κοινό να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.  

«Οι Ηπειρώτες απέβαλλαν τρεις αντιφρονούντες που ίδρυσαν αποσχιστική ομάδα

Γούστερ Μασαχουσέτης. Το διοικητικό συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής το απόγευμα του Σαββάτου (26 Οκτωβρίου 2019) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του διέγραψε δύο μέλη και ένα αναπληρωματικό μέλος που μυστικά προσπάθησαν να ιδρύσουν αποσχιστική οργάνωση  παραβιάζοντας το Καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Τα μέλη του συμβουλίου είναι ο Κώστας Τσιούρης και η Άννα Νότη από τη Νέα Υόρκη και αναπληρωματικό μέλος ο Μενέλαος Σωτήρης από τη Βοστώνη.

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής ιδρύθηκε το 1942 από μέλη τα οποία έλκυαν την καταγωγή τους από την Ήπειρο, μια περιοχή με ελληνική ταυτότητα από την εποχή του Ομήρου, αλλά το Βόρειο Τμήμα της το 1913 παραχωρήθηκε στην Αλβανία μετά την ίδρυση του κράτους τους.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της η Πανηπειρωτική μίλησε με μια φωνή και χάραξε ενιαία πολιτική για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας στη Βόρειο Ήπειρο και για την προώθηση του πολιτιστισμού της ενιαίας Ηπείρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στις 12 Οκτωβρίου 2019 μια μικρή ομάδα σχισματικών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και ανακοίνωσαν την ίδρυση της Βορειοηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (Northern Epirot Federation of America – NEFA) με στόχους τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και την διαιώνιση του πολιτισμού της Ηπείρου.

Το αδίστακτο κίνημα καταδικάστηκε άμεσα από τους ηγέτες των Ηπειρωτών. «Εμείς θεωρούμε αυτή την προσπάθεια παραπλανητική, διασπαστική και ασφαλώς θα εξασθενίσει αντί να ενισχύσει τους στόχους τους οποίους αυτή η ομάδα πρεσβεύει», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Νικόλαος Γκατζογιάννης (Nicholas Gage).

Οι Ηπειρώτες από τότε που άρχισαν να έρχονται στις ΗΠΑ προσπάθησαν να βοηθήσουν τη γενέτειρα ενωμένοι και από το 1942 υπό την ηγεσία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας της Αμερικής.

«Η ίδρυση μιας νέας περιφερειακής Ομοσπονδίας μόνο για το ένα μέρος της Ηπείρου, εξυπηρετεί μόνο τους στόχους των αντιπάλων για την αποδυνάμωσή μας διαμέσου της διχόνοιας και καλούμε τα μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την επικίνδυνη πορεία που επέλεξαν», κατέληξε ο κ. Γκατζογιάννης.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου απηύθυνε έκκληση στους Βορειοηπειρώτες να «αποτρέψουν τη διχόνοια και τον φόβο και να ενστερνιστούν την ενότητα και τη συνεργασία»

Ο π. Κοσμας Καραβέλλας, πρόεδρος του Συλλόγου Χειμαρριωτών Αμερικής δήλωσε ότι ο Σύλλογος Χειμαρριωτών Αμερικής απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε κίνημα που διχάζει και αποδυναμώνει τις προσπάθειες των Ηπειρωτών για την προστασία των περιουσιών, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Κώστας Τσιούρης, ιδρυτικό μέλος της νέας Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε ότι η Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής δεν έρχεται σε αντίθεση με την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι αξιωματούχοι της μίας Ομοσπονδίας δε μπορεί να είναι μέλη της άλλης.

Ο Δημήτριος Τσούμπανος, πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής διευκρίνισε ότι ο λόγος οφείλεται στο Καταστατικό της Ομοσπονδίας το οποίο απαγορεύει ρητά στα στελέχη και τα μέλη των συμβουλίων να συμμετάσχουν σε οργανώσεις που δε στηρίζουν τις πολιτικές της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και τις οποίες η Βορειοηπειρωτική Ομοσπονδία δε στηρίζει, είτε εάν αισθάνονται την ανάγκη να ιδρύσουν νέα ομοσπονδία.

Ο Μενέλαος Τζέλιος, επίσης πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας ζήτησε από τον κ. Τσιούρη να κατονομάσει τους δέκα συλλόγους που όπως ανακοίνωσε στη ιδρυτική σύσκεψη της 12 Οκτωβρίου, έγιναν μέλος της νέας οργάνωσης. Αυτός αρνήθηκε. Από την έρευνα σχετικά με τους ιδρυτικούς συλλόγους της Βορειοηπειρωτικής Ομοσπονδίας προέκυψε ότι κανένας φορέας δε συγκάλεσε ως όφειλε γενική συνέλευση προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην υπό ίδρυση ομοσπονδία και να θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία.

Ο κ. Γκατζογιάννης επεσήμανε ότι η ίδρυση της νέας ομοσπονδίας είναι ιδιαίτερα ατυχής  τώρα, διότι η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής εργάζεται στενά με τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας για τη χάραξη κοινής πολιτικής, η οποία θα διασφαλίσει στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου τα βασικά δικαιώματα και τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού ως Έλληνες άνευ φόβου και διακρίσεων. Παράλληλα τόνισε ότι στις 15 Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συζήτησε τα προαναφερόμενα ζητήματα.      

Ο κ. Τσιούρης και η ομάδα του θέλουν να ακολουθήσουν δική τους ατζέντα με τους δικούς τους όρους, αλλά δεν εισήλθαν σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Γκατζογιάννης  ρώτησε τον κ.  Τσιούρη γιατί αισθάνθηκε – πέραν του εγώ – την ανάγκη να ιδρύσουν νέα Ομοσπονδία, χωρίς να λάβει υπόψη του πόσο αποτελεσματική ήταν η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία στην προάσπιση του λαού της Βορείου Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων της δεκαετίας του 1990, που ο πρώην ηγέτης της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξαπέλυσε προγκρόμ με στόχο τον ξεριζωμό των Ελλήνων.

Οι ηγέτες της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν δράση και έπεισαν την Ουάσινγκτον να παγώσει τα δάνεια προς την Αλβανία και να επιβάλει τη διενέργεια εκλογών.

«Ο Σαλί Μπερίσα απέτυχε παταγωδώς στις εκλογές και οι ηγέτες του γνώριζαν τους λόγους.  Ο Μπασκίμ Γκαζιντέντε, πρόεδρος της Αλβανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHIK) δήλωσε στην αλβανική βουλή ότι η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία ευθύνεται για την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπερίσα».

Ο κ. Τσιούρης αμφισβήτησε τα επιτεύγματα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και ο κ. Τσούμπανος τον ρώτησε «Τότε γιατί θέλετε να παραμείνετε μέλος του συμβουλίου;»

Η κ. Νότη κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του συμβουλίου που κατάγονται από τη Βόρειο Ήπειρο να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά όλοι δήλωσαν ότι δεν κατανοούν τους λόγους για την ίδρυση νέας Ομοσπονδίας και τόνισαν ότι η ύπαρξή της θα βλάψει το Ηπειρώτικο ζήτημα.

«Είναι ολοφάνερο ότι εμείς θα επωφεληθούμε περισσότερα εάν παραμείνουμε ενωμένοι», δήλωσε η ταμίας της Ομοσπονδίας, κ. Όλγα Φώτου.

PANEPIROTIC FEDERATION OF AMERICA

Press Release: Epirotes Oust Three Dissidents Who Formed Separatist Group

WORCESTER, MA—The Panepirotic Federation of America (PFA) held a board meeting here Saturday afternoon and expelled two board members and an alternate for secretly trying to establish a separatist organization in violation of the Federation’s constitution.

The board members are Kostas Tsiouris and Anna Noti, both of New York, and the alternate is Menelaos Sotiris of Boston.

The PFA was established here in 1942 by members who traced their origins to Epiros, a region that has had a Greek identity since Homer’s time but whose northern half was given to Albania after the country was created in 1913. Throughout its history the Federation spoke with one voice and pursued a united policy in defending the rights of their compatriots in Northern Epiros and promoting the culture of all of Epiros in the United States.

On October 12 a small group of separatists met in New York and announced the formation of the Northern Epirot Federation of America (NEFA) “to claim the rights of the Northern Epirots and to preserve the culture of Epiros.”

The rogue movement was immediately condemned by Epirot leaders. “We consider this effort misguided, divisive, and certain to weaken, not strengthen, the goals that the group says it advocates,” declared Nicholas Gage, PFA president. “Since Epirots began coming to the United States, they have been trying to help their homeland as one people and one community, united in 1942 under the Panepirotic Federation of America.

“To create a new fringe Federation for only one part of Epiros only serves the goals of our adversaries to weaken us by dividing us, and we urge its members to consider carefully the dangerous course they have chosen,” he declared.

Chris Dimou, president of the World Council of Epirots Abroad, issued a statement calling on Northern Epirots “to reject division and fear and embrace unity and cooperation.” 

Rev. Kosmas Karavelas, president of the Himariotan Society of America (HSA), also stated that HSA “categorically rejects any movement that divides the efforts of Epirotans to address the problems of property ownership, minority rights, education and the preservation of our ethnic Greek culture in Albania.”

At the board meeting, Kostas Tsiouris, a founding member of the new Federation, argued that NEFA was not in conflict with PFA and he saw no reason why officers in one couldn’t be board members of the other.

Dimitrios Tsoumbanos, a former president of PFA, pointed out that the reason was in the PFA constitution that prohibits officers and board members from belonging to organizations that do not support PFA policies, which NEFA advocates clearly don’t, if they feel the need to form a new federation.

Menelaos Tzelios, another former president, asked Mr. Tsiouris to name the ten chapters he declared at the Oct. 12 meeting were members of the new organization. He refused. A survey of PFA chapters established that not one has held a general assembly to discuss possible membership in the rogue federation and to vote to join it.  

Mr. Gage noted that the creation of a new federation was especially unfortunate now, because the PFA was working closely with the new government in Athens to pursue a common policy that will secure for Greeks in Northern Epiros basic rights due them including property rights, language and cultural rights and the right to identify themselves as Greeks without fear of recrimination. He said he had met personally with the Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis on Oct. 15 to discuss those issues.

Mr. Tsiouris said he and his group intend to pursue their own agenda on their own terms but would not provide specifics.

Mr. Gage questioned Mr. Tsiouris as to why he felt the need, other than ego, to form a new federation, considering how successful the PFA has been defending the people of Northern Epiros including in the mid 1990s when former Albanian leader Sali Berisha launched a pogrom to drive ethnic Greeks out of the region. PFA leaders sprang into action, he noted, persuaded Washington to freeze loans to Albania and to call for new elections. “The Berisha party lost decisively and its leaders knew why,” he said. “ Baksim Gazedete, the head of Albanian intelligence, went before the Albanian parliament and declared: ‘The Panepirotic Federation is responsible for the fall of the Berisha government.’”

Mr. Tsiouris dismissed PFA’s achievements. “Then why would you want to stay a member of its board?” Mr. Tsoumbanos asked.

Ms. Noti urged officers and board members from Northern Epiros to express their views, and they all declared that they saw no need for a new federation, and that its existence would harm the Epirot cause. “It’s obvious that we will gain the most if we stay united,” Olga Fotos, the PFA treasurer, stated.

In the end the vote was unanimous to expel the three dissidents.

Nicholas Gage,                                                                          Aleka Kaloudelis

President                                                                                   General Secretary

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.