Θεόδωρος Λαλιώτης – Thedore-Laliotis (1939 – 2018)

  0

  Ο  χαρισματικός ηγέτης και ευεργέτης της ομογένειας της Καλλιφόρνιας και αγωνιστής για τα εθνικά θέματα Θεόδωρος Λαλιώτης δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα της Κυριακής, 21 Οκτωβρίου 2018, από τις 7.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Ναό του Τιμίου Σταυρού στη διεύθυνση 900 Alameda de las Pulgas, Belmont, California, 94002.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου 2018 στον εν λόγο ναό προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου, κ. Γερασίμου.

  Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Ευαγγελία, τα παιδιά  Ari και Kristy Laliotis,  Tony και Lisa, τα εγγόνια Emily, Katy, Grace, Anthony και Isla Laliotis, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο εκλιπών ήταν αγνός πατριώτης και υπηρέτης του Ελληνισμού. Έλκοντας την καταγωγή του από την Παλαιά Επίδαυρο Αργολίδας, μετανάστευσε στο Σαν Φρανσίσκο σε ηλικία 19 ετών.

  Σπούδασε Ηλεκτρολογική Μηχανική στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας από όπου αποφοίτησε το 1964 και συνέχισε στον ίδιο τομέα μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του San Jose όπου έλαβε Πτυχίο Master το 1966.

  Την ίδια χρονιά παντρεύθηκε τη συμφοιτήτριά του Ευαγγελία Κόχυλα με την οποία μετακόμισαν στο Los Altos και απέκτησαν δύο γιους, τον Αριστοτέλη  και τον Αντώνιο. Εργάσθηκε ως διευθυντικό στέλεχος στην Hewlett Packard επί 20 χρόνια. Το 1997 έγινε ισόβιο μέλος του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) για τη συμβολή του στον τομέα της Πληροφορικής. Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε επίσης και με τους τομείς των ακινήτων και των επενδύσεων.

  Το πραγματικό του πάθος ωστόσο υπήρξε η ενασχόληση με τα κοινά. Το 1991 εξελέγη Δήμαρχος του Los Altos ενώ υπηρέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο για 8 συνεχή χρόνια. Το 1972 ίδρυσε την Επαγγελματική Εταιρεία «Δημόκριτος», μία ένωση Ελλήνων Επιστημόνων και Μηχανικών στην Silicon Valley που σε συνεργασία με την Ένωση Φοιτητών Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Stanford παρείχε καθοδήγηση και υποστήριξη σε Έλληνες επιστήμονες που ενδιαφέρονταν για τη χρηματοδότηση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικών Κεφαλαίων.

  Υπηρέτησε  την οργανωμένη ομογένεια με αγωνιστικότητα και γενναιοδωρία από διάφορες ηγετικές θέσεις: διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων στη Βόρεια Καλιφόρνια από το 1998, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από το 2001, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτικής Δράσης για τον Ελληνισμό “Dynamis”, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικού Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Elios”.

  Έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο του Ellis Island, τα βραβεία “Axion” και “Elios” και έλαβε τον τίτλο του Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

  Λάτρευε την Ελλάδα την οποία επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Στις τελευταίες του αναρτήσεις στο facebook στις 14 Αυγούστου 2018 έγραφε με ενθουσιασμό για την ομορφιά της Αρκαδίας και για το μεγάλο γλέντι για τον Δεκαπεντάγουστο που πρόλαβε να απολαύσει στην πλατεία του χωριού και γενέτειρας των γονέων των, την Πιάνα της Αρκαδίας.

  Στην ιστοσελίδα του σημείωνε με υπερηφάνεια για την Πιάνα ότι είναι «ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό, βορειοδυτικά της Τρίπολης, όπου βρισκόταν το αρχηγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά την επανάσταση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του 1821 και μόλις δύο χιλιόμετρα από το σπίτι της οικογένειας Κολοκοτρώνη». Και κατέληγε με το σχόλιο ότι το ελληνικό του όνομα  προερχόταν από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.