ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Ελλάδα υποφέρει, τα νησιά αιμορραγούν – ανθρωπιστική κρίση» είναι το τρίπτυχο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου που θα διοργανωθεί το απόγευμα της Κυριακής, 8ης Μαρτίου 2020, στην Πλατεία Αθηνών της ελληνοκρατούμενης Αστόριας.

Η απόφαση για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου στην Αστόρια, αντί του Μανχάταν, ελήφθη το βράδυ της Παρασκευής, 28 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου, που έλαβε χώρα στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Το συλλαλητήριο, βάσει της αποφάσεως της Επιτροπής, θα αποτελέσει την πρώτη μαζική εκδήλωση η οποία θα έχει στόχο την αφύπνιση για την κατάσταση στα νησιά λόγω της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, για τα έκτροπα με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και την αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών υπερδομών στα νησιά και συνάμα την άσκηση πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αμερική και στη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Από αριστερά μεταξύ άλλων Γιώργος Παντελάρος, Πέτρος Γαλάτουλας, Ευάγγελος Κατρακάζος και Αμαλία Μπουρνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η επιτροπή θα αναλάβει και άλλες ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την στήριξη των νησιών και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην προβολή του τρίπτυχου «Η Ελλάδα υποφέρει, τα νησιά αιμορραγούν – ανθρωπιστική κρίση» στην παρέλαση της ομογένειας για την 199η επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας, που όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 29ης  Μαρτίου 2020 στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 2.00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 5.00 μ.μ. και θα κληθούν να συμμετάσχουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, οι ομογενείς πολιτικοί, οι αποδέκτες του Ομήρειου Βραβείου, καθώς επίσης και οι ομογενείς και φιλέλληνες μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ των οποίων η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι και ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020 και ώρα 7.00 η επιτροπή θα συγκαλέσει στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια πανομογενειακή συγκέντρωση για το συλλαλητήριο και θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κοινοτήτων, των συλλόγων και των ομοσπονδιών προκειμένου να ενημερωθούν για τους στόχους του συλλαλητηρίου και να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Συγκέντρωση κατοίκων της Λέσβου έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή,όπου βρίσκονται διμοιρίες ΜΑΤ που έχουν σταλλεί από την Αθήνα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 (EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ)

Ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Γιάννης Κοντολιός επεσήμανε ότι τα βλέμματα των νησιωτών και όλης της ομογένειας είναι στραμμένα στην Επιτροπή Αλληλεγγύη και Συμπαράσταση στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και στο συλλαλητήριο, ότι το ενδιαφέρον είναι πρωτόγνωρο και ότι αναμένεται να συμμετάσχουν με λεωφορεία από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, ακόμη και από τη Βαλτιμόρη.

Η επιτροπή προετοίμασε ήδη το πόστερ του συλλαλητηρίου το οποίο προβάλει το δράμα των προσφύγων – μεταναστών και των νησιωτών με το τρίπτυχο «Η Ελλάδα υποφέρει – τα νησιά αιμορραγούν – Ανθρωπιστική κρίση».

Παράλληλα θα προβάλει το πραγματικό πρόσωπο των νησιωτών, το οποίο εκφράζεται μέσα από τον απαράμιλλο ηρωισμό του αειμνήστου λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου που διέσωσε 5.000 μετανάστες και των γιαγιάδων της Λέσβου , καθώς επίσης και των ομογενών που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην Χίο, Λέσβο και Σάμο για τα κοινωνικά παντοπωλεία και για ιατροφαρμακευτικά και αναλώσιμα υγειονομικά υλικά.

ÓõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò ìå áßôçìá ôçí Üìåóç áðïóõìöüñçóç ôçò ×ßïõ, ôçí ìç äçìéïõñãßá äïìÞò öéëïîåíßáò óôï íçóß êáé ôçí áðï÷þñçóç ôùí ÌÁÔ, ôçí ÔåôÜñôç 26 Öåâñïõáñßïõ 2020. (EUROKINISSI)

Ο α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας ανάλαβε την ευθύνη της εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου και την εξασφάλιση των σημαιών, του ηχητικού συστήματος και της εξέδρας.

Η πρόεδρος της Χιακής Νεολαίας Μαρία Κοβόρου και ο Γιάννης Μετεκίδης ανέλαβαν την ευθύνη για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νέων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιτροπή θα προετοιμάσει τα πόστερ, τα πανό και τα ενημερωτικά φυλλάδα, τα οποία θα αναδεικνύουν με τη γλώσσα των αριθμών το δράμα των μεταναστών και των νησιωτών.

Παράλληλα θα προετοιμάσει και το ψήφισμα του συλλαλητηρίου, το οποίο θα σταλεί στην ελληνική και αμερικανική κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ, διότι, όπως επεσήμαναν η ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει από μόνη της την προσφυγική κρίση και τις μεταναστευτικές ροές που υποκινεί η Τουρκία.  

Σε πρώτη πλάνο η Μαρία Κοβόρου, η οποία μίλησε εκ μέρους των νέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Τα βασικά έξοδα για το συλλαλητήριο θα τα επωμιστούν η Χιακή Ομοσπονδία, ο Παγχιακός Σύλλογος Κοραής, ο Σύλλογος Σαμίων Νέας Υόρκης και ο Σύλλογος Μυτιληναίων προσφέροντας $1.500 εκάστου. Παράλληλα θα αναζητήσουν και χορηγούς διότι το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί και μάλιστα μετά το συλλαλητήριο θα εντατικοποιηθεί.

Η επιτροπή αποφάσισε να συγκροτήσει μια επιτροπή νομικών η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής σε δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτως ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πιόνια και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν τόσο για την αποσυμφόρηση των νησιών, όσο και για την οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αγαίου που για δέκα περίπου χρόνια πλήττονται από την τριπλή κρίση, την ανθρωπιστική, την οικονομική και την πορσφυγική.    

Η σύσκεψη

Η σύσκεψη έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους μετανάστες και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προφυλάξει τα σύνορά της και στα πρόσωπα των εκπροσώπων της επιτροπής που απαρτίζονταν από τους ηγέτες της Χιακής Ομοσπονδίας, του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής», του Συλλόγου Μυτιληναίων, των Σαμιωτών και της Χιακής Νεολαίας διέκρινε κανείς την αγωνία για την κατάσταση στα νησιά και την αποφασιστικότητα να διοργανώσουν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, το οποίο θα εκπέμψει τα σωστά μηνύματα προς την ομογένεια, τους Αμερικανούς συμπολίτες και την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα μία μέρα μετά την ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Χιακής Ομοσπονδίας για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου και η Αμαλία Μπουρνιά μαζί με άλλους συνεργάτες είχαν ήδη κάνει την προεργασία και συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Διαβάστε επίσης

-Advertisement-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.