ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα έκτροπα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ στην Χίο και στη Μυτιλήνη και η έκρυθμη κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και το συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί την ερχόμενη Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020 βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανομογενειακής συγκέντρωσης για την παρέλαση της 29 Μαρτίου στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου 2020, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε  λίγες ώρες μετά την αναχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά και τα έκτροπα μονοπώλησαν τα πηγαδάκια πριν και μετά την πανομογενειακή συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συλλόγων και τους εθελοντές και τους προέτρεψε να προσφέρουν τον οβολό τους για το λεύκωμα και το λαχείο, καθώς επίσης και για το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 στο Ξενοδοχείο Σέρατον στο Μανχάταν.

Ο κ. Μεϊμάρογλου μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ που αν και βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης από την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς είχε επισκεφθεί νωρίτερα την Ομοσπονδίας και τόνισε ότι την ευθύνη για το επίσημο δείπνο τον έχει αναλάβει ο Νικόλαος Καρακώστας.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν το έργο των επιτροπών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της παρελάσεως.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έκτροπα των τελευταίων ημερών στα νησιά και ανακοίνωσε την απόφαση της κοινής επιτροπής των νησιών για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για το προσφυγικό που, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις θα λάβει χώρα την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020 στο Μανχάταν.

Σε πρώτο πλάνο ο φιλέλληνας Σαμ Τσέκουα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Τα νησιά και η Ελλάδα δοκιμάζονται και περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ενότητα, διότι εκείνα που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», επεσήμανε ο κ. Γαλάτουλας.

Η πρόεδρος της «Atlantic Bank», Νάνσυ Παπαϊώαννου, η οποία πρόσφατα είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, επεσήμανε ότι η τράπεζα ήταν και παραμένει σταθερός χορηγός της παρελάσεως και εστίασε την προσοχή της στο δύσκολο έργο της προετοιμασίας της παρελάσεως και των υπολοίπων εκδηλώσεων του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Αγησίλαος Τριανταφυλλόπουλος επεσήμανε ότι οι κοινότητες και οι σύλλογοι της Βόρειας Νέας Ιερσέης προετοιμάζονται για την παρέλαση και δεσμεύτηκε ότι θα πουλήσουν όλα τα λαχεία που έχουν αναλάβει.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας της Νέας Ιερσέης Αγησίλαου Τριανταφυλλόπουλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης αναφέρθηκε στα έκτροπα με τα ΜΑΤ στη νησιά και στην έκρυθμη κατάσταση και τόνισε ότι «η υπομονή έχει τα όριά της» και εάν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης θα υποχρεωθούμε να τους ανακηρύξουμε ανεπιθύμητους για την παρέλαση της Νέας Υόρκης.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Λευκώματος Νίκος Μπάρδης επεσήμανε ότι έχουν ήδη εισπράξει $48.000 και ότι έχουν υποσχέσεις άλλων $14.000 και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Φιλίτσα Σπυροπούλου και την Βάσια Σταματογιάννη που εργάζονται με αυταπάρνηση για το λεύκωμα.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην συμμετοχή στην Παρέλαση της ιστορικής Φιλαρμονικής της Κέρκυρας και τόνισε ότι δε θα επιβαρυνθεί το ταμείο της Ομοσπονδίας, καθώς το βάρος το έχει επωμιστεί εξ ολοκλήρου η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία.

Από αριστερά οι Βασίλειος Εγγλέζος, Πολ Μακρόπουλος και Σοφία Στρουμπάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βράδυ της Παρασκευής, 27 Μαρτίου 2020 η Φιλαρμονική, όπως επεσήμανε ο κ. Μπάρδης θα δώσει μια μεγαλειώδη συναυλία και ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ο χώρος στον οποίο θα λάβει χώρα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν δυναμικά στην παρέλαση και στις άλλες εκδηλώσεις.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Βασίλειος Γκουρνέλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της συζήτησης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν τον Μάρτιο και κάλεσε τους Συλλόγους και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να συμβάλλουν στην προσέλκυση χορηγών για το επίσημο δείπνο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Πέτρος Γαλάτουλας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Δημήτριος Παλιούρας και Κώστας Τσιλφίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην τελετή έπαρσης της Γαλανόλευκης στον ιστό της Ομοσπονδίας στο πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν που θα λάβει χώρα το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου 2020, τόνισε ότι την ευθύνη την έχει αναλάβει ο δικηγόρος Τάσος Παρδάλης.

Ο κ. Γκουρνέλος αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που θα διοργανώσουν αύριο, Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο με ομιλήτρια την καθηγήτρια Αναστασία Ρωμανού.

Ο ταμίας της παρελάσεως Δημήτριος Παλιούρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει $92.000και συγκεκριμένα $48.000 από το λεύκωμα, $20.000 από χορηγούς του επισήμου δείπνου, $16.400 από τα λαχεία και $7.600 από τις συμμετοχές και τα άρματα.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Ντίνου Ράλλη. Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Νίκος Μπάρδης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Βασίλειος Γκουρνέλος, Πέτρος Γαλάτουλας και Δημήτριος Παλιούρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καλαμαράς τόνισε την αναγκαιότητα εντατικοποίηση; των προσπαθειών για την εξασφάλιση των χρημάτων για την παρέλαση.

Ο φιλέλληνας Σαμ Τσέκουα αναφέρθηκε στα φοιτητικά του χρόνια στην Θεσσαλονίκη και εστίασε την προσοχή του στον συμβολισμό της γαλανόλευκης στην 5η Λεωφόρο.

Ο Πάνος Σερέτης μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Πατρινών επεσήμανε ότι το Πατρινό Καρναβάλι στην Αστόρια θα λάβει χώρα το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου στην Αστόρια. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που θα διοργανώσουν στις 4 Απριλίου για τον Ολυμπιακό Ύμνο και τόνισε ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διεκδίκησης της αναγνώρισης του Ολυμπιακού Ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.   

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 6 Μαρτίου 2020 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Δημήτρη Καλαμαρά. . Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Πάνος Σερέτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.